Lage Landen: volop lente, volgende week warmer
Algemene situatie:
We profiteren volop van het hogedrukgebied Ludwiga boven onze streken en niet alleen de natuur is in lentestemming. Menig terrasje zit vol en uit de wind is het genieten van het voorjaarszonnetje. Het is dan ook volop lente en voorlopig houden we dit weertype met volgende week geleidelijk hogere temperaturen. Het wordt dus alleen maar aangenamer!
Gisteren: opnieuw prachtig lenteweer!
Net als woensdag was het ook gisteren prachtig lenteweer. De start was weer koud met waarden rond het vriespunt (Kleine-Brogel -0,6° en Woensdrecht en Nieuw-Beerta -0,2°) en aan de grond enkele graden vorst (Diepenbeek -6°).
Overdag scheen de zon weer flink, maar er trokken ook af en toe wat wolkenvelden over. Het bleef droog en de zon scheen uiteindelijk zo’n 10 tot 11 uur op veruit de meeste plaatsen, in de oostelijke helft zat meer bewolking en scheen de zon zo’n 7 tot 9 uur. De temperatuur steeg naar 9 tot 11° in het noorden en naar 15-16 in het zuiden. Lauwersoog noteerde maximaal 9,2 en Terschelling 9,6°. Maastricht kwam uit op maximaal 15,7°, maar in België werd het lokaal nog wat zachter. Ukkel noteerde 16,0, Kleine-Brogel 15,9 en Gent 15,8°.
Vandaag: veel zon
Net als voorgaande dagen is het ook vandaag prachtig lenteweer met volop zon. Aanvankelijk zijn er sluierwolken, maar vanmiddag is het zwerk over het algemeen blauw. De wind waait uit het noordoosten en is overwegend matig van kracht, maar in het noordwestelijk kustgebied kan de wind soms vrij krachtig zijn, windkracht 5. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 12 en 14°. In België kan het lokaal een graad of 15 worden en op de Wadden blijft het kwik steken bij een graad of 10. Zeker bij grote wateroppervlakten en dan met name in het noordwestelijk kustgebied is het door de wind nog altijd vrij frisjes.
Vanavond en de komende nacht is het vrij helder en droog. De noordoostenwind waait zwak tot matig en de temperatuur daalt naar waarden rond of net iets onder het vriespunt in het noordoosten en naar 2-3° in het zuiden van de Lage Landen. Aan de grond komt het weer op uitgebreide schaal tot vorst.
Komende weekend: rustig hogedrukweer met morgen veel zon
Komende weekend is het ook prachtig lenteweer. Morgen schijnt de zon weer volop met hooguit wat sluierbewolking. Het blijft droog en de noordoostenwind neemt geleidelijk toe naar matig en in het zuiden naar vrij krachtig, windkracht 4 tot 5. De temperatuur stijgt naar 10° in het noorden en naar 13-14 in het zuiden van de Lage Landen.
Morgenavond en in de nacht naar zondag is het aanvankelijk vrij helder, later in de nacht neemt vanuit het noordoosten de bewolking geleidelijk toe. Het blijft droog en bij een zwakke tot matige noordoostenwind daalt de temperatuur naar 1 tot 4° met kans op vorst aan de grond.
Zondag overheerst de bewolking, maar zo nu en dan komt ook de zon tevoorschijn. Het blijft wel droog en er waait een zwakke tot hooguit matige noord tot noordoostenwind. De temperatuur is nog altijd prima en stijgt van noord naar zuid naar 12 tot 15°, maar op de Wadden is het wederom enkele graden kouder.
Volgende week: geleidelijk oplopende temperaturen
Na het weekend komt het hoog Ludwiga heel gunstig te liggen voor onze streken, namelijk ten oosten van ons land. De stroming verlaat dan ook de wat koudere noordoosthoek en waait veelal uit het zuiden tot zuidwesten. Het weerbeeld kenmerkt zich door flink wat zonneschijn en het blijft droog.
De temperaturen worden geleidelijk hoger. Maandag liggen de maxima tussen de 13° in het noorden en 18 in het zuiden van de Lage Landen, dinsdag loopt de temperatuur vrijwel overal op tot boven de 15° (veelal 15 tot 19°) en woensdag wordt het 14 tot 19° met continue de hoogste temperaturen in de zuidelijk helft van de Lage Landen.
Donderdag lijkt de absolute topper te worden met temperaturen volgens ECMWF tussen de 19 en 21° (zie kaartje hierboven)
Pluimen:
De temperatuurpluim hieronder laat de stijging hieronder weer goed zien. Vandaag en morgen is het een graad of 12-13 in het midden van land. Daarna komt er elke dag wat bij en volgende week donderdag kan het dan een graad of 20 worden volgens de diverse weermodellen. Begin april lijkt het kwik weer duidelijk te gaan dalen.
Kijken we alleen naar de pluim van het ECMWF dan zien we ook de stijging in temperatuur de komende dagen. Uiteindelijk zou het donderdag een graad of 20 moeten worden. Daarna worden de maxima weer lager, niet alleen de OPER, maar ook het ensemblegemiddelde is duidelijk lager.
Als je puur naar de gemiddelde waarde kijkt en dan ten opzichte van wat normaal is voor de tijd van het jaar, dan zien we aanvankelijk temperaturen rond of net iets boven normaal. Volgende week maandag tot en met vrijdag is het duidelijk te warm voor de tijd van het jaar, maar met april op de kalender liggen de maxima weer rond normaal.
Dankzij het hogedrukgebied boven onze streken blijft het voorlopig nog een week droog in onze Lage Landen. Pas later volgende week wordt er weer wat regen verwacht.
Hierbij wil ik het voor vandaag weer laten. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten.
Ik zou zeggen blijf het volgen, vertel het verder en breng iedereen op de hoogte van het dagelijkse weerpraatje voor de Lage Landen. Net als afgelopen winter is er ook de rest van het jaar elke dag een uitgebreid weerpraatje.
Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.
JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Rico Schröder is werkzaam als meteoroloog bij Infoplaza en voor Alpenweerman verzorgt hij zo nu en dan de weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor Nederland. Dat alles in een voor een breed publiek leesbare vorm.