Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De komende dagen is het volop herfstweer met (veel) regen en wind, maar kan het toch nog 20 graden worden dit weekend als warmere lucht onze kant op komt. Eerst zitten we nog dankzij lagedrukgebieden op de Oceanen en een hogedrukgebied boven de Alpen nog in een strakke westelijke stroming met geregeld neerslag. Maar in het weekend draait de wind naar een wat meer zuidelijke richting en wordt warmere lucht onze kant opgevoerd. Hier gaan we dan in het weekend van profiteren.

Gisteren was het op veel plaatsen grijs zoals hier in Barendrecht. Foto: Trijntje vd Berg
Toch kwam de zon nog heel even tevoorschijn in het westen. Foto: Ton Wesselius
Jolanda Bakker legde deze grijze luchten en de herfstkleuren in de bomen vast.
Weerkaart voor vandaag (KNMI): met een westelijke stroming worden vele storingen en regengebieden onze kant op gestuurd. Bron: KNMI

Vandaag begint de dag in de oostelijke helft van de Lage Landen op de meeste plaatsen droog. In de kustgebieden komen dan al (pittige) buien voor waarbij onweer mogelijk is. Er staat een matige (3-4 Bft) tot aan de kust (vrij) krachtige zuidwestelijke wind (5-6 Bft). Bij de wat zwaardere buien kunnen windstoten tot zo’n 75 km/h voorkomen.

In de loop van de ochtend verspreiden de buien zich steeds meer over het land en nemen deze in kracht toe. Uiteindelijk wordt het maximaal zo’n 14 graden aan de kust tot 12 graden landinwaarts. Tijdens de buien kan het tijdelijk een paar graden koeler zijn.

Vanavond komen er nog steeds diverse buien voor, maar neemt de activiteit wel wat af. Landinwaarts gaat de wind wat meer liggen, maar aan de kust blijft de westelijke wind (vrij) krachtig met 5-6 Bft. Het koelt vannacht nauwelijks af bij minima van 14 graden aan de kust tot 9 graden meer landinwaarts. In de Ardennen en andere hogere delen van België is het met 5 tot 7 graden wat koeler.

Morgen komen er opnieuw verspreid over het land diverse buien voor. Daarnaast trekt de wind in het noordelijke kustgebied nog wat meer aan. Op de Wadden komt mogelijk even windkracht 7 Bft voor. Het wordt wel iets warmer: 14 graden in het noordoosten tot 16 graden in België en Zeeland. In de Ardennen en hogere delen van België blijft het kwik op zo’n 12 graden steken.

In loop van de middag neemt de buienactiviteit tijdelijk even af en komt er vanuit het westen wat ruimte voor de zon.  Maar trekt een nieuw neerslaggebied met regen en buien in de avond weer over. De wind trekt dan in de westelijke kustgebieden even aan tot windkracht 6-7 Bft.

Het is herfst en dus komen er ook prachtige foto’s van paddenstoelen binnen: Foto: Ton Wesselius.
Deze bekerzwam werd gefotografeerd door Tonny Morsink.

Weekend: 20 graden, maar ook (veel) wind

Het weekend begint op vrijdag met een nieuw neerslaggebied. Er kan vrijdag en zaterdag in potentie veel neerslag vallen. Een langgerekt neerslaggebied trekt vanuit het zuidwesten over de Noordzee en onze regio. Als dit gebied precies over ons heen blijft trekken kan er behoorlijk wat neerslag vallen afhankelijk van de koers van deze regenzone. Voor nu lijkt het erop dat met name het noordwestelijke kustgebied zich tot en met het weekend op kan maken voor veel neerslag: lokaal 40 tot 70 mm.

De verwachte neerslag t/m vrijdagnacht (ICON). Vooral in de kustgebieden mogelijk weer veel neerslag (lokaal meer dan 50 mm mogelijk). Bron data: DWD

Naast de neerslag blijft het ook nog flink waaien aan de kust: 6-7 Bft. De maxima liggen tussen de 15 graden in het noorden tot 17 graden in het zuiden.

Zaterdag en zondag lijkt de rust even terug te keren in onze regio. De wind draait steeds meer naar een zuidelijke richting waardoor warmere lucht onze kant op kan komen. Op zaterdag wordt het zo’n 15 tot lokaal 18 graden.

De maximale temperaturen voor zondag (ICON): op veel plaatsen mogelijk meer dan 20 graden. Toch is het nog even afwachten of het daadwerkelijk gaat lukken aangezien er een lagedrukgebied gevaarlijk dichtbij ons ligt.

Zondag wordt het met maxima tussen de 19 en 23 graden nog een stuk warmer. De wind is wel matig tot aan de kust vrij krachtig van kracht. Maar aangezien er ook wat ruimte voor de zon lijkt te komen kan het in de luwte nog een prima nazomerdag worden. Wel blijven lagedrukgebieden gevaarlijk bij ons in de buurt…

De weerkaart voor zondag (ICON): een lagedrukgebied boven Groot-Brittannië en boven de Alpen een hogedrukgebied. Wij hebben te maken met een zuidwestelijke windrichting waarbij warmere lucht vanuit Zuid-Europa onze kant opkomt. Het is even afwachten of het lagedrukgebied niet alsnog ‘roet in het eten’ gaat gooien.
De temperatuur kansen voor de komende dagen. Eerst hebben we nog maxima tussen de 10-15 graden, maar deze zullen steeds meer op gaan lopen als de wind naar een meer zuidelijke richting draait. In het weekend dus kansen (60%) op temperaturen boven de 20 graden.
In eerste instantie nog veel neerslag, maar vanaf het weekend nemen de kansen op neerslag wat af. Het lagedrukgebied boven Groot-Brittannië zorgt nog voor enige onzekerheid in de neerslagverwachting.

De komende dagen zal meer duidelijk worden hoe het weekend er precies uit zal komen te zien. Voor nu een fijne dag en morgen weer een nieuw weerbericht!

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Like en volg ons!

(Visited 392 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier