De komende dagen krijgen we te maken het volop herfstweer. Geregeld trekken er neerslaggebieden over en neemt de wind toe. In de kustgebieden kan er dankzij het warme Noordzeewater veel neerslag gaan vallen tot en met het weekend. Lokaal tot wel 100 mm aan neerslag in de westelijke kustgebieden!

Naast het grijze weerbeeld was er ook even ruimte voor wat kleuren tijdens zonsopkomst. Foto: Ton Wesselius
Maar de buien zoals deze tussen Rotterdam en Den Haag namen het weerbeeld uiteindelijk over. Foto: Suzanne Vermulm

Vandaag begint de dag landinwaarts op de meeste plekken droog. Wel is het bewolkt en kan er verspreid een bui voorkomen. In de kustgebieden valt er al wel regen vanaf de ochtend. Deze regen hoort bij een lagedrukgebied dat boven de Noordzee ligt. Gedurende de dag verplaatst het neerslaggebied zich steeds verder landinwaarts.

De weerkaart (KNMI) voor vandaag. Diverse lagedrukgebieden zijn boven de Noordzee te vinden en deze brengen ons dan ook wisselvallig herfstweer. De komende dagen zit er geen nazomer in. Bron: KNMI

De meeste neerslag wordt uiteindelijk in de westelijke kustgebieden verwacht. Hier kan lokaal 15 tot 20 mm aan regen vallen vandaag. In het oosten en zuidoosten van Nederland wordt met 1-3mm de minste neerslag verwacht.

Er staat vandaag een zuidwestelijke wind die in eerste instantie zwak tot matig boven land is. Aan de westkust heeft deze een windkracht 6 Bft. Gedurende de avond neemt de wind in de kustgebieden tijdelijk af naar windkracht 4-5 Bft. Met temperaturen tussen de 16 en 18 graden hebben we vandaag geen thermische hoogstandjes.

Ook vannacht koelt het met het bewolkte weer en de wind vanaf zee niet sterk af: 13 tot 16 graden. Daarnaast komen er nog geregeld een aantal buien voor.

Ook donderdag herfstweer

Morgen krijgen we een vergelijkbaar weerbeeld als vandaag met als grootste verschil dat de wind wat meer kracht zal hebben. Aan de westkust haalt de zuidwestelijke wind een windkracht 7 Bft met windstoten tot zo’n 75-80 km/h. Landinwaarts staat er een matige zuidwestelijke wind.

Net als vandaag trekt er een neerslaggebied over onze regio. In de vroege ochtend bereikt deze België en Zeeland om vervolgens gedurende de rest van de dag zich over het land te verspreiden. Op veel plaatsen wordt zo’n 5-10 mm regen verwacht. Aan de westkust wordt wederom weer een aantal mm meer verwacht.

Het wordt net als vandaag zo’n 16 tot 18 graden. In de loop van de middag klaar het vanuit het westen even op. In de westelijke kustgebieden kan de zon wellicht nog wat ruimte krijgen.

Weekend: vooral aan de kust veel neerslag

Ook richting het weekend blijven we te maken hebben met een westelijke tot zuidwestelijke stroming en dus herfstweer. Van tijd tot tijd trekken er neerslaggebieden over het land. Wel is duidelijk dat vooral in de kustgebieden de meeste neerslag gaat vallen. Daar waar in de rest van het land nog wel drogere perioden voor zullen komen, lijkt dit voor de kustgebieden komend weekend niet weggelegd te zijn. Dankzij zogenaamde ‘kustconvergentie’ kan hier van vandaag tot zondag in totaal 80 tot 100 (!) mm aan regen vallen. Dit komt voor een groot deel door het relatief warme zeewater en de (zuid)westelijke wind.

De neerslagkansen voor de komende periode (Midden-Nederland). Geregeld grote kans op regen, maar ook wat drogere perioden. Ook op de langere termijn blijven de neerslagkansen groot.
De temperatuurkansen voor de komende dagen (Midden-Nederland). Dankzij de bewolking en neerslag geen grote verschillen tussen dag en nacht komende week. Op de langere termijn dalen de maxima en nemen de verschillen tussen dag en nacht weer wat toe.

Naast de neerslag trekt de wind geregeld even aan. In de kustgebieden wordt geregeld windkracht 6-7Bft verwacht. De temperaturen liggen dit weekend tussen de 16 en 18 graden. In de nachten koelt het niet zo sterk af met minima tussen de 12 en 15 graden.

Het lijkt erop dat we ook na het weekend nog niet helemaal van het herfstweer af zijn. De komende dagen zal hier meer duidelijkheid over ontstaan en dat lees je uiteraard op Alpenweerman.nl!

Dit weerbeeld zullen we wat vaker te zien krijgen de komende dagen. Foto: Jolanda Bakker

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 325 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!