Advertentie 

Algemene situatie: het lagedrukgebied Sebastian is nog altijd bepalend voor ons weerbeeld dit weekend. Ook de vorming van een (nieuw) hoogtelaag is niet bepaald gunstig voor droge condities… Gelukkig hebben we het ‘ergste’ gehad en wordt het volgende week langzaam beter dankzij toenemende hogedruk. Later in de week wordt het zelfs wat warmer met temperaturen die meer normaal zijn voor de tijd van het jaar.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Gisteren mix van zon, wolken en enkele buien

Ook gisteren bleef het niet droog met naast geregeld zonneschijn ook weer enkele buien. De temperatuur was opnieuw te laag voor de tijd van het jaar en steeg naar 15 tot 17°. Vlissingen noteerde maximaal 15,3 en Eelde 17,2°.

fraaie wolken in koude polaire lucht. De foto werd gemaakt door Jannes Wiersema

Vandaag buien

Op deze zaterdag schijnt geregeld de zon, maar vanwege een hoogtelaag boven onze streken is er ook weer kans op enkele (stevige) buien met lokaal kans op gedonder. Aanvankelijk bevinden de buien zich in de kustgebieden, maar later vandaag trekken de buien verder naar het binnenland. Er is weinig stroming in de atmosfeer en daardoor kan er regionaal weer veel regenwater naar beneden komen in deze op veel plaatsen toch al kletsnatte septembermaand.

De wind waait niet meer dan zwak tot hooguit matig uit het zuidwesten en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 15 in het westen en naar lokaal 17 in het oosten van het land. In België wordt het 15-16° en in de hogere delen een graad of 12.

Vanavond en de komende nacht klaart het breed op met alleen langs de kust nog kans op een bui. Elders blijft het droog en bij niet meer dan een zwakke zuidenwind koelt het flink af. Op de koudste plaatsten kan het afkoelen naar waarden rond de 2-3° boven het vriespunt met kans op vorst aan de grond. Op de meeste plaatsen liggen de minima tussen de 4 en 6 en langs de kust rond de 8°.

de dag begon kleurrijk bij Ton Wesselius
ook overdag was het weer genieten voor de wolkenliefhebbers. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Morgen een enkele bui

De zondag beginnen we morgen droog met zonneschijn. In de middag komen er, vanwege de nog altijd aanwezige koude bovenlucht, verspreid over het land weer enkele buien tot ontwikkeling. Het zijn er duidelijk minder dan de laatste tijd en sommige plaatsen houden het zelfs de hele dag droog. De wind waait zwak uit uiteenlopende richtingen en de temperatuur stijgt overal naar 16-17°. Kortom: geen verkeerde dag in deze uitermate wisselvallige periode.

de hoogtekaart voor morgen volgens ECMWF. Goed te zien is het hoogtelaag boven onze streken. Bron: wetteronline.de

Volgende week langzaam beter en wat warmer

Na het weekend hebben we maandag en dinsdag nog te maken met het hardnekkige hoogtelaag met temperaturen op het 500 hPa-vlak van -25°. Het draait op beide dagen nog om (flinke) buien die van onweer vergezeld kunnen gaan. De temperatuur stijgt naar 16-17, dinsdag lokaal naar 18°.

de weerkaart voor woensdag met daarop eindelijk weer eens hogedruk boven onze streken. Bron: wetteronline.de

Vanaf woensdag krijgt hogedruk meer vat op ons weer. Het hoogtelaag trekt naar het oosten weg en daardoor nemen de buienkansen af. De zon komt wat vaker tevoorschijn en de temperaturen gaan geleidelijk wat omhoog. Donderdag kan het 18-19, in het zuiden en in België misschien wel 20° worden. Of dit de aanzet is tot een nazomerse periode moet worden afgewacht, want de modellen zitten nog niet bepaald op één lijn.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De temperatuurpluim voor het midden van het land laat de langzame stijging weer mooi zien. Later volgende week komt de temperatuur in de buurt van de 20° en tegen die tijd is dat een hele normale temperatuur voor de tijd van het jaar.

Dit was het weer voor deze zaterdag. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaart. Voor nu een fijne zaterdag, fijn weekend en graag weer tot morgen.

het is regionaal kletsnat en dat is goed zichtbaar aan deze foto van Jolanda Bakker
soms was de lucht ook weer dreigend en kwam het weer tot buien. Ook deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 335 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier