Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: in de loop van komende week oostelijke stroming
De afgelopen dagen werd ons weerbeeld voornamelijk bepaald door een grootschalig lagedruksysteem boven de Atlantische Oceaan. Momenteel snoert er een redelijk grote depressie af van dit systeem. Dit afgesnoerde lagedrukgebied trekt via het zuiden ‘onder ons door’ en neemt positie in boven het Middellandse Zeegebied. Tegelijkertijd ontstaat er een sterk hogedrukgebied boven Scandinavië. Als gevolg hiervan zal de wind over enkele dagen de oosthoek opzoeken en vanaf dan wordt het flink kouder. Het gaat tenminste enkele dagen vriezen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: KNMI/Wetteronline

Gisteren: in de loop van de dag regen
Gisteren scheen in het noorden in eerste instantie af en toe de zon. In de rest van het land was het echter overwegend bewolkt en vanuit België schoof er langzaam een gebied met neerslag binnen. Met name later op de dag regende het dan ook op veel plekken. De temperatuur lag tussen de 7 en de 10 graden.

Deze foto maakte Ben Saanen gisteren. Het was een natte bedoening in zuidoost Brabant.

Afgelopen nacht viel er in grote delen van het land nog neerslag, wel nam het neerslaggebied in intensiteit af. De temperatuur daalde naar een graad of 2 tot 4. Op de Ardennen en Hoge Venen na, vroor het nergens.

Vandaag: wegtrekkende neerslag, zwaar bewolkt
In het noorden van Nederland valt af en toe nog wat lichte regen. Het regengebied lost echter op en in de middag zal het overal droog worden. In België trekt in de middag juist een nieuw neerslaggebied binnen, in heel België is er dan ook de gehele dag kans op (lichte) regen. Het blijft grotendeels bewolkt, de zon zal slechts sporadisch te zien zijn. De wind is zwak en komt uit verschillende richtingen.

Komende nacht blijft het grotendeels bewolkt, in het zuiden van Nederland en België kan nog wat regen vallen. Lokaal komen er ook mistbanken voor. De minimumtemperatuur ligt tussen de 1 en 4 graden. De laagste temperaturen zijn weggelegd voor het binnenland, de hoogste voor de kust.

Ook deze foto werd gisteren door Ben Saanen gemaakt.

Morgen: bewolkt maar droog
Morgen blijft het droog, maar wel is het op de meeste plekken zwaar bewolkt; de zon zal alleen lokaal even te zien zijn. Het wordt met 5 tot 7 graden Celsius niet koud en er staat een zwakke, oostelijke wind.

De verwachte bewolking voor morgen. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

In de nacht naar dinsdag loopt er een neerslaggebied het zuidwesten van België binnen. De neerslag breidt langzaam naar het noordoosten uit. In het noordoosten van Nederland en in het oosten van België kan het voor de neerslag uit (licht) gaan vriezen.

Dinsdag: neerslag, maar in welke vorm?
Dinsdag trekt de neerslag verder van zuidwest naar noordoost over het land. De neerslag bereikt Groningen in de loop van de middag, hier kan de neerslag in de vorm van (natte) sneeuw vallen. De kans op een sneeuwdekje is dan ook het grootste in dit gebied.

Het neerslaggebied waar we dinsdag mee te maken krijgen. Bron: WRF/Wetterzentrale

In de avond kantelt het neerslaggebied, hierdoor trekt de neerslag vanuit het noorden naar het zuidoosten weg. Inmiddels is het neerslaggebied afgenomen in activiteit. Wel valt de neerslag nu mogelijk op meerdere plekken als sneeuw.

Vooralsnog lijkt het er dus op dat alleen het noordoosten van de Benelux en de Ardennen en Hoge Venen een goede kans maken op een sneeuwdek, maar dit alles kan de komende dagen nog veranderen. Koude (boven)lucht is dinsdag niet ver van ons verwijderd en een klein verschil in koers of intensiteit van het neerslaggebied kan betekenen dat er op veel meer plekken sneeuw gaat vallen.

De rest van de week: vorst!
Woensdag wordt de eerste echt koude dag van de week, in het noordoosten wordt het waarschijnlijk de eerste ijsdag van de aanstaande vorstperiode. De bewolking neemt af, de zon komt meer tevoorschijn. In de nacht naar donderdag gaat het vrijwel overal vriezen, op de plekken waar het helder is en/of waar een sneeuwdek ligt gaat het matig vriezen. Ook donderdag en vrijdag wordt het vrij zonnig. Overdag blijft de temperatuur rond of onder 0, in de nachten wordt matige tot strenge vorst verwacht.

De drukverdeling voor aanstaande donderdag. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Pluimverwachtingen: dalende trend
Ook de pluim toont aan dat we een aantal koude dagen krijgen. Als we het ensemblegemiddelde volgen zien we dat vanaf woensdag de temperatuur 2 of 3 dagen niet boven het vriespunt uitkomt. In de nachten vriest het licht tot matig, lokaal soms streng. In het weekend kruipt de temperatuur weer wat omhoog, maar nog steeds blijft het koud.

De 15-daagse pluimverwachting van het KNMI.

Ook volgens de ijspluim krijgen we te maken met een winterse periode. Vanaf donderdag ontstaat er op de sloten een ijslaag en begin volgende week is die ijslaag naar verwachting 5 centimeter dik. Het is dan ook niet ondenkbaar dat we volgende week weer op de schaats staan.

De ijspluim van het KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen: vrijwel geen sneeuw meer
In de Ardennen en Hoge Venen ligt nog wat restsneeuw, maar van een gesloten sneeuwdek is op de meeste plekken geen sprake meer. De ski-, slee- en langlaufpistes zijn dan ook gesloten. Dinsdag en woensdag is er wel weer kans op sneeuw, mogelijk komt het dan tot een nieuw sneeuwdek(je).

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw weerbericht, ik schrijf waarschijnlijk volgend weekend weer. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne zondag!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015

Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.402 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Lage Landen: volgende week vrieskou, mogelijk voorafgegaan door sneeuwval”

  • Remco Mienis
    5 februari 2017 at 10:34

    We gaan het weer beleven!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier