Advertentie 

Algemene situatie:
Het lagedrukgebied Zubin ligt boven het zuiden van Scandinavië en zorgt bij ons geleidelijk voor een noordwestelijke stroming met aanvoer van koude polaire lucht met nog een enkele winterse bui. Vanaf zondag gaan we profiteren van het hogedrukgebied Carina boven onze streken en wordt het geleidelijk en tijdelijk zachter.

De oplettende lezer had gisteravond al een voorproefje van dit weerbericht kunnen lezen, maar zojuist de rest van de tekst aangevuld. 😉

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren viel er in de nacht hier en daar weer sneeuw, overdag draaide het om winterse buien die van hagel, smeltende sneeuw en lokaal ook van onweer vergezeld gingen. Zo nu en dan scheen ook de zon.

Gisternacht viel er hier en daar weer wat sneeuw. Aad Hogenboom uit Roelofarendsveen maakte deze foto.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 4 en 7° en op veel plaatsen verdween de sneeuw. Deelen noteerde maximaal 4,4 en Heino, Hoogeveen en Nieuw-Beerta 4,5°. De toppers waren te vinden in het westen met in Den Helder en in Hoek van Holland maximaal 6,8°. In België lagen de maxima tussen de 2 en 8° met in Mont-Rigi 2,0 en in Chievres en Schaffen 8,0°.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Ton Wesselius met ‘van alles wat’.

Het draait ook op deze vrijdag om buien en deze zijn nog altijd winters van karakter en kunnen gepaard gaan met hagel, (smeltende) sneeuw en ook met onweer. De meeste buien worden in het westen en zuiden verwacht. Verder is het over het algemeen bewolkt, maar vanmiddag schijnt ook zo nu en dan de zon.

De matige zuidenwind neemt flink in kracht af en de temperatuur stijgt naar maximaal 3 tot 5°. In de Ardennen, waar het enige tijd sneeuwt, liggen de maxima rond het vriespunt.

Vanavond en de komende nacht is het wisselend bewolkt met vooral nog in de kustgebieden een enkele winterse bui. Landinwaarts blijft het over het algemeen droog. De noordwestenwind neemt geleidelijk toe naar matig en de temperatuur daalt naar waarden rond het vriespunt.

Het is kletsnat deze maand. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
De buien waren winters van karakter en gingen gepaard met hagel. Joyce Derksen maakte deze foto.
Bij de buien werden ook regenbogen gezien. Jolanda Bakker maakte de foto.

Morgen verandert er niet zo gek veel. De zon schijnt geregeld, maar het komt ook weer tot buien en deze buien zijn nog altijd winters van karakter en kunnen dus gepaard gaan met hagel en (smeltende) sneeuw.

De wind waait matig en aan zee (vrij) krachtig uit het westen tot noordwesten en de temperatuur stijgt naar 5-6, in de kustgebieden naar 7, lokaal 8°. In de Ardennen liggen de maxima weer rond het vriespunt.

De verwachte weerkaart voor zondag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Zondag profiteren we van het hogedrukgebied Carina. We starten met geregeld zonneschijn en wellicht nog een enkele bui, maar gaandeweg de dag neemt de bewolking toe. Het blijft nog wel droog en de zwakke tot matige zuidwestenwind neemt in kracht toe.

De temperatuur stijgt naar 6-7°, alleen in het zuiden van Limburg en niet in de laatste plaats in de Ardennen is de temperatuur lager. In zuidelijk Limburg wordt het een graad of 3 en in de Ardennen blijft het weer licht vriezen.

De verwachte weerkaart voor volgende week met een groot hoog over Europa. Bron: Wetteronline.de

Volgende week krijgen we in de nacht naar maandag en maandagochtend eerst nog te maken met een storing met regen die aan de noordflank van het hoog Carina over onze streken trekt. De rest van de week wordt met een zuidwestelijke stroming vochtige Oceaanlucht aangevoerd met vrij veel bewolking. Uit die bewolking kan soms wat lichte regen of motregen vallen, maar over het algemeen valt het met de nattigheid wel mee.

De temperatuur gaat eerst omhoog naar waarden tussen de 7 en 9, woensdag en donderdag wellicht naar 10°, maar vanaf vrijdag gaat de stroming weer ‘om’ naar het noordwesten en gaat de temperatuur duidelijk naar beneden.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de belangrijkste weermodellen laat het allemaal weer mooi zien. Aanvankelijk gaat het kwik omhoog van een graad of 5-6 vandaag en morgen naar tegen de 10 volgende week. Volgende week dinsdag is het wellicht even minder zacht, maar woensdag en donderdag gaat het kwik weer omhoog. Vanaf volgende week vrijdag gaat de temperatuur flink naar beneden en laat het dan bijna Kerst zijn…

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat ook zien dat de temperatuur de komende dagen gaat stijgen naar waarden richting de 10°. Eind volgende week gaat het kwik naar beneden, althans de ‘oper’. Het ensemblegemiddelde blijft echter rond de 6-7° uitkomen.

Kerst 2017
Op basis van bovenstaande pluimen en de onderstaande sneeuwpluim kunnen we vandaag stellen dat de kans op een groene Kerst nog altijd groot is. Gezien de berekeningen van de ‘opers’ van zowel de Amerikanen als het Europese model zijn er altijd verrassingen mogelijk. Vandaag over 10 dagen is het pas Kerst, dus er kan nog heel veel veranderen.

De sneeuwpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

Kijken we tot slot nog even naar de sneeuwpluim van het ECMWF, dan zien we dat de kans op sneeuw de komende tijd niet heel groot is. Wel kan het soms wat ‘vlokken’, maar tot een dek komt het niet.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de weerkaarten richting de Kerstdagen. Voor nu een fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 941 times, 1 visits today)

één reactie op “Lage Landen – Volgende week tijdelijk zachter, richting Kerst kouder!”

  • Tjitze Schiphof
    15 december 2017 at 10:47

    Zeer interessante uiteenzettingen over het weer. Lees het met veel plezier.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier