Advertentie 

Algemene situatie:
Hogedrukgebied Carina komt vanuit het zuidwesten dichterbij, hierdoor transformeert de noordwestelijke stroming van de afgelopen dagen naar een meer westelijke stroming. Als gevolg hiervan stijgen de temperaturen, met name hoger in de atmosfeer wordt het duidelijk warmer. De winterse buien zullen dan ook gaan verdwijnen. De komende dagen komt de kern van Carina nog dichterbij te liggen, hierdoor nemen de neerslagkansen in het algemeen ook af. Het wordt droger en zachter, maar of dit ook aanhoudt tot de kerst lees je verderop in dit bericht.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: (winterse) buien en opklaringen
Gisteren vielen er, zoals we van de laatste dagen gewend zijn, verspreid over het land buien. Soms gingen deze gepaard met (korrel)hagel en natte sneeuw, heel lokaal ook een klap onweer. Tussen de buien door klaarde het af en toe op, de zon was het vaakst te zien in het binnenland. De maximumtemperatuur liep uiteen van 5 graden in het binnenland tot 7 graden aan de kust. In het uiterste noordoosten van Nederland en de hogere delen van de Lage Landen bleef het nog iets kouder. De noordwestelijke wind bedroeg kracht 3 a 4, in de kustgebieden 5 tot lokaal 6 beaufort. In de avond nam de buiigheid af en kwamen er meer opklaringen voor, hierdoor daalde de temperatuur afgelopen nacht in het binnenland tot onder het vriespunt. Aan de kust bleef het enkele graden boven 0. Lokaal viel er nog een winterse bui.

Deze foto werd gisteren gemaakt door Rudy Schtonking op de Veluwe. Hier ligt lokaal nog zo’n 10 cm sneeuw.
Jolanda Bakker maakte deze prachtige typerende foto gisteren.
Ook deze foto werd door Rudy gemaakt.

Vandaag: toenemende bewolking en later neerslag
Vanochtend begint hier en daar, met name in het binnenland en noorden, glad door bevriezingen van natte weggedeelten. Lokaal komt er ook een mistbank voor. In de loop van vanochtend stijgt de temperatuur echter overal naar waarden boven het vriespunt. Lokaal valt vanochtend of in de vroege middag nog een enkele bui, maar aanvankelijk blijft het meest droog en laat de zon zich met regelmaat zien. In de loop van vanmiddag wordt het vanuit het westen echter steeds bewolkter en later vanmiddag en vanavond gaat het regenen. Later vanavond bereikt deze regen ook het oosten van de Benelux, hier kan er tijdelijk ook wat (natte) sneeuw vallen. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 3 graden in het oosten tot 6 a 7 graden in de kustgebieden en er staat een zwakke westelijke tot zuidwestelijke wind. In de avond koelt het wat af, maar het blijft overal, op de Ardennen na, boven nul. Later in de nacht lopen de temperaturen zelfs weer iets op.
Morgen:
Morgenochtend heeft de neerslag via het oosten de Benelux verlaten. De zon laat zich zo nu en dan zien, maar er is ook kans op een bui. Met maximumtemperaturen uiteenlopend van 3 graden in de Ardennen tot 8 graden in de kustgebieden wordt het niet koud. Er staat een noordelijke wind, 2 tot 4 beaufort, later op de dag weer draaiend naar west.

De weerkaart voor dinsdag. Bron: KNMI/Wetterzentrale

De rest van de week: vrij rustig
Op dinsdag verandert er weinig. Zon en wolkenvelden wisselen elkaar af en het blijft droog. De maximumtemperatuur ligt tussen de 5 en 8 graden Celsius. Er staat een westelijke wind.
Vanaf woensdag verliest de hogedruk heel langzaam zijn invloed, waardoor de kans op wat lichte neerslag iets toeneemt. De temperaturen liggen grofweg tussen de 6 en 9 graden Celsius en er staat weinig wind. Pas tegen het weekend komen lagedrukgebieden weer naar onze omgeving.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse sneeuwpluim van het KNMI.

In het weekend neemt de kans op buien iets toe, en door de grotere luchtdrukgradiënt (lagedruk komt dichterbij) zal ook de wind toenemen. Zoals de pluim hierboven verklapt blijven de sneeuwkansen klein, hiervoor zijn de (bovenlucht)temperaturen simpelweg te hoog.

De weerkaart voor maandag 25 december, eerste kerstdag. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Kerst: witte kerst lijkt er niet in te zitten
De weermodellen laten rond kerst de lagedrukgebieden dichterbij komen. De Lagedrukgebieden liggen in de verwachting echter (veel) te noord(west)elijk om bij ons koude lucht te kunnen aanvoeren. Een (zuid)westelijke stroming is in deze situatie het meest waarschijnlijk. Er kan hierbij neerslag vallen, maar dit is in deze situatie hoe dan ook in vloeibare vorm. De enige houvast voor de winterliefhebbers is dat de kerst nog meer dan een week vooruit is, waardoor er nog tijd is voor de weerkaarten om iets anders uit de hoge hoed te toveren. Maar omdat de weermodellen de laatste dagen al vrij consistent zijn met hun verwachtingen richting de kerstperiode, lijkt er weinig ruimte te zijn voor iets anders.

Jolanda Bakker spotte ook deze rolwolk.

Dit was het weerpraatje voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw weerbericht. Fijne zondag en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.224 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier