Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: aan de achterzijde van het lagedrukgebied Fritz, vandaag boven het zuiden van Europa, wordt met een west tot noordwestelijke wind onstabiele lucht aangevoerd waarin enkele buien ontstaan. Komend weekend gaan we geleidelijk profiteren van een uitloper van het Azorenhoog, maar aan de noordflank en volgende week aan de noordoostflank trekken met regelmaat storingen naar onze streken. Verder gaan met die stroming de temperaturen naar beneden met als gevolg volgende week duidelijk lagere middagtemperaturen.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Eerst regen, later zonneschijn

Gisteren was het aanvankelijk aan de bewolkte kant en viel er wat regen of kwam het tot enkele buien. Gistermiddag was het droog en kwam de zon goed tevoorschijn. Wat opviel was de stevige zuidwestenwind, want die was vrij krachtig tot krachtig over land, hard in de kustgebieden en stormachtig aan zee, windkracht 5 tot 8 met zware windstoten van 80 tot 90 km/uur.

Ondanks die stevige zuidwester steeg de temperatuur toch weer overal tot boven de warme grens van 20°. Vlieland noteerde 20,4 en Den Helder 20,8°. In het zuidoosten werd het bijna 25° met in Ell en in Maastricht maximaal 24,8°. In België werd het 21 tot 25° met in Kleine-Brogel maximaal 25,1°.

ondanks de wind was het toch een prachtige zomerdag. De foto werd gemaakt door Martin Vye
Bij Jolanda Bakker begon de dag bewolkt met regen
maar in de middag klaarde het op en was het vriendelijk zomerweer. Ook deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Enkele buien

Vandaag vinden we depressie Fritz boven het zuiden van Scandinavië en rondom dit systeem ontwikkelen in onstabiele lucht enkele buien. Geregeld schijnt ook de zon en er waait nog altijd een stevige zuidwestenwind. Over land is de wind matig tot vrij krachtig, windkracht 4 tot 5 en aan zee krachtig, windkracht 6 en er zijn nog altijd windstoten mogelijk tot zo’n 70 km/uur. De temperatuur stijgt naar zo’n 20° in het noorden en noordwesten en naar 22-23 elders. In België wordt het op de meeste plaatsen 22-23° en heel lokaal is zelfs een graad of 24 mogelijk. Alleen op de hogere delen is het minder warm met een graad of 19.

Vanavond en de komende nacht zijn er opklaringen, maar ook wolkenvelden en lokaal aan zee is een bui mogelijk. In de loop van de nacht neemt in de oostelijke helft van België de kans op lichte regen toe. De zuidwestenwind neemt duidelijk in kracht af en de temperatuur daalt naar 12 tot 14°.

Wisselvallig weekend

Het weekend beginnen we morgen met wat lichte regen in de zuidoostelijke helft van de Lage Landen, ofwel oostelijk België en in Nederlands Limburg. Elders komt het tot enkele buien met tussendoor ook geregeld zon. In de middag trekken de buien oostwaarts weg en klaart het vanuit het westen steeds beter op. De wind waait uit het westen en is overwegend matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 20-21°. Alleen in het noordwesten van het land blijft het kwik onder de warme grens van 20°. In België wordt het overal 20 tot 22°.

de verwachte weerkaart voor komende zondag. Bron: ECMWF/Wetteronline.de

Zondag profiteren we wat meer van een uitloper van het Azorenhoog en zijn er perioden met zon. Ook dan blijft het niet overal droog met vooral landinwaarts nog altijd kans op een bui. De westenwind waait overwegend matig en de temperatuur stijgt naar 19° in het westen en noorden en naar 20-21 elders. In België wordt het een graad of 17-18 in de Ardennen en 20 tot 22 elders.

de verwachte weerkaart voor maandag. Bron: ECMWF/Wetteronline.de

Volgende week (licht) wisselvallig en lagere temperaturen

Na het weekend splitst de hogedrukuitloper zich af en trekt naar het oosten. De temperaturen zullen dan tijdelijk wat hoger zijn en stijgt maandag naar 21° in het noordwesten en naar een graad of 26 in Limburg. Verder schijnt geregeld de zon, maar er is ook vrij veel sluierbewolking en het blijft droog.

op hoogte zakt dinsdag koude lucht naar onze streken. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Tussen beide hogedrukgebieden zakt dinsdag een portie koude lucht op hoogte af naar onze streken. De kans op buien neemt dinsdag dan ook weer toe en het wordt van west naar oost zo’n 20 tot 23°.

de verwachte weerkaart voor volgende week donderdag. Bron: ECMWF/Wetteronline.de

Vanaf woensdag ligt het Azorenhoog over onze streken met de as ten zuiden. De stroming is en blijft dan ook west tot noordwestelijk met aanvoer van onstabiele lucht. De kans op buien is en blijft dan ook groot en de temperaturen zijn lager dan wat we deze zomer tot nu toe gewend zijn met middagtemperaturen op woensdag en donderdag rond of zelfs onder de warme grens van 20°.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Aan de temperatuurpluim hierboven zien we dat het aanvankelijk nog vrij aangenaam blijft met temperaturen boven de 20°. Maandag kan de temperatuur wat hoger uitkomen, maar de dagen daarna wordt het minder warm met op woensdag en donderdag temperaturen rond of zelfs onder de 20°. Aan het eind van volgende week komt het Amerikaanse GFS alweer met hogere temperaturen op de proppen, maar de Europese collega’s van het ECMWF blijft aanvankelijk nog rond en onder de 20°. Afwachten wat het wordt dus…

Voor vandaag wil ik het hierbij laten. Morgen kijk ik vlak voor mijn vakantie weer verder naar de weerkaarten. Voor nu een fijne dag en graag weer tot morgen. De vakantiegangers wens ik een fijne vakantie.

Ook bij Albert Thibaudier viel in de ochtend nog enige regen

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 405 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier