Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

ALGEMENE WEERSITUATIE:
We hebben vandaag en het komende weekend te maken met depressie Husch. Deze depressie ligt vandaag op de Noordzee en trekt zuidoostwaarts naar Denemarken en na het weekend verder naar het zuiden. Het is dan ook uitermate wisselvallig novemberweer met nog vrij normale temperaturen. Na het weekend komt de aanvoer van koude lucht opgang en gaan de temperaturen flink dalen met in de nacht en vroege ochtend kans op vorst.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

GISTEREN:
De zon scheen gisteren geregeld, lokaal 5 uur, maar er waren ook vrij veel wolken en hier en daar viel wat lichte regen of kwam het tot een enkele bui. Inclusief nachtelijke buien viel er in Kamperland, Julianadorp en Heemskerk 8 millimeter. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 9° in het oosten en zuidoosten en naar 12 in de westelijke helft. In Vlaanderen lagen de maxima tussen de 10 en 12°.

Deze schitterende foto werd gemaakt door Marco Hoekstra en ontving ik via Albert Thibaudier
Deze schitterende foto werd gemaakt door Marco Hoekstra en ontving ik via Albert Thibaudier

VANDAAG:
Het is op deze vrijdag over het algemeen bewolkt en aanvankelijk valt er hier en daar wat buiige regen. In het binnenland wordt het geleidelijk weer droog op de meeste plaatsen, maar in de kustprovincies blijft de hele dag kans op buiige regen. De zuid tot zuidwestenwind waait matig en aan zee vrij krachtig en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 9 en 11°. In het westen van Vlaanderen kan het nog een graad warmer worden.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en valt er overal geruime tijd regen. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 5 en 7° en er waait een matige en aan zee vrij krachtige zuid tot zuidwestenwind.

MORGEN:
Morgen valt er aanvankelijk nog enige regen, maar de regen trekt naar het oosten weg en al snel komt het tot enkele buien. Vooral in het noorden kunnen deze buien vergezeld gaan van hagel en onweer vanwege bovenluchttemperaturen op ruim 5 kilometer hoogte van -31°. Tussen de buien door schijnt ook af en toe de zon. De wind waait matig en aan zee vrij krachtig uit het westen tot zuidwesten en de temperatuur stijgt overal naar waarden tussen de 9 en 11° met de laagste temperaturen weer in de oostelijke helft.

Morgenavond en in de nacht naar zondag zijn er in het binnenland flinke opklaringen, in de kustgebieden komt het tot enkele buien. De temperatuur daalt naar een graad of 2 in het noordoosten met kans op vorst aan de grond en naar 6 in de kustgebieden.

De dag sloot weer fraai af. De foto werd gemaakt door Johan Klos.
De dag sloot weer fraai af. De foto werd gemaakt door Johan Klos.

ZONDAG:
Zondag schijnt geregeld de zon, maar het komt ook weer tot enkele buien en vooral later op de dag kan het daarbij tot hagel en onweer komen vanwege het binnenstromen op hoogte van steeds kouder wordende lucht. De meeste buien komen weer voor in de kustgebieden. De wind waait matig uit het zuidwesten en de temperatuur stijgt naar 9 lokaal naar 10°.

de hoogtekaart voor zondagavond. De bovenluchttemperaturen gaan naar beneden. Bron: ECMWF.
de hoogtekaart voor zondagavond. De bovenluchttemperaturen gaan naar beneden. Bron: ECMWF.

VOLGENDE WEEK:
Na het weekend hebben we aanvankelijk nog te maken met depressie Husch ten oosten van onze streken en komt de stroming uit het noordoosten. In combinatie met bovenluchttemperaturen op het 500 hPa-vlak van -33° kunnen de buien vergezeld gaan van hagel en onweer. In de hogere delen van de Lage Landen is ook (smeltende) sneeuw mogelijk. De temperatuur, die normaal in deze tijd van het jaar nog zo’n 11° is, wordt niet hoger dan tussen de 6 en 8°. Dinsdag hebben we ook nog een ijskoude bovenlucht en komt het wederom tot buien met kans op hagel en onweer en in de Ardennen is daarbij wederom kans op sneeuw. De temperatuur wordt niet veel hoger dan rond de 5°.

De dagen daarna blijft de stroming oostelijk en de luchtdruk relatief laag. Er is dan ook aanhoudend kans op neerslag en dan met name in de kustgebieden vanwege de nog warme Noordzee. De kans op hagel en onweer is dan ook groot en later in de week is er ook (smeltende) sneeuw mogelijk. Kortom: voor het eerst sinds een hele lange tijd laat november iets van winterweer zien met in ieder geval nachtvorstkansen. De laatste keer dat het tot vorst kwam in De Bilt tijdens de eerste decade van november was in 1997. Het wordt dus wel weer een keer tijd…

de hoogtekaart voor woensdag. De bovenluchttemperaturen blijven laag. Bron: ECMWF.
de hoogtekaart voor woensdag. De bovenluchttemperaturen blijven laag. Bron: ECMWF.

TEMPERATUURPLUIMEN:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen laat aanvankelijk nog temperaturen zien van een graad of 10 de komende 3 dagen. Vanaf maandag gaan de temperaturen dalen en dinsdag worden door alle modellen temperaturen van 4 tot 6° verwacht. Ook woensdag berekenen de modellen een graad of 5, maar het Duitse model is met slechts een graad of 2 nog wat lager. Vanaf donderdag nemen de verschillen tussen de modellen flink toe. Het Duitse en het Europese model blijven ook de rest van de week koud met temperaturen van hooguit een graad of 4 en in de nacht kans op lichte vorst. De Amerikanen en het Canadese model gaan duidelijk de warme kant op en komen bijvoorbeeld volgende week zaterdag uit op temperaturen van 13°.

We kunnen dus met zekerheid zeggen dat de temperatuur na het weekend naar beneden gaat en dat het gewoon koud wordt, zeker gezien de temperaturen die normaal zijn voor november. Hoelang de kou aanhoudt moet worden afgewacht, maar daarover de komende dagen meer.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond dan zien we dat de leden die aan het ECMWF zijn gelieerd ook een dalende trend laten zien. De komende 3 dagen is het een graad of 9, daarna wordt het kouder en de rest van de periode blijft de temperatuur volgens de hoofdberekening (rode lijn) onder de 5°. De spreiding tussen de modellen neemt vanaf woensdag wel toe, maar ook het ensemblegemiddelde blijft te laag voor de tijd van het jaar.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land.

SNEEUWVERWACHTING ARDENNEN EN HOGE VENEN:
We kijken tot slot nog even naar de sneeuwverwachting voor de Ardennen en de Hoge Venen. Er ligt nog altijd geen sneeuw in België, maar de komende dagen wordt het kouder en vanaf zondag neemt de kans op sneeuw in de Ardennen en Hoge Venen toe.

de kans op sneeuw in de Ardennen en de Hoge Venen neemt na het weekend geleidelijk toe. Bron: Kachelmannwetter.com
de kans op sneeuw in de Ardennen en de Hoge Venen neemt na het weekend geleidelijk toe. Bron: Kachelmannwetter.com

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen meld ik mij weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

de bomen worden nu snel kaal. Deze foto werd gemaakt door Arno van Brakel.
de bomen worden nu snel kaal. Deze foto werd gemaakt door Arno van Brakel.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 728 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier