Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

ALGEMENE WEERSITUATIE:
Ten noorden van het hogedrukgebied Rafael boven Frankrijk trekken vandaag met een westelijke stroming enkele buien over de Lage Landen. Het koufront boven Ierland, behorende bij depressie Husch, trekt morgen later op de dag over onze streken met een toenemende buienkans. Volgende week wordt het koud met in de nacht op uitgebreide schaal nachtvorst.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

GISTEREN:
Er waren gisteren flinke perioden met zon (veelal 4 tot 6 uur), maar er trokken met een noordwestelijke stroming ook enkele buien over het land. In het noorden van het land kwam het daarbij ook tot hagel en onweer vanwege een zeer lage bovenluchttemperatuur van -31°. Verder naar het zuiden was de bovenlucht minder koud en in Vlaanderen viel het met de buiigheid sowieso wel mee vanwege de schaduwwerking van Engeland. Dat er in Nederland wel flinke buien voorkwamen heeft te maken met de langere weg die de buien over warm zeewater konden trekken, de afstand tussen Engeland en België is relatief kort. De temperatuur steeg overal nog naar de dubbele cijfers met maxima tussen de 10 en 12°. Het koudst was Heino met 10,2 en het warmst was Hoek van Holland met 12,5°. In Vlaanderen lagen de maxima tussen de 10 en 11°.

prachtige buienluchten gisteren. Deze foto werd gemaakt door Sjef Kenniphaas.
prachtige buienluchten gisteren. Deze foto werd gemaakt door Sjef Kenniphaas.

VANDAAG:
Er is op deze donderdag over het algemeen meer bewolking dan gisteren, maar zo nu en dan komt ook de zon tevoorschijn. Verder komt het weer tot enkele buien, het eerst in de kustgebieden, maar de buiigheid is ook duidelijk minder dan gisteren en dat komt mede door een hogere bovenluchttemperatuur. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 10 tot 12°. Afgelopen nacht daalde de temperatuur in opklaringsgebieden lokaal tot onder het vriespunt. Deelen ging onderuit naar -1,3° en aan de grond vroor het op meedere plaatsen.

Vanavond en de komende nacht is het ook bewolkt en een gebied met lichte regen en motregen trekt over het land naar het oosten en langs de kust zijn weer enkele buien mogelijk. In de zuidelijke helft van de Lage Landen valt het met de nattigheid wel mee. De temperatuur daalt naar een graad of 4-5 in het binnenland en naar 6-7 in de kustgebieden.

MORGEN:
Morgen is het over het algemeen bewolkt en in de middag trekt een gebied met buiige regen, zijnde het koufront behorende bij depressie Husch, vanuit het westen onze streken binnen. De zuid tot zuidwestenwind waait matig en aan zee vrij krachtig en de temperatuur stijgt naar maximaal 10° in het oosten en noordoosten en naar 11-12 in het westen en zuidwesten.

Morgenavond is het bewolkt en regenachtig en pas in de nacht naar zaterdag wordt het vanuit het westen geleidelijk weer droog met enkele opklaringen. In de oostelijke helft duurt het tot zaterdagochtend voordat het weer droog wordt. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 3° in opklaringsgebieden en naar 6-7 elders.

buien, maar ook zon en dat levert fraaie regenbogen op. Foto werd gemaakt in Stiens door @SevereWeather_N
buien, maar ook zon en dat levert fraaie regenbogen op. Foto werd gemaakt in Stiens door @SevereWeather_N

WEEKEND:
In het weekend is het wisselvallig herfstweer met het lagedrukgebied Husch boven Denemarken. Naast geregeld zonneschijn komt het op beide dagen ook tot enkele buien. Vanwege een steeds kouder wordende bovenlucht, op het 500 hPa-vlak (5,5 kilometer hoogte) gaat de temperatuur onderuit van -27° op zaterdag naar -31 op zondag, kunnen deze buien ook vergezeld gaan van hagel en onweer en dan met name op zondag. De wind waait veelal uit richtingen tussen zuidwest en noordwest en de temperatuur stijgt zaterdag naar 9 en zondag naar maximaal 8°. In de kustgebieden kan het wellicht nog een graadje warmer worden. In de nacht naar zondag daalt de temperatuur in het binnenland naar 1-2° boven het vriespunt met kans op vorst aan de grond.

de bovenluchttemperaturen gaan naar beneden. Dit is de verwachte kaart voor zondagavond 19 uur met in onze regio temperaturen rond de -31°. Bron: ECMWF
de bovenluchttemperaturen gaan naar beneden. Dit is de verwachte kaart voor zondagavond 19 uur met in onze regio temperaturen rond de -31°. Bron: ECMWF

VOLGENDE WEEK:
Na het weekend hebben we maandag nog last van depressie Husch ten oosten van onze streken met enkele buien, maar de dagen daarna gaan we profiteren van een langgerekte gordel van hogedruk dat zich uitstrekt van Rusland, over Scandinavië naar de Azoren. De stroming draait dan ook naar noordoosten en de temperaturen worden lager. Na de buiige maandag blijft het de rest van de week droog met geregeld zonneschijn. De temperatuur stijgt maandag nog naar maximaal 6° in het noordoosten en naar 8 in het zuiden, maar de dagen daarna wordt het met de dag kouder. Dinsdag liggen de maxima tussen de 5 en 7, woensdag tussen de 4 en 6 en donderdag en vrijdag tussen de 3 en 5°. Normaal is het een in deze tijd van het jaar nog een graad of 11, dus met dergelijke temperaturen kunnen we met recht spreken van koud novemberweer.

de verwachte weerkaart voor volgende week woensdag volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor volgende week woensdag volgens ECMWF.

TEMPERATUURPLUIMEN:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen laat met name volgende week een flinke daling zien. Tot het zover is kan het vandaag nog meer dan 10° worden. Ook de komende dagen liggen de maxima volgens de meeste modellen rond de 10°, maar na het weekend wordt het duidelijk kouder. Maandag komen de meeste modellen met temperaturen van 6-7°, maar de Amerikanen berekenen nog een graad of 10. Daarna liggen de maxima de rest van de week rond en volgens het Europese en het Duitse model onder de 5°. Alleen het Canadese model gaat alweer vrij snel de hoogte in, maar staat daarin alleen. In de nachten kan het enkele graden gaan vriezen, kortom: het wordt volgende week behoorlijk koud en licht winters.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond dan zien we dat de leden die aan het ECMWF zijn gelieerd ook een dalende trend laten zien. Vooral volgende week ziet het er vrij koud uit en niet alleen door de hoofdrun (rode lijn). Er zijn meerdere lijntjes die voor lage temperaturen gaan. Aan het eind van de 10-daagse gaat het ensemblegemiddelde omhoog, maar dat is nog ver weg.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land.

SNEEUWVERWACHTING ARDENNEN EN HOGE VENEN:
We kijken tot slot nog even naar de sneeuwverwachting voor de Ardennen en de Hoge Venen. Er ligt momenteel nog geen sneeuw, maar het wordt de komende dagen kouder en vanaf zondag neemt de kans op winterse neerslag toe. In de Ardennen en de Hoge Venen kan het dan ook tot een (tijdelijk) sneeuwdek komen.

dinsdagochtend kan het lokaal wit zijn in de Ardennen en Hoge Venen. Bron: Kachelmannwetter.com
dinsdagochtend kan het lokaal wit zijn in de Ardennen en Hoge Venen. Bron: Kachelmannwetter.com

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen meld ik mij weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

de bomen kleuren prachtig, maar de bladeren vallen nu snel. Deze foto werd gemaakt door Anja Trooster.
de bomen kleuren prachtig, maar de bladeren vallen nu snel. Deze foto werd gemaakt door Anja Trooster.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 597 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier