Advertentie 

Algemene situatie:
Volgende week gaat het roer om, want Atlantische depressies nemen de regie over. Het wordt dan ook duidelijk wisselvalliger met ook veel meer wind. Vanwege dalende bovenluchttemperaturen is er later in de week kans op sneeuw.

Onder aanvoering van het hogedrukgebied Borchert boven het westen van Rusland en Scandinavië, krijgen wij, voordat het zover is, een rustig weekend met vrij veel bewolking, maar zondag ook met flink wat zonneschijn.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Gisteren was het op veel plaatsen een grijze, bewolkte dag met lokaal ook nevel en mist. Hier en daar viel wat lichte regen en motregen, maar over het algemeen bleef het droog. In het noordoosten en oosten van het land was het echter een stuk vriendelijker met gistermiddag flink wat zonneschijn. Hupsel, Nieuw-Beerta en Hoogeveen noteerden zo’n 4 uur zon.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 5 en 9° met in Nieuw-Beerta maximaal 4,7°. De topper was Hupsel in de Achterhoek met maximaal 9,3°. In België lagen de maxima tussen de 4 en 9° met in Oostende en Koksijde maximaal 3,7 en in Luik 9,0°.

Deze prachtige foto werd, in een rustige atmosfeer, gemaakt door Martin Vye.

Het is op deze vrijdag een overwegend grijze, bewolkte dag met op veel plaatsen nevel en hier en daar ook mist en de mist lost maar heel langzaam op. In de noordelijke helft van het land kan wat lichte regen of motregen vallen op de passage van een hoogtelaag.

De wind waait niet meer dan zwak uit uiteenlopende richtingen en de temperatuur stijgt naar maximaal 4-5°. Alleen in het zuidwesten en in de westelijke delen van België kan het een graad of 6 worden.

Vanavond en de komende nacht is en blijft het bewolkt, maar het is wel droog. Later kan het in de zuidelijke helft van de Lage Landen wat opklaren.

De wind waait zwak tot matig uit het oosten tot zuidoosten en de temperatuur daalt naar 2-3°. In de Ardennen en Hoge-Venen kan het licht vriezen.

Bij Ton Wesselius was het een overwegend grijze dag met nevel en mist.
Het was druppeltjes dag door al het vocht. Jolanda Bakker maakte deze foto.
Ook bij Joyce Derksen aanvankelijk een grijze wereld.

Morgen profiteren we van het hogedrukgebied Borchert ten noorden van onze streken. Het zorgt voor een oost tot zuidoostelijke stroming met aanvankelijk nog de aanvoer van vrij veel wolkenvelden. Later klaart het vanuit het zuidoosten geleidelijk wat op en komt de zon tevoorschijn.

Het blijft droog en de temperatuur stijgt naar een graad of 3 in het noordoosten en naar 7-8 in het zuiden en in België.

De verwachte weerkaart voor zondag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

In de nacht naar zondag klaart het vanuit het zuiden steeds meer op en bij een zwakke tot matige oostenwind koelt het af naar waarden rond en op veel plaatsen ook onder het vriespunt met uitersten tot ongeveer -3°.

Zondag overdag is het prima weer met flink wat zonneschijn. Het blijft overal droog en er waait een zwakke tot matige oost tot zuidoostenwind. De temperatuur stijgt opnieuw naar een graad of 3 in het noorden en naar ongeveer 6 in het zuiden van het land.

De verwachte weerkaart voor woensdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Na het weekend gaat het roer op de weerkaarten om. Het hogedrukgebied Borchert wordt gedwongen om naar het oosten te trekken, want vanaf het westen komt een groot lagedrukgebied geleidelijk dichterbij. De bijbehorende storingen zullen ons vanaf maandagavond bereiken en dat is het startsein voor een wisselvallige en van tijd tot tijd ook winderige week.

Voordat het zover is, is het maandag nog grotendeels droog met aanvankelijk nog wat zon. Later neemt de bewolking en ook de wind toe. Over land wordt de zuidenwind vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard, windkracht 5 tot 7. De temperatuur stijgt naar 7 tot 9°.

Het Amerikaanse GFS model verwacht dinsdag al smeltende sneeuw. Bron: wetteronline.de

Dinsdag krijgen we te maken met een randstoring en omdat de bovenluchttemperaturen geleidelijk gaan dalen is er ook kans op (smeltende) sneeuw. De exacte koers van de randstoring is nog niet helemaal duidelijk en dat maakt de verwachting op deze termijn nog onzeker. Een noordelijkere koers betekent alleen maar regen, maar als de koers wat zuidelijker is dan is er gerede kans op (smeltende) sneeuw. De temperatuur stijgt naar 4-6°, maar ook deze is afhankelijk van de koers.

De temperaturen op een hoogte van 5,5 km zijn erg laag en de neerslag kan dan ook winters van karakter zijn. Bron: wetteronline.de

De rest van de week blijft de bovenlucht koud en blijven we onder invloed van lagedruk. Het komt dan ook tot flinke buien die regelmatig winters van karakter zijn. Wellicht dat er landinwaarts soms eens een sneeuwverrassing inzit. In het westen zal het voornamelijk gaan om hagel en/of smeltende sneeuw. De temperatuur stijgt naar 3 tot 6°, later in de week wellicht wat lager.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat het allemaal weer mooi zien. Aanvankelijk is het een graad of 5-6 in het midden van het land, zondag wat lager, maar begin volgende week gaat het kwik snel omhoog. Vanaf dinsdag zit er weer een dalende trend in de verwachting. Verder is het in de nacht naar zondag kans op vorst en ook later volgende week kan het in de nacht tot vorst komen.

De pluim van GFS met de temperaturen op hoogte en de neerslagkansen. Bron: meteociel.fr

De pluim van de Amerikanen met de temperaturen op hoogte laat zien dat het vanaf dinsdag kouder wordt. Met het kouder worden van de bovenlucht neemt ook de kans op sneeuw toe met woensdag zelfs 60 tot 85% kans op vlokken. Tot dinsdag blijft het droog.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land laat ook de daling zien vanaf dinsdag. Het ensemblegemiddelde gaat onderuit van een graad of 6 aan het begin van de week naar ongeveer 3-4 later volgende week.

De sneeuwpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De sneeuwpluim laat zien dat vanaf dinsdag de kans op vlokken duidelijk toeneemt. Een sneeuwdek lijkt moeilijk, maar is zeker niet uitgesloten. Meer daarover volgende week.

Dit was het weer voor deze vrijdag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen voor een nieuw weerpraatje. Tot morgen.

Mooi om te zien dat elfenbankjes aan weerszijde van de boomstam anders gekleurd zijn. De foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooi 2018 en blijf volgen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwalli

(Visited 1.257 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier