Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De (officiële) hittegolf is volop bezig en houdt aan tot halverwege volgende week met dagelijks maxima van 29 graden in het noordwesten tot 37 in het zuiden en zuidoosten. Met minima van 17-22 graden verlopen de nachten bovendien extreem zacht en is het moeilijk om het koel te houden in huis. Later volgende week koelt het waarschijnlijk af en neemt bovendien de kans op regen en onweer toe.

De dag begon al fraai met deze gekleurde zonsopkomst. Foto: Ton Wesselius.

Zonnig en snikheet

Vandaag maakt de zon overuren. Er is hooguit wat sluierbewolking zichtbaar, maar daar heeft de zon geen last van. De temperatuur gaat als een raket omhoog en rond het middaguur is het al 27-34 graden.

Vanmiddag blijft het zonovergoten en het is snikheet. De temperatuur loopt verder op naar 30 graden op de Waddeneilanden en langs de noordkust. Elders in het noorden en ook in het westen is het 32-34 graden. In het midden, oosten en zuiden loopt het kwik op naar 35-37 graden. In het zuidoosten van Brabant kan het lokaal 38 graden en dergelijke temperaturen flirten met recordwaarden die ooit in augustus zijn behaald. De hoogste temperatuur in augustus op een KNMI meetpunt is 37,8 graden en werd gemeten op 7 augustus 2003 in Arcen. Op 23 augustus 1944 werd de allerhoogste augustustemperatuur gemeten in Warnsveld. Tot vorig jaar was dit het absolute record van 38,6 graden.

Ook op stranden is het bloedheet, want een verkoelende zeewind blijft uit. Verkoeling is te vinden in zee met een zeewatertemperatuur van een graad of 20. De wind waait uit het noordoosten en is zwak tot hooguit matig van kracht. De luchtvochtigheid is gelukkig laag en dat betekent dat het niet zo benauwd aanvoelt.

verzengende hitte
Met maxima tot 37 graden is het vandaag bloedheet. Bron: Kachelmannwetter.com

Vanavond koelt het heel langzaam af. Om 20 uur is het nog altijd 26-33 graden en om 23 uur is het 23-27 graden. Uiteindelijk daalt het kwik in het noorden en oosten af naar 17-19 graden. In het westen en zuiden is sprake van een tropennacht met geen lagere temperatuur dan 20 graden. Lokaal blijft het een graad of 22.

De hittegolf is in volle gang en duurt voorlopig nog wel even. Jolanda Bakker maakte de foto.

Verzengende hitte tot en met woensdag

Morgen, maar ook maandag en dinsdag komt er niet of nauwelijks verandering in het heersende weerbeeld. De zon schijnt volop en soms is wat bewolking zichtbaar. Het blijft zeer waarschijnlijk droog, maar door alle hitte is een lokaal warmte-onweer niet uitgesloten.

Het blijft bloedheet met maxima van 29 graden in het noordwesten tot 37 in het zuiden en zuidoosten. Op verreweg de meeste plaatsen is het 32-35 graden. Vooral in het zuiden en zuidoosten is kans op een superhittegolf. Een superhittegolf is vijf dagen op rij tenminste 30 graden en op drie dagen daarvan moet het 35 graden of meer worden. De lucht is wel wat vochtiger en dat betekent dat de hitte ondraaglijker wordt en dat het benauwd aanvoelt. Ook de nachten zijn extreem zacht met minima van 20-22 graden.

Het advies is dan ook: doe rustig aan en drink veel water.

Albert Thibaudier maakte deze foto in Friesland.

Toenemende kans op onweer

Woensdag verschijnt er meer bewolking en geleidelijk stijgt de kans op enkele regen- en onweersbuien. Hoe het precies gaat lopen en/of de buien zwaar zullen zijn vertellen we in latere weerberichten. De temperatuur blijft mogelijk in het westen en noordwesten weer (nipt) onder 30 graden met maxima van 28-30 graden. Landinwaarts blijft het nog bloedheet met maxima van 30-34 graden.

De temperatuurpluim voor de komende dagen voor De Bilt. Vanaf woensdag is de kans op tropische temperaturen groot. Bron: meteologix.com

Geleidelijk lagere temperaturen

Vanaf donderdag gaat de temperatuur overal wat omlaag. Aan het eind van de week is het 23-28 graden. Zodra de temperatuur op een bepaald meetpunt onder 25 graden blijft is de hittegolf ten einde. Vooral in het oosten en zuiden is dat moment zeker nog niet in zicht.

Hoe het tegen die tijd allemaal verder gaat zullen we dan vertellen. Voorlopig is het bloedheet en is sprake van een (super)hittegolf.

Ook in Houten was het zonnig en heet. Michel Looyenstein maakte de foto.

Dit was het voor vandaag. Maak er een mooie dag en graag weer tot een andere keer. Doe rustig aan met deze hitte!

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook, Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 962 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier