Lage Landen: weinig verandering, volgende week langzaam minder koud

Algemene situatie:
We hebben vandaag te maken met depressie Yap. De bijbehorende storing trekt vandaag met alle nattigheid over onze streken. De komende dagen is er weinig verandering te verwachten, want het blijft wisselvallig. Wel lijkt het langzaam minder koud te worden.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Gisteren scheen geregeld de zon, maar het kwam ook tot flinke hoosbuien die lokaal met hagel en onweer vergezeld gingen. De noordwestenwind was nog altijd duidelijk aanwezig en matig over land, (vrij) krachtig in de kustgebieden en hard, soms nog even stormachtig aan zee, windkracht 4 tot 8.

De temperatuur steeg naar 14 tot 16° met in Gilze-Rijen maximaal 16,0°. In België lagen de maxima tussen de 8 en 15° met in Gent maximaal 15,1°.

het wisselvallige herfstweer in beeld. Prachtige wolkenluchten in koude lucht en een kletsnatte ondergrond. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

We zijn de zaterdag bewolkt gestart en hier en daar valt al wat lichte regen. Een storing verbonden aan depressie Yap trekt vanuit het noordwesten het land in en zorgt voor (buiige) regen en vanmiddag regent het dan overal.

De wind waait uit het zuidwesten, later op de dag uit het westen en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee. Vanmiddag wordt de wind in het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden mogelijk hard, kracht 7.

De temperatuur stijgt naar 14 tot 16° met de laagste temperaturen in de zuidoostelijke helft van het land. Ook in België dergelijke temperaturen, maar in Hoog-België wordt het niet warmer dan 8-9°.

Vanavond valt er nog enige tijd regen, komende nacht komt het tot buien maar er zijn dan ook opklaringen. De wind waait matig en aan zee vrij krachtig uit het westen tot noordwesten en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 8 en 14°.

fraai regenbogenweer gisteren. Deze prachtige foto werd gemaakt door Kelly Lussenburg
Ook Jolanda Bakker maakte een fraaie foto van een regenboog
Ook Arno van Brakel maakte een fraaie foto van een regenboog

Morgen schijnt geregeld de zon, maar vooral in de zuidelijke helft en in België komt het nog tot enkele buien. De wind waait uit het noordwesten en is zwak tot hooguit matig van kracht en de temperatuur stijgt naar maximaal 15-16°.

de verwachte weerkaart voor aanstaande donderdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Na het weekend blijft het wisselvallig herfstweer met nagenoeg elke dag kans op regen of enkele buien. We hebben dan een overwegend westelijke stroming tussen lagedruk ten noorden en hogedruk ten zuiden van onze streken.

Later in de week trekt de hogedruk wat noordoostwaarts en wordt de stroming bij ons zuidwestelijk. De temperaturen zullen dan geleidelijk op een wat hoger plan uitkomen, want de eerste helft van de week is het een graad of 15-16. Aan het eind van de week worden kwikstanden van 18-19, misschien in het zuiden lokaal wel 20°.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat ook vandaag weer mooi het één en ander zien. Vandaag en de komende dagen is het een graad of 14-15, maar in de loop van de komende week komt de temperatuur op een wat hoger plan uit en er zijn zelfs berekeningen dat de temperatuur volgend weekend uitkomt op waarden rond de 20°.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Ik wens iedereen een fijn weekend en graag weer tot morgen.

deze prachtige foto werd gemaakt door Joyce Derksen

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via [email protected]

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op [email protected].

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties