Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Er lijkt een eind te komen aan het grijze en rustige, soms miezerige weerbeeld, want het daarvoor verantwoordelijke hogedrukgebied Carina trekt geleidelijk het vasteland op. De kans op opklaringen neemt de komende dagen, maar zeker vanaf Kerst geleidelijk toe en we krijgen dan de zon gelukkig weer eens te zien.

Het hoog trekt volgende week naar het zuidoosten weg en de wisselvalligheid neemt toe. Dat betekent dat er ook weer rekening gehouden moet worden met regen of enkele buien en bovendien zal ook de wind regelmatig van zich doen spreken. Aanvankelijk is het vrij zacht, maar vanaf dinsdag gaat de temperatuur ook weer enkele graden naar beneden. Van winterweer is voorlopig en in ieder geval dit jaar geen sprake.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren hadden we nog last van het hogedrukgebied Carina. Frontrestanten gevangen in het hoog zorgden voor veel vocht in de onderste luchtlagen en daardoor was het wederom grijs, grauw, nevelig/mistig met af en toe motregen.

Waaien deed het niet of nauwelijks en de temperatuur steeg naar waarden tussen de 5 en 10° met in het noorden de laagste temperaturen. Nieuw-Beerta noteerde maximaal 5,0 en Eelde 5,3°. De toppers werden in het midden en zuiden genoteerd met op Schiphol en in Ell 9,9 en in Westdorpe 10,0°. In België lagen de maxima tussen de 6 en 11° met in Koksijde 10,5°. Op de Mont-Rigi werd het maximaal 5,7°.

Gisteren kwamen later op de dag hier en daar opklaringen voor. Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Ook op deze zaterdag is het over het algemeen bewolkt, maar lokaal kan de zon even knipogen. Verder blijft het over het algemeen droog al is een lokaal gespetter nog altijd mogelijk.

De wind waait uit het zuidwesten en is matig over land en vrij krachtig tot krachtig in het noorden en aan zee en de temperatuur stijgt naar 9 tot 10, in het zuiden lokaal naar 11°. In het westen van België kan lokaal een graad of 12 worden. In de Ardennen en Hoge Venen dooit het een graad of 6 en is de (rest)sneeuw bijna weg.

Vanavond en de komende nacht is en blijft het bewolkt, maar wel overwegend droog. De zuidwestenwind waait matig tot krachtig en de temperatuur daalt naar 6 tot 8°.

Jolanda Bakker zag ook later op de dag enkele opklaringen.
Bij Albert Thibaudier was het behoorlijk mistig.
Ton Wesselius maakte gisterochtend deze prachtige grijze foto.

Morgen verandert er in grote lijnen niet veel. De bewolking heeft wederom de overhand en hier en daar kan nog wat lichte motregen vallen, maar over het algemeen is het droog.

De wind waait matig tot vrij krachtig over land, windkracht 4 tot 5 en krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar 10, in het zuiden en zuidwesten van de Lage Landen lokaal 11°.

De verwachte weerkaart voor 2e Kerstdag. Depressies nemen het weer over. Bron: wetteronline.de

Maandag, eerste Kerstdag, zijn er ook wolkenvelden, maar zeker in de middag komt ook geregeld de zon tevoorschijn. Het blijft zo goed als overal droog en er waait een matige tot vrij krachtige en aan zee krachtige zuidwestenwind. De temperatuur stijgt naar een graad of 10.

Tweede Kerstdag heeft de bewolking weer de overhand en in de middag trekt er van west naar oost een gebied met regen over de Lage Landen. De aanvankelijk stevige wind neemt gedurende de dag in kracht af en de temperatuur is met maximaal 6 tot 8° duidelijk wat lager.

De verwachte weerkaart voor eind volgende week volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Na Kerst ligt de straalstroom vrij zuidelijk en vanwege die lage straalstroom wordt er polaire lucht aangevoerd zodat de temperaturen gaan dalen. Verder blijft het wisselvallig en waait het soms flink.

De temperatuur daalt naar een graad of 5 en in de nacht komt het vriespunt weer in de buurt. De neerslag zal in de Ardennen en Hoge Venen vallen in de vorm van sneeuw en ook elders in de Lage Landen is soms wat (smeltende) winterse neerslag mogelijk. Hoe en wat wordt de komende dagen vanzelf duidelijk…

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van alle weermodellen is weer duidelijk. Aanvankelijk is het vrij zacht met temperaturen van een graad of 10, maar vanaf tweede Kerstdag gaat het kwik omlaag naar een graad of 5 aan het eind van de week. Tijdens de laatste dagen van het jaar lijkt de temperatuur weer te gaan stijgen.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat het ook weer goed zien. Eerst is het een graad of 9, maar vanaf kerstdinsdag gaat het kwik naar beneden. Aan het eind van de week gaat de temperatuur echter weer omhoog naar een mogelijk zeer zachte jaarwisseling al zit de ‘oper’ dan wel helemaal bovenin het ensemble.

Het ensemblegemiddelde daalt eerst van een graad of 9 naar 5° op donderdag, maar stijgt daarna weer naar een graad of 9. In het nieuwe jaar gaat het gemiddelde weer omlaag naar zo’n 6-7°.

De sneeuwpluim van het ECMWF. Bron: KNMI

De sneeuwpluim laat na Kerst zowaar enkele lijntjes zien en gezien de koude bovenlucht die we later volgende week krijgen is smeltende sneeuw dan ook zeker niet uitgesloten…

Voorlopig is het somber, maar volgende week gaat het licht weer aan. Bron: KNMI

Het is ook vandaag, morgen en Eerste Kerstdag nog altijd overwegend grijs en bewolkt, maar vanaf dinsdag gaat het licht weer aan met geregeld zonneschijn.

Met al deze pluimen laat ik het weer voor deze zaterdag. Het weerbericht van morgen wordt verzorgd door Daan en ik ben er dan op Eerste Kerstdag weer, want het weer gaat altijd door… Voor nu een fijn weekend en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.115 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen – Verandering op komst! Grijze, rustige weer verdwijnt volgende week!”

  • Alice
    23 december 2017 at 21:13

    Fijne Kerstdagen Rico en team en ik hoop spoedig te lezen dat Koning Winter weer onderweg is richting de Lage Landen!

  • Rico Schröder
    23 december 2017 at 21:25

    Van hetzelfde Alice. Ik hoop met je mee en laten we duimen.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier