Algemene situatie:

Zoals op de kaart hieronder te zien is hebben we nog steeds te maken met hoge druk ten zuiden van ons. Dit is de oorzaak van het stabiele maar grauwe weertype waar we al dagenlang mee te maken hebben. Tot begin november zal dit hogedrukgebied ons weer bepalen. Daarna zullen we te maken krijgen met een weersverandering.

27-10-2016-kaart-1
Nog steeds hoge druk in onze omgeving met de kern ten zuiden van de Benelux. Bron: GFS/Wetteronline

Gisteren begon de dag op veel plaatsen mistig. Deze mist loste vrijwel overal in de loop van de ochtend op, maar het bleef grauw. Vrijwel in heel de Benelux was het bewolkt. De temperatuur lag tussen de 11 en 14 graden en op zeer lokaal wat motregen na bleef het droog.

Grijs Hollands weer. Foto Ben Saanen
Grijs Hollands weer. Foto Ben Saanen

Vandaag hebben we te maken met eenzelfde weerbeeld als gisteren. In de ochtend ligt de temperatuur tussen de 6 graden in de Ardennen en 10 graden aan de Belgische kust. De luchtdruk boven de Benelux en met name ten zuiden daarvan blijft hoog, met als resultaat een zuidwestelijke tot westelijke wind van zo’n 3 Bft. Mogelijk breekt de zon heel af en toe door, de grootste kans hierop is in (zuid)west België. Echter blijft het grotendeels helaas bewolkt. Het wordt met 13 tot lokaal 16 graden een fractie warmer dan gisteren.

De komende nacht loopt de temperatuur uiteen van 5 a 6 graden in (noord)oost Nederland en de Ardennen tot een zachte 14 graden in Zeeland.

27-10-2016-kaart-3
De minimumtemperatuur van komende nacht. Bron: Wetterzentrale

Morgen ligt de kern van het hogedrukgebied Quinn wat noordelijker dan voorgaande dagen waardoor het nauwelijks waait. Ook klaart het op, alleen in de zuidelijke helft van Nederland en België blijft het vrij bewolkt. De temperatuur ligt gemiddeld een graadje lager dan vandaag. In de nacht koelt het opnieuw niet heel hard af, wel wordt het iets koeler dan afgelopen nacht.

27-10-2016-kaart-5
De bewolking zondag eind van de middag. Hoe feller de kleur, des te dikker de bewolking. Bron: Wetterzentrale

Zondag zal het opnieuw nauwelijks waaien, wel wordt het overwegend bewolkt. Alleen in een strook van het westen van Nederland tot in Limburg kan de zon zich in de loop van de middag af en toe laten zien. De temperatuur blijft vergelijkbaar met de afgelopen twee dagen. In de nacht naar maandag wordt het hier en daar mistig, de temperatuur zal opnieuw rond de 8 graden liggen.

27-10-2016-kaart-6
De verandering in stroming in beeld. Hoge druk boven het noorden van de Atlantische Oceaan en Groenland, Lage druk boven Scandinavië. Bron: Wetteronline

Vanaf volgende week verandert het weerbeeld. Zowel GFS als ECMWF ondersteunen dit scenario. Hoge druk boven Groenland maakt verbinding met hogedruk boven de Atlantische Oceaan. Ook trekt een lagedrukgebied van IJsland naar Scandinavië waar het verder uitdiept. Dit samen zorgt voor een noordwestelijke stroming. Het gevolg hiervan is dat het significant koeler wordt. Maandag zal het weerbeeld nog niet heel veel veranderen. Dinsdag wordt het al wel wat koeler. Zon en wolkenvelden zullen elkaar afwisselen en vanaf woensdag is er ook kans op buien. Tegen het einde van volgende week zouden deze buien door de noordwestelijke stroming lokaal zelfs een winters karakter kunnen krijgen, maar om hierover in detail te treden is het nog te vroeg.

Samenvattend kunnen we stellen dat het tot en met maandag nog stabiel, rustig en qua temperatuur zacht weer blijft. Hierna wordt het wisselvalliger en kunnen we door de koelere temperaturen merken dat de winter er langzaamaan aankomt.

Hierbij wil ik het voor vandaag laten. Morgen zal er weer een nieuw bericht op de site staan, met hopelijk meer weernieuws over volgende week.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 476 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer