Advertentie



 

De komende dagen gaat het geregeld langdurig regenen. Daarnaast is het ook nog eens zacht voor de tijd van het jaar. Dit alles hebben we te danken aan een stevige westelijke stroming welke zachte oceaanlucht onze kant op stuwt. Het is een komen en gaan van lagedrukgebieden met de bijbehorende fronten. Na het weekend gaan de temperaturen dalen waarbij de kansen op winterse neerslag wat toenemen. Is het een tijdelijke speldenprik van de winter en hoeveel regen gaat er vallen? We gaan er uitgebreid op in voor je in dit weerbericht!

De komende dagen zullen we vaak druppels zien als we uit het raam kijken. Foto: Jannes Wiersema

Gisteren

De dag werd gisteren gekenmerkt door zachte lucht waarbij er geregeld motregen of (lichte) regen viel. Er trok gisteren namelijk een warmtefront over de Lage Landen. De wind kwam uit het zuidwesten en was matig tot aan de kust vrij krachtig. De maxima lagen in de Benelux rond de 10 graden in het noorden tot zo’n 13 graden in het zuiden.

Bij Ton Wesselius was het gisteren ook grijs, zacht en regenachtig.
Deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Bij Jannes Wiersema in Roodeschool begon de dag nog met wat mist gisteren.

Vandaag

Ook vandaag blijven we in de (zuid)westelijke stroming en onder invloed van lagedrukgebieden. Na het warmtefront van gisteren staan er vandaag diverse fronten op het programma waardoor vandaag regenachtig zal verlopen. Met temperaturen rond de 10 tot 12 graden is het zacht voor de tijd van het jaar.

Allereerst trekt er een warmtefront gedurende de ochtend vanuit het zuidwesten over de Lage Landen. Dit warmtefront hoort bij een klein lagedrukgebied dat zich ontwikkeld boven de Noordzee. Doordat het lagedrukgebied zich aan het ontwikkelen is zijn de bijbehorende fronten redelijk actief. Desondanks wordt het hier en daar toch even tijdelijk droog na de passage van het warmtefront. Maar lang zal dat niet duren als er twee samensmeltende koufronten vanaf het begin van de middag vanuit het westen overtrekken.

Weerkaart voor vandaag van het KNMI. Diverse lagedrukgebieden liggen boven de Oceaan. Deze lagedrukgebieden zorgen voor de passage van diverse fronten en dus gebieden met regen. Bron: KNMI

Bij de passage van deze koufronten kunnen een aantal stevige buien voorkomen. Tijdens de buien kunnen aan de kust zware windstoten van zo’n 85-90 km/h voorkomen. Meer landinwaarts kunnen windstoten tot zo’n 60-70 km/h voorkomen. Daarnaast kan er wat korrelhagel of een klap onweer voorkomen tijdens de wat meer stevige buien. Aangezien de sneeuwvalgrens bij de passage van het koufront naar zo’n 600 à 800 meter daalt kan de neerslag in de Ardennen even een winters karakter hebben in de vorm van (natte) sneeuw.

In de avond kan er na de passage van het koufront nog een enkele bui voorkomen, maar klaart het ook op. Aan de kust staat er vervolgens een harde tot stormachtige westenwind. Meer landinwaarts waait het minder met een matige westenwind.

Komende nacht trekt er eerst nog een koude bovenlucht over de Lage Landen. Maar door de passage van een nieuwe storing neemt de bewolking steeds verder toe en trekt er vanuit het westen weer een gebied met regen over.

Zaterdag

Ook het weekend begint wisselvallig waarbij de zonale stroming nog altijd volop aan het werk is. Lagedrukgebieden met storingen trekken via de Noordzee naar het oosten. De bijbehorende fronten en regengebieden trekken als gevolg dan ook over onze regio.

Zaterdag begint dan ook met regen en veel wind. Aan de kust waait het met een windkracht 7 à 8 Bft met zware windstoten. Meer landinwaarts is het iets rustiger met een windkracht 4 à 5 Bft. Het blijft zacht met maxima tussen de 9 en 12 graden.

Weerkaart van het KNMI voor zaterdag. Nog altijd een stevige westelijke stroming met vele storingen. Bron: KNMI

Gedurende de dag ontstaan er vanuit het westen een aantal opklaringen, maar komen er ook nog buien voor. Ook gaat de wind geleidelijk aan wat afnemen in kracht. Lang duren de opklaringen echter niet. Zaterdagavond trekt een nieuw neerslaggebied over de Lage Landen vanuit het zuidwesten dankzij de passage van een trog. Met name in de noordelijke helft is er een kleine kans op een klap onweer. De bovenlucht wordt namelijk met zo’n -30 graden op 500 hPa (ongeveer 5 km hoogte) een stuk kouder.

Op 500 hPa trekt duidelijk koudere lucht over onze regio vanaf zondag. Bron: Meteologix

Zondag

Na de passage van de trog draait de wind naar een noordwestelijke richting en kan duidelijk koudere en drogere lucht binnenstromen. Op 850 hPa (zo’n 1500 meter hoogte) daalt de temperatuur van zo’n +4 graden op zaterdag naar zo’n -5 graden op zondag. Voordat de koudere lucht ons bereikt komen er op zondag eerst nog buien voor en is het zacht met zo’n 8 tot 11 graden. Maar in de loop van de middag trekken er vanuit het noorden steeds meer opklaringen binnen al kan er nog wel hier en daar een bui voorkomen. In de koudere lucht is de sneeuwvalgrens gedaald naar zo’n 400 à 600 meter. In de hogere Limburgse heuvels is wat natte sneeuw tijdens een bui dan ook mogelijk. In de Ardennen is ook (natte) sneeuw mogelijk.

Tot en met zondag gaat er een significante hoeveelheid neerslag vallen. Het meeste is voor de westelijke helft met zo’n 40 mm aan regen. Landinwaarts valt er iets minder neerslag, maar na dit droge jaar is 20 tot 30 mm eigenlijk meer dan welkom. Daarnaast zie je het effect van de opstuwing van het Sauerland en de Ardennen mooi terug in de neerslagkaart. Bron: Meteologix

Na het weekend

Na het weekend zitten we dus in de koudere lucht en ontstaat er een hogedrukgebied boven Centraal-Europa. Deze weet de Oceaan-invloeden te blokkeren en zorgt voor een rustiger weertype. De temperaturen gaan omlaag naar zo’n 4 tot 7 graden overdag en met kansen op wat lichte vorst in de nachten.

De temperatuur voor Midden-Nederland volgens diverse modellen. Bron: Meteologix

Vanaf de Noordzee kunnen er wel wat buien overtrekken. Het hogedrukgebied gaat zich daarna verder ontwikkelen boven Scandinavië waardoor we even te maken krijgen met een (noord)oostelijke stroming en een rustig weertype. Lang lijkt de blokkade het niet vol te gaan houden. Vanaf halverwege volgende week neemt de invloed vanaf de Oceaan weer toe en lijkt er weer een zachtere westelijke stroming op gang te komen.

De neerslagberekening voor Midden-Nederland is duidelijk: er gaat de komende dagen duidelijk behoorlijk wat neerslag vallen. Na het weekeinde wordt het duidelijk droger als het hogedrukgebied zich weet te ontwikkelen boven Centraal-Europa. Bron: Meteologix
Voor de rivieren en de scheepvaart is de neerslag meer dan welkom! Foto: Johan Klos bij de Gelderse IJssel

Interessant is dan de overgangsfase van koudere naar zachtere lucht. Hierin zinspelen een aantal modellen op winterse neerslag. Dit is echter nog te ver weg om betrouwbare uitspraken over te kunnen doen, maar we houden het zeker in de gaten!

Dit was het weer voor vandaag. Morgen neemt Rico het weerbericht weer op zich! Voor nu alvast een fijn weekend!

De herfstkleuren in de bomen geven nog wat kleur tegen de grijze hemel. Foto: Trijntje vd Berg

Op zoek naar een leuk cadeautje voor de Kerstdagen, of wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

 • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 925 times, 1 visits today)

één reactie op “Lage Landen: vele regenstoringen gevolgd door (tijdelijk?) koudere periode.”

 • Marcel
  7 december 2018 at 07:20

  mogge, wat een nattigheid toch allemaal.
  zvanacht in zo brabant ook weer flink geregend.
  voor de natuur natuurlijk hartstikke fijn maar het ziet er allemaal zo triest uit.
  Im
  ik duik zo lekker mijn bedje in en zal heerlijk genieten van de regen tegen het raam.

  Iedereen een fijne dag

  Marcel Pijpers
  http://www.weerstationluyksgestel.nl

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier