Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

In Nederland genieten we momenteel van het perfecte winterweer: koude lucht met een heerlijk zonnetje. Op veel plaatsen in Europa zorgt het winterweer echter voor verkeershinder. En aangezien niets zo veranderlijk is als het weer, moeten we ook in Nederland rekening blijven houden met winterse buien.

Het advies bij gladheid is welbekend: ga niet de weg op als dit niet nodig is. Maar stel je moet wel de weg op, wat kun je dan het beste doen? Sneeuw en gladheid zijn namelijk een garantie voor verkeershinder. We geven je tips voor het rijden bij sneeuw en ijzel.

Wegrijden is bij sneeuw en gladheid vaak al het eerste obstakel: je banden krijgen geen grip en het lukt niet om op te trekken. Het kan helpen om in de tweede versnelling weg te rijden. Laat de koppeling rustig opkomen en geef vooral niet te veel gas. Als dit niet werkt kan het helpen om de ABS en tractiecontrole uit te zetten. Deze systemen zijn gemaakt om te remmen bij gripverlies, wat in deze situatie juist kan tegenwerken. Zet de tractiecontrole en ABS overigens wel weer aan wanneer je op weg bent.

Ga in de winter bovendien altijd goed voorbereid op weg en pas je rijgedrag aan. Bij gladheid heb je een langere remweg, houdt daarom altijd meer afstand dan normaal. Moet je tijdens het rijden toch afremmen? Schakel dan altijd eerst terug naar een lagere versnelling voordat je het rempedaal intrapt. Door op deze manier geleidelijk af te remmen op de motor, blijven de wielen rollen waardoor de ABS niet hoeft in te grijpen. Wanneer je toch een noodstop moet maken, zal de ABS ingrijpen. Het is dan van belang om de rem ingedrukt te houden en ook de koppeling diep in te trappen.
Maar hoe voorzichtig je ook rijdt, in winterse weersomstandigheden is het wegslippen van een voor- of achterband gebeurd voordat je er erg in hebt. Kom je hierdoor in een zijwaartse slip terecht? Probeer dan juist niet te remmen of de koppeling in te drukken, maar geef juist gas bij en stuur omhoog. Dit vergroot de kans om uit de zijwaartse slip te komen.

Deze informatie is beschikbaar gesteld door UnitedConsumers.

(Visited 481 times, 1 visits today)