In Nederland genieten we momenteel van het perfecte winterweer: koude lucht met een heerlijk zonnetje. Op veel plaatsen in Europa zorgt het winterweer echter voor verkeershinder. En aangezien niets zo veranderlijk is als het weer, moeten we ook in Nederland rekening blijven houden met winterse buien.

Het advies bij gladheid is welbekend: ga niet de weg op als dit niet nodig is. Maar stel je moet wel de weg op, wat kun je dan het beste doen? Sneeuw en gladheid zijn namelijk een garantie voor verkeershinder. We geven je tips voor het rijden bij sneeuw en ijzel.

Wegrijden is bij sneeuw en gladheid vaak al het eerste obstakel: je banden krijgen geen grip en het lukt niet om op te trekken. Het kan helpen om in de tweede versnelling weg te rijden. Laat de koppeling rustig opkomen en geef vooral niet te veel gas. Als dit niet werkt kan het helpen om de ABS en tractiecontrole uit te zetten. Deze systemen zijn gemaakt om te remmen bij gripverlies, wat in deze situatie juist kan tegenwerken. Zet de tractiecontrole en ABS overigens wel weer aan wanneer je op weg bent.

Ga in de winter bovendien altijd goed voorbereid op weg en pas je rijgedrag aan. Bij gladheid heb je een langere remweg, houdt daarom altijd meer afstand dan normaal. Moet je tijdens het rijden toch afremmen? Schakel dan altijd eerst terug naar een lagere versnelling voordat je het rempedaal intrapt. Door op deze manier geleidelijk af te remmen op de motor, blijven de wielen rollen waardoor de ABS niet hoeft in te grijpen. Wanneer je toch een noodstop moet maken, zal de ABS ingrijpen. Het is dan van belang om de rem ingedrukt te houden en ook de koppeling diep in te trappen.
Maar hoe voorzichtig je ook rijdt, in winterse weersomstandigheden is het wegslippen van een voor- of achterband gebeurd voordat je er erg in hebt. Kom je hierdoor in een zijwaartse slip terecht? Probeer dan juist niet te remmen of de koppeling in te drukken, maar geef juist gas bij en stuur omhoog. Dit vergroot de kans om uit de zijwaartse slip te komen.

Deze informatie is beschikbaar gesteld door UnitedConsumers.

(Visited 493 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer