Advertentie 

In Nederland genieten we momenteel van het perfecte winterweer: koude lucht met een heerlijk zonnetje. Op veel plaatsen in Europa zorgt het winterweer echter voor verkeershinder. En aangezien niets zo veranderlijk is als het weer, moeten we ook in Nederland rekening blijven houden met winterse buien.

Het advies bij gladheid is welbekend: ga niet de weg op als dit niet nodig is. Maar stel je moet wel de weg op, wat kun je dan het beste doen? Sneeuw en gladheid zijn namelijk een garantie voor verkeershinder. We geven je tips voor het rijden bij sneeuw en ijzel.

Wegrijden is bij sneeuw en gladheid vaak al het eerste obstakel: je banden krijgen geen grip en het lukt niet om op te trekken. Het kan helpen om in de tweede versnelling weg te rijden. Laat de koppeling rustig opkomen en geef vooral niet te veel gas. Als dit niet werkt kan het helpen om de ABS en tractiecontrole uit te zetten. Deze systemen zijn gemaakt om te remmen bij gripverlies, wat in deze situatie juist kan tegenwerken. Zet de tractiecontrole en ABS overigens wel weer aan wanneer je op weg bent.

Ga in de winter bovendien altijd goed voorbereid op weg en pas je rijgedrag aan. Bij gladheid heb je een langere remweg, houdt daarom altijd meer afstand dan normaal. Moet je tijdens het rijden toch afremmen? Schakel dan altijd eerst terug naar een lagere versnelling voordat je het rempedaal intrapt. Door op deze manier geleidelijk af te remmen op de motor, blijven de wielen rollen waardoor de ABS niet hoeft in te grijpen. Wanneer je toch een noodstop moet maken, zal de ABS ingrijpen. Het is dan van belang om de rem ingedrukt te houden en ook de koppeling diep in te trappen.
Maar hoe voorzichtig je ook rijdt, in winterse weersomstandigheden is het wegslippen van een voor- of achterband gebeurd voordat je er erg in hebt. Kom je hierdoor in een zijwaartse slip terecht? Probeer dan juist niet te remmen of de koppeling in te drukken, maar geef juist gas bij en stuur omhoog. Dit vergroot de kans om uit de zijwaartse slip te komen.

Deze informatie is beschikbaar gesteld door UnitedConsumers.

(Visited 498 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier