Algemene situatie: 
We profiteren ook dit weekend van het hogedrukgebied Ludwiga boven onze streken. Het blijft droog en de zon schijnt vooral vandaag flink. Morgen trekken er ook wolkenvelden over de Lage Landen. De komende dagen blijft Ludwiga weersbepalend met veel zon en oplopende temperaturen naar 20 graden.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: opnieuw prachtig lenteweer
Het begint wellicht ééntonig te worden, maar ook gisteren was het prachtig lenteweer met volop zon. Aanvankelijk kwamen er in de zuidelijke helft nog wolkenvelden voor, maar uiteindelijk scheen de zon overal volop. In het zuiden scheen de zon 7 tot 9 uur, elders 11 en de temperatuur steeg naar waarden tussen de 11 en 14°. Terschelling en Lauwersoog noteerden maximaal 11,0 en Arcen en Gilze-Rijen kwamen uit op maximaal 14,5°. In België lagen de maxima veelal rond de 13-14° met in Kleine-Brogel maximaal 14,7°.

Albert Thibaudier maakte gisteravond deze prachtige foto van de zonsondergang.

Vandaag: volop zonneschijn
Ook vandaag zal de zon weer volop schijnen met hooguit wat sluierbewolking. Het blijft wederom droog en er waait een zwakke tot matige en in het zuiden van de Lage Landen een vrij krachtige noordoostenwind. De temperatuur stijgt naar 11 tot 14, in het zuiden en in grote delen van België lokaal 15°, maar op de Wadden wordt het niet warmer dan een graad of 9, lokaal 10.

de zomertijd gaat weer in. Komende nacht wordt de klok om 2:00 uur een uur vooruit gezet.

Vanavond is het helder, komende nacht neemt vanuit het noordoosten de (hoge) bewolking toe, maar het blijft droog. De matige noordoostenwind neemt af naar zwak en de temperatuur daalt naar waarden rond het vriespunt in het noordoosten en naar 2 tot 4° elders in de Lage Landen.

Arno van Brakel maakte deze mooie foto met een strakblauwe lucht.
na een zonovergoten dag ging de zon ook weer fraai onder. Deze foto werd gemaakt door Sjef Kenniphaas

Morgen: meer bewolking
Morgen is er vrij veel hoge bewolking aanwezig met van tijd tot tijd nog een wazig zonnetje. Het blijft wel overal droog en er waait een zwakke tot matige noordoostenwind. De temperatuur stijgt naar 11° in het noorden en naar 15, lokaal 16 in het zuiden van de Lage Landen. Op de Wadden blijft het kwik wederom iets achter met maximaal een graad of 9.

Morgenavond en in de nacht naar maandag is het bewolkt met later weer enkele opklaringen. Het blijft droog en bij een zwakke oost tot noordoostenwind daalt de temperatuur naar 1 tot 3° met kans op vorst aan de grond.

de verwachte weerkaart voor aanstaande donderdag volgens EC

Volgende week: geleidelijk oplopende temperaturen
Na het weekend trekt het hoog geleidelijk naar het oosten van de Lage Landen en dat betekent dat de wind draait naar zuid tot zuidwest. De temperatuur gaat dan ook duidelijk omhoog en de zon schijnt maandag en dinsdag flink.

Woensdag zijn er wolkenvelden en lokaal is er kans op een bui. De temperatuur is dan weer wat lager, maar donderdag gaat de temperatuur weer de hoogte in en kan het 20-21° worden. Vanaf vrijdag neemt de kans op regen of buien toe en gaat de temperatuur weer flink naar beneden.

de verwachte maxima voor aanstaande donderdag 30 maart volgens EC

Pluimen:
De temperatuurpluim hieronder laat de stijging heel mooi zien. Vandaag en morgen wordt het een graad of 13, maandag kan de temperatuur al oplopen naar zo’n 15-16° en dinsdag wellicht nog wat hoger. Woensdag is de temperatuur, met meer bewolking, weer lager, maar donderdag wordt een absolute topdag met temperaturen rond de 20°.

Vanaf vrijdag gaat de temperatuur weer flink naar beneden en volgend weekend is het dan maar een graad of 10.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Aanvankelijk zag het ernaaruit dat het deze maand verder droog zou blijven, maar inmiddels berekenen de diverse modellen toch weer neerslag vanaf woensdag. De Amerikanen en het Europese model blijven droog tot vrijdag, maar de Canadezen en de Duitsers en ook het Britse model komen met wat regen op woensdag in het midden van het land.

aanvankelijk is het droog, maar vanaf halverwege volgende week wordt er door de diverse modellen weer neerslag verwacht.

Kijken we alleen naar de pluim van het ECMWF dan zien we ook de stijging naar waarden richting de 20° op donderdag. Daarna gaan de temperaturen weer naar beneden.

de temperatuurpluim van het ECMWF voor de komende 15 dagen. Bron: KNMI

Als je puur naar de gemiddelde waarde kijkt en dan ten opzichte van wat normaal is voor de tijd van het jaar, dan zien we komende week duidelijk hogere temperaturen dan normaal. In april liggen de maxima rond de voor dan geldende normaal voor de tijd van het jaar.

gemiddelde temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: KNMI

Hierbij wil ik het voor vandaag weer laten. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten.

Ik zou zeggen blijf het volgen, vertel het verder en breng iedereen op de hoogte van het dagelijkse weerpraatje voor de Lage Landen. Net als afgelopen winter is er ook de rest van het jaar elke dag een uitgebreid weerpraatje.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne weekend en graag weer tot morgen!

De magnolia loopt ook weer uit. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

summer or winter, be prepared!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 187 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer