Het is de eerste dagen van de week zeer warm septemberweer met veel zon. Vandaag in het zuiden en zuidoosten en morgen op meerdere plaatsen stijgt het kwik naar tropische waarden van 30 graden en meer. Vanaf woensdag stroomt duidelijk minder warme lucht naar onze streken en is het (voor het gevoel) duidelijk frisser.

Veel zon deze week. Jolanda Bakker maakte de foto

Veel zon en in het zuiden tropisch

Op deze maandag komen regionaal mistbanken voor, maar de zon laat de mist snel verdwijnen. De rest van de dag is het zonnig (na)zomerweer. De temperatuur stijgt naar 23-25 graden in het Waddengebied en naar 26-28 graden in het noorden en westen. In het midden en oosten wordt het 28-29 graden. In Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Brabant, Limburg en de Achterhoek wordt het 30-31 graden en in het zuidoosten van Brabant kan het lokaal 32 graden worden. De wind is zwak en waait uit richtingen tussen oost en zuid.

Vanavond is het nog lang aangenaam. Rond zonsondergang, inmiddels alweer iets voor 20 uur, is het 20-24 graden. Komende nacht is het helder en daalt de temperatuur naar 10-15 graden.

Het is morgen fors warmer dan normaal in deze tijd van het jaar. Bron: WXcharts.com

Tropisch in het midden en zuiden

Morgen schijnt de zon volop en wordt het nog warmer. Het Waddengebied kan rekenen op temperaturen van 25-27 graden en elders in het noorden stijgt het kwik naar 28-29 graden. In het westen, midden en oosten wordt het 30-31 graden. In Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Brabant, Limburg en de Achterhoek wordt het 32-33 graden en in het zuidoosten van Brabant en in de Belgische Kempen kan het 34 graden worden. Bij een temperatuur van 31,5 graden en meer is het de warmste 15e september ooit. Aan zee kan het in de loop van middag afkoelen door wind van zee.

Woensdag steekt er een koelere wind uit het noorden op. In het noorden en westen wordt het maximaal 22-25 graden. In het midden, oosten en zuiden wordt het opnieuw zomers warm met maxima van 25-29 graden. De zon schijnt flink, maar er is ook bewolking zichtbaar. Regen wordt niet verwacht.

Vrijdag zitten we in een heel andere luchtsoort en is het zelfs wat frisser dan normaal. Door een stevige wind is het voor het gevoel kouder. Bron: WXcharts.com

Aanhoudend droog en zonnig, maar duidelijk koeler

Donderdag waait er een matige, aan zee vrij krachtige, noordoostenwind. Daarmee wordt duidelijk koelere lucht aangevoerd. In het noorden van het land wordt het niet warmer dan 19 graden en in het westen, midden en oosten word het 20-21 graden. In het zuiden wordt het op veel plaatsen ongeveer 22 graden. Hiermee is het nog altijd iets warmer dan normaal half september. De gemiddelde middagtemperatuur in deze tijd van het jaar is 18-20 graden. Het weerbeeld laat veel zon zien en het blijft droog.

De pluim voor de komende dagen. bron: meteologix.com

De dagen daarna blijft het droog met flink wat zonneschijn. De wind waait uit het noordoosten en de temperatuur stijgt dagelijks naar 18 graden in het noorden en 22 in het zuiden. Door de aantrekkende wind en de aanvoer van (kurk)droge lucht voelt het duidelijk frisser aan.

Pas na het weekend neemt de kans op een wat wisselvalliger weertype langzaam toe, maar dat is allemaal nog ver weg.

Erica van Leeuwen – de Bruijn maakte deze foto op een zonnige zondag.

Dit was het voor vandaag. Maak er een mooie dag en graag weer tot een andere keer.

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Meer weer en foto’s vind je op Facebook, Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelWandelen in Val Gardena, duizend indrukken in 1 dag
Volgend artikelAlpen – Nazomer op volle toeren!
Rico Schröder is van kinds af aan gek op alles wat met het weer te maken heeft. Hij is werkzaam bij Weeronline en voor Alpenweerman verzorgt hij de weerpraatjes voor de Benelux en in het bijzonder voor Nederland. Dat alles in een voor een breed publiek leesbare vorm.

2 REACTIES

Comments are closed.