Algemeen: Atlantische depressies en daarbij hun storingen gaan na het weekeinde het weerbeeld beïnvloeden. De straalstroom komt precies over de Benelux te liggen en dat gaat voor nattigheid zorgen in de vorm van regen waarbij het eerst ook nog eens (zeer) zacht is buiten. Er wordt veel neerslag verwacht. Interessant wordt het stromingspatroon vanaf kerst. Een apart laag trekt vermoedelijk over België noordoostwaarts. Na passage draait de stroming naar een noordwestelijke richting. Hiermee wordt vooral op hoogte koude, (maritiem) polaire lucht aangevoerd. De temperatuur gaat flink omlaag en de kans op winterse neerslag neemt geleidelijk iets toe. Ook na kerst blijft het waterkoud met vooral in de hoge Ardennen en in het Sauerland ( meest boven 400 a 500 meter) van tijd tot tijd sneeuw. Zelfs in het laagland zien we nog steeds signalen op winterse neerslag. Het weerbeeld wordt dan ook geleidelijk licht winters van karakter.

Vanaf maandag veel regen

Met het naderen van de storingen behorende bij het lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan, gaat het vanaf maandag langdurig en soms intensief regenen. Hoewel er ook wat droge momenten zijn is het toch vooral noodzaak om de paraplu en de regenjas maar even bij de hand te houden. Vandaag is het eerst nog overwegend droog. Met ook nog wat zon en het kwik loopt op naar 9 tot 12 graden. Nog even van profiteren zou ik zeggen als dat mogelijk is.

Storingen zorgen vanaf maandag voor periodiek regen.

Tot en met donderdag valt veel neerslag, zelfs meer dan 50 mm op sommige plaatsen. Echt een flinke plons water dus. U bent alvast gewaarschuwd.

Kerstavond instroom polaire lucht, sneeuwkansje?

Donderdag stroomt dan de lang verwachte (maritiem) polaire lucht binnen. Het kwik maakt in alle etages, maar vooral op hoogte een flinke duikeling naar beneden. Het zal gevoelig kouder gaan worden. De voorspelling is nog een beetje onzeker op deze dag. In sommige weermodellen passeert namelijk een laag over de Benelux, de exacte positie kan van belang zijn voor de neerslagsoort en ook voor een tijdelijke toename van de wind. In andere oplossingen komt dit laag minder terug en gaat de wind al eerder naar het noordwesten.

Icon met het lagedrukgebied boven België woensdagmiddag. Zowel de exacte timing als de positie zijn nog niet zeker. Mogelijk wordt de wind enige tijd continentaal en kan de neerslag overgaan in wat (natte) sneeuw. De kans is klein, maar niet uitgesloten.

Polaire aanvoer tijdens kerstdagen, kleine kans op winterse neerslag

Tijdens de kerstdagen komen we dieper terecht in de polaire luchtsoort. Het is wisselend bewolkt en er vallen enkele buien. Meest in de vorm van regen, maar lokaal ook even winters als de intensiteit voldoende is om de luchtkolom af te koelen. De beste papieren uiteraard dieper landinwaarts. In de Ardennen en het Sauerland valt boven de 300 meter de neerslag in de vorm van sneeuw. De maxima bereiken 4 tot 7 graden, en daarmee is het guur. In de nacht en vroege ochtend zakt het kwik vooral dieper landinwaarts tot rond of iets onder het vriespunt. Hiermee kan het lokaal glad worden. Zou er nog een lokale bui vallen, dan kan deze winters zijn en heel misschien ontstaat een kortstondig sneeuwdekje. 2e kerstdag verloopt, zoals het er nu naar uit ziet, overwegend droog met meer zon en wordt het nog een graadje kouder.

2e kerstnacht verloopt koud, met in het binnenland op diverse plaatsen lichte vorst. Hierbij is er een kans op lokale gladheid.

Volgende portie koude lucht op hoogte ligt alweer klaar

Na een tijdelijke verzachting volgt na volgend weekend alweer een nieuwe “portie” polaire lucht. Het hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan lijkt alweer wat meer aan te punten richting Groenland, waarbij een volgend laag boven Scandinavië onstabiele maritieme lucht dirigeert richting de Lage Landen. Hierbij kan de neerslag tot in de allerlaagste delen als sneeuw vallen. Uiteraard is dit op deze termijn nog onzeker, maar met de aanvoer van maritiem polaire lucht, kan dat net een keer goed vallen. Zo schakelen we dus over op een koud kwakkel weertype met licht winterse trekjes. Of dit de aanzet is tot meer, komen we in een later bericht weer op terug.

Maandagochtend 28 december sneeuw? De kans dat het een keer goed valt is zeker aanwezig.
bm2zg2908 (sneeuwkaart 28-12 EC RUN 19-12 12 uur).jpg
Toch nog een sneeuwdek dit jaar?

Ten slotte nog de ensembles

Flinke neerslagsignalen de eerste dagen, daarna zien we het kwik tijdens kerst fors dalen, waarbij er een kleine kans is op winterse neerslag. na een tijdelijke verzachting blijft het koud kwakkelen, met ook dan een kleine kans op een keer (natte) sneeuw.

Uitgebeelde foto: Ton Wesselius


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelAlpen Benelux – Winterse ontwikkelingen / koud kwakkelen. Witte kerst Alpen?
Volgend artikelInnsbruck: Zachte weerfase voorafgaand aan koude kerstdagen

16 REACTIES

 1. Bedankt voor het weerbericht. Hopen dat alles op zijn plaats valt en we in ieder geval een paar sneeuwballen kunnen gooien

 2. Thx Arjan. Wordt allemaal ongemeen spannend na woensdag. Te beginnen de koers van het laagje als ook de ontwikkelingen vanaf zondag met de afzakkende koude vortex en daarin rond tollende laagjes en (sneeuw)storingen.De koudere trend (omslag)lijkt met het steeds korter worden van de verwachtingstermijn en de steeds zekerder. Dat geldt echter niet voor de details zoals neerslag, sneeuw, en diverse progtemps. Spannende tijden! Bijgevoegd nog de laatste sneeuw pluim voor Z Nederland van het KNMI

 3. Toch ook nog even inhaken op de interessante ontwikkelingen vlg week met de afsplitsende TPV split richting Scandinavie geforceerd mn door het “dwalende” Poolhoog (1055 hPa). Door de zeer koude bovenluchten wordt de tropopauze ver naar beneden getrokken (7 – 5km). Lager stratosferisch zal het daardoor opwarmen.

  • Ik hoop het niet!!! Het sou toch weer eens zo leuk zijn als er weer een wit Nederland zou zijn! Lekker paar dagen goed koud, echt winter ik heb het zo nodig !

  • Waarom pessimistischer? Nieuwste GFS trend GFS06 zeker niet slechter, zelfs ietwat beter. Ook EC volgt trouw zijn koers en is consistent. Natuurlijk zitten er voor de details nog wat haken en ogen aan het geheel. Strikt genomen kun je daarover nog niet veel zinnigs zeggen

  • AccuWeather is wel de meest slechte weersite ooit! Je kunt er 3 maanden per dag vooruitkijken, gelukkig dat vanaf 17 maart 2021 het zonnetje er weer lekker inkomt…volgens AccuWeather dan hè 🤣

 4. GFS vandaag opnieuw met een mooie zgn major SSW (sudden stratospheric warming en reversal (easterlies) begin januari!

  • Dat ziet er goed uit Johann, misschien het extra zetje wat we straks nodig hebben om eens wat structureels qua winterweer te brengen, moet het natuurlijk wel weer allemaal net goed vallen.

   De ochtendruns zijn weer iets beter dan gisterenavond. Daar kwam de polaire lucht te ver westwaarts te liggen waardoor we in de zachtere zuidelijke tak terechtkwamen. Vanmorgen lag dat weer iets oostelijker. Uiteraard stijgt daarbij de sneeuwkans. Helaas missen we echt koude lucht op hoogte. De Ardennen en het Sauerland mogen zich opmaken voor een dik pak sneeuw. Hieronder de sneeuwkans voor Zuid-Oost NL, is ook wat gestegen!

   • ook de middagrun (gfs 06) geeft behoorlijk wat sneeuwsignalen. Ook het Canadese GEM is beter dan gisteren. Na gisteren wat pessimistischer te zijn geworden ben ik vandaag weer wat hoopvoller. Alle drie de grote modellen(EC, GFS en GEM) zijn beter dan gisteren!

 5. Zeer goede run van het de gfs 00 uur. Dat lijkt misschien niet omdat de OPER vanaf 3 januari met een zeer onlogische oplossing komt en daarmee ook een zachte uitbijter is. De trend bij gfs is deze ochtend zeer gunstig! Ensemble is verder afgekoeld. Met name in de nachten zien we einde run een steeds groter cluster gaan voor nog wat koudere nachten. Geen opwarming dus te zien in ensemble maar juist een koudere trend waarneembaar. De GFS 06 zal dus voor > 95% kouder zijn dan de gfs 00 vanaf 3-1-2021!

 6. Met name op 28 en 30 december zie ik vrij grote kansen voor sneeuwval in de lage landen. Geen enorme hoeveelheden maar mogelijk toch tijdelijk wit!

 7. Zoals ik al een paar keer heb aangeven verwacht ik eerder een witte jaarwisseling dan een winterse of witte kerst. De laatste gfs hoofdrun gelooft daar nu ook in en laat het stevig sneeuwen in een groot deel van Nederland precies tijdens de jaarwisseling. Weliswaar geen vuurwerk in NL maar dan als alternatief lantaarnpaalstaren en genieten hoe het witte goud uit de lucht komt vallen! Ver weg en zeer onzeker uiteraard maar kans zit er dus degelijk in!

Comments are closed.