Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: lagedruk bepaalt het weerbeeld
Lagedrukgebieden ten noordwesten van ons zakken steeds uit naar onze omgeving. Deze lagedrukgebieden sturen fronten over onze omgeving, en deze fronten bezorgen ons neerslag. Vandaag blijft (door een uitloper van een hogedrukgebied over het zuidoosten) het zuiden nog gespaard, maar de komende dagen is er in de gehele Benelux kans op regen. Ook volgende week blijven depressies invloed op onze omgeving uitoefenen.

De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Gisteren: zon, wolken en (winterse) buien
Gisteren was ten opzichte van woensdag een vrij rustige dag. Zon en stapelwolken wisselden elkaar af, de noordwestelijke wind was kracht 3 a 4. Af en toe viel er een bui, deze buien gingen soms gepaard met wat natte sneeuw en (korrel)hagel. De temperatuur lag tussen de 6 en 8 graden, in de Ardennen bleef de temperatuur steken rond de 4 graden Celsius. Tijdens de buien daalde de temperatuur enkele graden en nam de wind iets toe.

Zo begon de dag gisteren bij Joyce Derksen.

In de avond namen de buien af in activiteit. Het klaarde op de meeste plekken op, maar nog steeds waren er ook wolken aanwezig. De temperatuur daalde richting het vriespunt, in het binnenland vroor het op sommige plaatsen licht. Tegen het eind van de nacht nam vanuit het westen de bewolking weer toe.

Af en toe viel er een hagelbui. Foto opnieuw door Joyce Derksen.

Vandaag: in de noordelijke helft regen
In de loop van de ochtend gaat het vanuit het noordwesten regenen. De regen trekt oostwaarts maar breidt zich gedeeltelijk naar het zuiden uit. In het zuiden en in België blijft het op wat motregen na droog. Hier laat in de ochtend de zon zich ook af en toe nog zien. De maximumtemperatuur komt te liggen tussen de 6 en 9 graden. De wind is zuidwest en neemt in de loop van de dag toe naar een windkracht 4 a 5 in het binnenland en 6 a 7 aan de kust.

In de noordelijke helft regen, in de zuidelijke helft blijft het op wat lichte regen of motregen na droog. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Vanavond trekt er vanuit het noordwesten een nieuw front het land binnen. Dit front trekt, in tegenstelling tot het front dat vanmiddag voor neerslag zorgt, wel verder door naar het zuiden. Komende nacht is er in de gehele Benelux dan ook kans op regen. De minimumtemperatuur bedraagt 6 a 7 graden Celsius, in het binnenland van België wordt het nog wat kouder.

Morgen: af en toe lichte regen
Ook morgen valt er verspreid over de Benelux regen. Ditmaal gaat het om wat lichte regen, veel stelt het allemaal niet voor. De zon zal niet of nauwelijks te zien zijn, de maximumtemperatuur ligt tussen de 9 en 11 graden. De wind is zuidwestelijk, kracht 4.

In de nacht naar maandag wordt het even droog, ook de windsnelheid neemt iets af. De minimumtemperatuur daalt naar 6 tot 8 graden Celsius.

Maandag: opnieuw grijs en regen
Maandag neemt in de ochtend de kans op neerslag opnieuw toe. Een nieuw neerslaggebied trekt vanuit het westen de Benelux binnen en het zal overal dan ook gaan regenen. Lokaal kan deze storing een tiental millimeters aan regen achterlaten. Het blijft de hele dag grijs. Er staat een flinke wind uit zuidwestelijke richting, kracht 4 a 5, aan de kust mogelijk zelfs kracht 6. De temperatuur  bedraagt opnieuw 9 a 10 graden Celsius.

In de avond wordt het over het algemeen wat droger, maar overal blijft de kans op regen aanwezig. Het wordt in de nacht naar dinsdag opnieuw niet koud.

De gecumuleerde neerslag tot aan de nacht naar dinsdag. We krijgen een aantal natte dagen… Bron: WRF/Wetterzentrale

De rest van de week: tijdelijk iets beter?
Donderdag en vrijdag lijkt het tijdelijk iets beter weer te worden door opbouw van hogedruk in onze omgeving. Er is nog steeds kans op regen, maar het zal niet zoveel voorstellen als de afgelopen dagen. Ook neemt de kans op zon iets toe. Helaas is dit maar tijdelijk, want komend weekend lijkt lagedruk weer de overhand te krijgen met opnieuw regen tot gevolg.

De drukverdeling voor vrijdag. Bron: GFS/Wetteronline

Pluimverwachtingen: nat, natter, natst…
Als we kijken naar de pluim vallen er 2 dingen op: de vele neerslagpieken (grafiek linksboven) en de bijna lineaire lijn van de totale neerslagsom (grafiek rechtsboven). Zoals gezegd bepaald regen de komende dagen dan ook het weerbeeld. Vanaf donderdag/vrijdag neemt de wind (grafiek links midden) wel wat af. Pas na het volgende weekend lijken er mogelijkheden voor écht beter weer te zijn, want de neerslagpieken nemen dan af en er zitten tegen die tijd grote verschillen tussen de minimum- en maximumtemperatuur, wat kan duiden op meer invloed van hogedruk. Echter is de onzekerheid op die termijn ook groot, dus het blijft de komende dagen nog afwachten wanneer het daadwerkelijk beter weer wordt.

De 15-daagse pluimverwachting van het KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen: komende week wat sneeuwkansjes
Gisteren is er lokaal wat sneeuw gevallen in de Ardennen en Hoge Venen, veel stelt het echter niet voor. Dit weekend gaat er geen sneeuw bijvallen, wintersportmogelijkheden zijn er niet. Volgende week is er af en aan kans op neerslag en wanneer de luchtstroming goed is en de (boven)lucht koud genoeg is kan er af en toe wat (natte) sneeuw vallen. De kansen daarop lijken momenteel het grootst voor aanstaande dinsdag en woensdag, de komende dagen gaan we bekijken hoe concreet dit wordt.

Zon en stapelwolken wisselden elkaar af. Foto door Martin Vye.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen kijkt Rico weer naar de ontwikkelingen op de weerkaarten en ik zelf schrijf volgende week weer. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijn weekend en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is in volle gang, maar loop langzaam op zijn einde. Wees niet getreurd, want ook na de meteorologische winter gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk ook hier in de Lage Landen. Blijf dan ook na de winter de ontwikkelingen volgen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015

Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 351 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer