Advertentie 

Weerbericht van vandaag

Vandaag krijgen we weer een onstuimige en natte dag. De wind trekt vanochtend vanuit het westen weer aan naar windkracht 7-8 Bft in de kustgebieden en windkracht 5-6 Bft meer landinwaarts. Er komen in de kustgebieden zware windstoten van zo’n 80-100 km/h voor. Op de Wadden zijn uitschieters van boven de 100 km/h mogelijk. Ook landinwaarts komen er zware windstoten voor van zo’n 70-85 km/h.  Naast de wind trekken er ook vele buien vanuit het noordwesten over het land. Hierbij komt lokaal hagel en een klap onweer voor.

In de hogere delen van België valt de neerslag in de vorm van sneeuw. In eerste instantie ligt de sneeuwvalgrens rond de 400 meter waardoor er in het zuiden van Limburg in de ochtend ook wat natte sneeuw voor kan komen. Gedurende de ochtend en het begin van de middag stijgt de sneeuwvalgrens naar zo’n 600-700 meter. In totaal wordt er in de hogere delen van de Ardennen en Hoge Venen zo’n 4 tot 6 cm sneeuw verwacht.

Op Mont-Rigi (670m) lag gisteren nog een paar centimeter sneeuw. Vandaag zal daar nog het nodige bij gaan vallen. Bron: KMI

In de middag neemt de wind wat af vanuit het zuidwesten, maar komen er nog altijd zware windstoten tot 90 km/h aan de kust voor. Landinwaarts ‘beperken’ de windstoten zich tot zo’n 60-70 km/h. Daarnaast trekken er eind van de middag opklaringen vanuit het westen het land in.

Met maxima tussen de 8 graden in het noorden tot 11 graden in het zuidwesten van België is het zacht voor de tijd van het jaar. In de hogere delen van België liggen de temperaturen rond het vriespunt.

Komende nacht trekken de meeste buien weg en komen er opklaringen voor. Met een windkracht 6-7 Bft in de kustgebieden en 3-4 Bft landinwaarts blijft de wind een aanwezige factor. Lang zullen we niet kunnen profiteren van het wat rustigere weertype, want komende nacht trekt een nieuw regengebied vanuit het zuidwesten over het land. Dit regengebied blijft tot in de middag boven Nederland hangen. Daarnaast gaat de wind ook weer aantrekken naar windkracht 7-8 Bft aan de kust met zware windstoten tot 90 km/h. Landinwaarts waait het minder hard met windkracht 4-5 Bft en windstoten tot zo’n 60 km/h.

Grijs en veel wind in Rhoon gisteren. Foto: Trijntje vd Berg
Ondanks de grijze wolkenmassa waren er gisteren wel fraaie ‘Undulatus’ wolken te zien. Foto: Ton Wesselius.
Veel wind gisteren bij Jolanda Bakker nabij Zevenhuizen.

Weerpraatje

Nog altijd hebben we te maken met een opeenvolging van lagedrukgebieden. Met een strakke westelijke stroming wordt het ene na het andere lagedrukgebied langs onze regio gestuurd. Het eerste lagedrukgebied trekt vandaag over de Noordzee richting Denemarken. Naast de vele buien met lokaal onweer en hagel hebben we ook te maken met een sterk windveld. In de kustregio’s trekt deze aan naar windkracht 7-8 Bft met windstoten tot 100 km/h.

Weerkaart voor vandaag (KNMI). Een lagedrukgebied trekt over de Noordzee richting Denemarken. De isobaren liggen dicht bij elkaar: veel wind dus. Met een westelijke stroming worden de komende dagen nog meer lagedrukgebieden aangevoerd. Bron: KNMI

Dankzij een zwakke rug neemt de buienactiviteit iets af komende nacht, maar volgt alweer snel een nieuw lagedrukgebied vanaf de Noordzee. De eerste neerslag van een omvangrijk neerslaggebied weet onze regio komende nacht al te bereiken als het warmtefront overtrekt. Het koufront volgt snel op het warmtefront en bij de passage van het koufront zal de neerslagintensiteit toenemen. In de avond neemt de buienactiviteit af en hebben we weer even te maken met een rug en dus een rustiger weertype.

Maar vrijdag en gedurende het weekend trekken er weer neerslaggebieden over, maar zal er ook wel wat ruimte voor opklaringen zijn. Afhankelijk van de precieze timing van deze neerslaggebieden krijgen we misschien nog wat zon te zien deze dagen. Daarnaast lijkt dit weekend een omslagpunt te gaan worden van een onstuimig weertype naar een rustiger weertype met meer zonneschijn en oplopende temperaturen. Een uitloper van het Azorenhoog weet zich in eerste instantie richting onze regio te bewegen. Hierdoor blijven lagedrukgebieden op afstand en trekken er hooguit verzwakte fronten over.

De kansen op windstoten voor het midden van Nederland volgens GFS. Met name nog tot en met het weekend kans op zware windstoten. Daarna een duidelijk lagere kans (<5%) op zware windstoten.
Tot en met het weekend van tijd tot tijd regen, maar de neerslagkansen gaan vanaf volgende week omlaag.

Na het weekend is de verwachting dat een hogedrukgebied zich boven West-Europa weet te ontwikkelen. Als gevolg wordt het een stuk droger, zonniger en neemt de wind sterk af. De temperatuur krijgt een sterkere dagelijkse gang met in de nachten temperaturen rond of net boven het vriespunt. Overdag kan het kwik oplopen naar zo’n 10 tot 15 graden met landinwaarts nog iets hogere waarden.

De temperatuur zal de komende dagen nauwelijks boven de 10 graden uitkomen. Maar tijdens en vanaf het weekend gaat het kwik voorzichtig omhoog. Mooi detail: de dagelijkse gang neemt na het weekeinde ook weer toe dankzij een verhoogde kans op opklaringen.

Kortom: het lijkt erop dat we na het weekend een stuk rustiger weertype gaan krijgen! Geniet voor nu van de dag en morgen neemt Rico het weerbericht weer op zich.

raat gerust verder mee op het forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer in samenwerking met Surviking deze training. Vele onderwerpen komen aan bod zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

De komende dagen zal de windzak nog wel even strak staan, maar een rustiger weertype zit in de verwachtingen vanaf komend weekend. Foto: Jolanda Bakker

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 631 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier