Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Terugblik februari

Februari 2020 is de op één na zachtste februari geworden sinds de metingen in 1901 begonnen. De gemiddelde temperatuur in De Bilt kwam uit op 7,2°. Normaal is 3,3°. Alleen in 1990 was februari nog zachter met 7,6°. Daarnaast was februari bijzonder onstuimig. Op Texel kwam de wind op zes(!) dagen aan windkracht 9 (storm). Wat opvalt is dat in de top 10 van zachte februarimaanden vanaf 1901 er 8 na 1987 optraden. 

Weerbericht 

Even een rustige dag met wolken, zon, een enkele bui en plaatselijk gladheid in de vroege ochtend! Later vandaag komt een lagedrukgebied dichterbij. Daardoor valt er vanavond, vannacht en morgen vooral in het zuiden regen en is er een kleine kans op smeltende sneeuw. Vrijdag en zaterdag droger weer met af en toe zon, een enkele bui en normale temperaturen voor deze tijd van het jaar. Tot en met zaterdag houdt de wind zich rustig.

Deze foto maakte Aad Hogenboom gisteren

Gisteren

in de ochtend vielen er in Noord-Holland enkele buitjes. Elders scheen de zon afgewisseld door wolken. In de loop van de dag ontstonden er door opwarming en een koude bovenlucht vooral in het midden en oosten buien. Sommige met hagel en onweer. De zuidwestenwind was in het binnenland matig en aan de kust matig tot af en toe vrij krachtig. De temperatuur lag tussen 6 en 9°, in hoog België iets lager.

Gisterenavond- en nacht viel er nog een enkele bui maar waren er ook opklaringen, vooral in het noordwesten en uiterste zuiden. De zuidwesten tot westenwind was matig. De temperatuur daalde vannacht naar dicht bij het vriespunt plaatselijk in het binnenland en 5° aan zee. Lokaal ontstond een mistbank en, door vorst aan de grond, gladheid.

Gisteren in het binnenland stevige buien. Foto Ton Wesselius
Deze foto van wolkenstraten en opklaringen maakte Joland Bakker gisteren
De weerkaart voor vandaag. Bron: UKMO

De Benelux profiteert van een zwakke rug van hogedruk. Het blijft niet helemaal droog maar de wind houdt zich rustig. Vanavond volgt er regen.

Vandaag

start de dag met plaatselijk een mistbank of nevel en gladheid! Er zijn wolkenvelden maar vooral in het (noord)oosten laat ook de zon zich ook zien. Later op de dag ontstaan er enkele buien, vanmiddag vooral in het oosten. Aan het eind van de middag en vanavond wordt de bewolking vanuit het zuidwesten dikker. De wind is in het noorden westelijk, in het midden en zuiden zuidwestelijk en overal matig, 3 of 4 Bft. De temperatuur komt vanmiddag uit op 7 tot 9°, in hoog België rond 4°.

Vannacht

trekt een lagedrukgebied over of net ten zuiden van de Benelux naar het oosten. Afhankelijk van de exacte koers van het systeem kan de regen in het binnenland tijdelijk overgaan in smeltende sneeuw. Is de koers wat noordelijker, dan valt er voornamelijk regen. De wind komt uit zuidoost tot zuid en is zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. Later in het noorden een vrij krachtige wind, 5 Bft. De temperatuur ligt tussen 1° in het oosten en hoog België en 5° aan zee.

Morgen

trekt het lagedrukgebied over de Benelux naar het oosten. Daardoor is het een groot deel van de dag bewolkt en valt er vooral in het zuiden regen. In het noorden is het droger en kan de zon er af en toe bij komen. De wind komt in het noorden uit oostelijke richtingen, in het zuiden later op de dag een (zuid)westenwind, en is in het binnenland zwak of matig, 2 tot 4 Bft., aan zee matig, 4 Bft., en in het zuidwesten vanmiddag vrij krachtig, 5 Bft. De temperatuur ligt tussen 4 en 8° maar waar smeltende sneeuw valt lager. Aan het eind van de middag in het westen van België een oplopende temperatuur.

In de nacht naar vrijdag trekt de neerslag naar het oosten weg en klaart het vanuit het westen op. In het noordoosten is meer bewolking en valt nog neerslag. De wind draait naar het (noord)westen en is zwak tot matig, 2 tot 4 Bft.

Vrijdag

is er in de ochtend vooral in het noordoosten nog een bui mogelijk en aan het eind van de dag in het zuidwesten. Elders wisselen wolken en zon elkaar af en is het droog. De wind is noordwest tot west en zwak tot matig. De temperatuur ligt rond 7°.

De weerkaart voor zaterdag. Bron: Met Office

Komend weekend

zorgt een hoogterug zaterdag voor droog weer bij een matige noordwestelijke wind en een temperatuur rond 7°. In de loop van de dag neemt de invloed van een depressie boven Groot Brittannië toe waardoor het harder gaat waaien. In de nacht naar zondag waarschijnlijk toenemend bewolkt en regen. Zondag ook regenkansen en een oplopende temperatuur. Bovendien staat er zondag duidelijk meer wind uit het zuidwesten, vooral aan de kust.

De kans grafiek voor de neerslag toont de eerste dagen een grote kans op neerslag. Komend  weekend lijkt het – vooral op zaterdag – droger te worden. Bron: Alpenweerman.nl.

De pluim met de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat vrij normale temperaturen voor begin maart zien. Vanaf het weekend, wanneer de stroming meer zuidwestelijk wordt, gaat de temperatuur langzaam iets omhoog.  Bron: Meteologix.

Vrijdag kijken we gedetailleerder naar het weekend weer op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een fijne woensdag!

De lente komt er aan. Foto Erica v. Leeuwen
En nog meer lentebloesem. Foto Ton Wesselius

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 801 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier