Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Vandaag gaat de warmste dag worden van de week. Dankzij een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan uitstrekkend tot in de Alpen is het in de Lage Landen rustig herfstweer. Er is volop ruimte voor de zon, met uitzondering van het noorden van Nederland. Het kwik komt vandaag dan ook op meerdere plaatsen boven de 20 graden uit. Een zwak koufront kan in de nacht naar vrijdag voor wat lichte regen zorgen. In de aanloop naar het weekend komen we even in een meer noord(westelijke) stroming terecht. De temperaturen zullen hierdoor weer wat lager uitvallen.

Op wat hogere bewolking na was er gisteren volop ruimte voor de zon. Foto: Martin Vye
Ook bij onze collega Ricardo was het zonnig herfstweer. Deze foto maakte hij bij het Waaltje, niet te verwarren met de Waal!
Een zonsopkomst gisteren met wat hogere bewolking in de buurt van Roodeschool. Foto: Jannes Wiersema

Gisteren was een dag met wat wolkenvelden, maar ook voornamelijk in de zuidelijke helft veel ruimte voor de zon. De maxima kwamen uit op zo’n 16 à 17 graden aan de kust, tot zo’n 19 graden in de zuidoostelijke helft van de Benelux. Het warmst werd het in Eindhoven met een maximum van 19.4 graden. In België werd bij het station SCHIP vlakbij Antwerpen nét geen 20 graden met een maximum van 19.9 graden. Verder stond er een zwakke tot matige zuidwestelijke wind. In de kustgebieden trok deze uiteindelijk aan tot windkracht 6 à 7 Bft.

De kleren aan de waslijn moesten wel goed vast zitten gisteren in Roodeschool met de harde wind daar. Foto: Jannes Wiersema
Het is ook weer de tijd voor de paddenstoelen. Deze fraaie foto werd gemaakt door Martin Vye
Ook Jolanda Bakker spotte deze mooie paddenstoelen gisteren.

Vandaag liggen de Lage Landen nog onder het hogedrukgebied en staat er een westelijke stroming. Wel trekt er een lagedrukgebied via de kust van Noorwegen richting het oosten. In eerste instantie profiteren we van de warme sector achter het warmtefront. In de ochtend komen hierdoor nog wolkenvelden voor in de noordelijke helft van Nederland. Elders is het helder en kan er lokaal een mistbank voorkomen. Gedurende de ochtend trekt de bewolking steeds verder weg richting het noordoosten. In het uiterste noordoosten van Nederland kan de bewolking tot in de middag aanwezig zijn voor er opklaringen komen.

Dankzij de warmere luchtsoort en veel ruimte voor de zon wordt het zo’n 19 tot 21 graden. Lokaal in het binnenland kan het nog iets warmer worden. Verder staat er een zwakke tot matige zuidwestelijke wind.

In de loop van de middag nadert een afzwakkend koufront vanuit het noordwesten. Dit afzwakkende front zorgt voor wolkenvelden die eind van de middag en in de avond vanuit het westen de Lage Landen binnentrekken. In het noorden valt er in de nacht naar vrijdag lokaal wat lichte regen uit de dikkere bewolking. Na de passage van het afgezwakte front zijn er opklaringen afgewisseld met wolkenvelden. De minima liggen tussen de 8 à 9 graden in het zuiden tot zo’n 12 graden in het noorden en westen.

Weerkaart van vandaag (KNMI): Een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan uitstrekkend tot in de Alpen zorgt voor een rustig weertype bij ons. Het naderende koufront vanuit het noordwesten kan in de nacht naar vrijdag in het noorden wat lichte regen kunnen brengen. Na het koufront waait er een koelere noordelijke wind. Bron: KNMI

Morgen trekt het afgezwakte koufront over Nederland en België richting het zuiden. Hierdoor zal de dag op veel plaatsen met wolkenvelden beginnen. Uit de dikkere bewolking kan er lokaal wat lichte regen vallen. Tussen de wolkenvelden door is er ook nog wel ruimte voor de zon, maar duidelijk een stuk minder dan vandaag het geval zal zijn.

De wind is ondertussen gedraaid naar een noordelijke richting waardoor duidelijk frissere lucht aangevoerd wordt. De maxima liggen tussen de 14 graden aan de kust tot zo’n 16 graden in het binnenland van Nederland en België.

Komend weekend

In het weekend liggen de Lage Landen wederom onder een uitloper van een hogedrkgebied boven de Atlantische Oceaan. Hierdoor blijven lagedrukgebieden bij ons uit de buurt. Hooguit zullen er wat afgezwakte fronten onze kant op komen. Wolkenvelden en zon voor zullen elkaar dan ook afwisselen afhankelijk wanneer restanten van fronten over trekken. In het uiterste noorden is er een kleine kans op wat neerslag uit dikkere bewolking. Er staat een westelijke tot noordwestelijke stroming waardoor de maxima tussen de 14 tot zo’n 16 graden uit zullen komen.

De temperatuurverwachting voor het midden van Nederland. Vooral vandaag laat een duidelijke piek zien. In het weekend maxima rond de 15 graden. Bron: Meteologix
De neerslagverwachting voor midden Nederland. In de nacht naar vrijdag geven sommige modellen een kleine hoeveelheid neerslag op, maar het blijft tot en met zondag veelal droog. Maandag en in de nacht naar maandag berekenen meerdere modellen wat neerslag als een front overtrekt. Bron: Meteologix

Dankzij de lage neerslagverwachtingen zal het neerslagtekort nog iets oplopen de komende dagen. Officieel wordt deze door het KNMI t/m 30 september bijgehouden. Het officiële neerslagtekort in Nederland zal bij de 5% droogste jaren horen:

Het neerslagtekort in Nederland volgens het KNMI. Met officieel nog een paar dagen te gaan sluiten we een bijzonder droge zomer af welke bij de 5% droogste jaren gaat horen. De zwarte stippellijn op het einde geeft de prognose t/m 30 september. Bron: KNMI

Na het weekend lijkt het hogedrukgebied zich te handhaven. Wel trekt er na zondag eerst een afzwakkend front over. Hierdoor is er kans op neerslag in de nacht naar maandag en maandag zelf. Daarna lijkt de invloed van het hogedrukgebied gehandhaafd, met af en toe wat (afgezwakte) fronten die over trekken. Geniet van de dag en morgen neemt Rico het weerbericht weer op zich!

Dit rustige herfstweer levert vaak dauw op in de ochtenden. Jolanda Bakker wist deze gisteren fraai vast te leggen.

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 354 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier