Advertentie 

Algemene weersituatie: 
Met een zuidelijke stroming wordt aan de voorzijde van het lagedrukgebied Jürgen zachte tot zeer zachte lucht naar onze streken getransporteerd. Afgelopen nacht passeerde het warmtefront en komende nacht krijgen we te maken met het bijbehorende koufront. Volgende week zorgt een Scandinavisch hogedrukgebied voor duidelijk kouder weer.

de weerkaart voor vandaag. Bron:: DMI

Gisteren: wolkenvelden, maar ook zonneschijn. Later wat regen
Gisteren waren er wolkenvelden, maar er waren ook gebieden met zonneschijn. In een brede strook van Terschelling naar het noorden van Limburg scheen de zon 4-5 uur. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 3° in het noordoosten en 9 in het zuidwesten. Nieuw-Beerta noteerde maximaal 2,5 en Westdorpe 9,2°. In België lagen de maxima tussen de 6 en 10° met in Gent maximaal 10,2°. In de Ardennen lagen de maxima rond de 3°.

Er waren gebieden met zonneschijn en hier en daar was ook nog ijs zichtbaar. De foto werd gemaakt door Nicky Wagenvoort.

Vandaag: wolkenvelden, maar ook af en toe zon
Het is vandaag bewolkt, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Het blijft droog en in de warme sector na de passage van een warmtefront stijgt de temperatuur vandaag naar waarden rond de 8-9° op de Wadden en rondom het IJsselmeer en naar 11 tot 13 elders in de Lage Landen. In de Ardennen wordt het een graad of 6-7. De wind waait uit het zuidoosten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en op het IJsselmeer, windkracht 3 tot 5.


Vanavond en de komende nacht is het wisselend bewolkt en een koufront zorgt voor buiige regen. De matige tot vrij krachtige zuidoostenwind draait naar zuid en de temperatuur daalt naar 4 tot 7°.

Ook bij Martin Vye in Wolvega kwam de zon goed tevoorschijn.

Morgen: wolkenvelden, maar ook opklaringen
Morgen zijn er wolkenvelden, maar er zijn ook opklaringen. Lokaal is een bui mogelijk, maar veruit de meeste plaatsen in de Lage Landen houden het droog. De wind waait uit een zuidelijke richting en is overwegend matig van kracht en de temperatuur stijgt naar waarden rond de 10°. Alleen op de Wadden en vlakbij grote wateroppervlakken is het enkele graden kouder.

Morgenavond en in de nacht naar zaterdag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en bij een matige en aan zee vrij krachtige zuidenwind daalt de temperatuur naar 3-4°.

De zon kwam fraai tevoorschijn gisterochtend. De foto werd gemaakt door Bram van Zanten.

Komend weekend: wisselvallig met regelmatig regen
We beginnen het weekend nog droog met in de ochtend in het noordoosten eerst nog wat zon. Al vrij snel raakt het bewolkt en in de middag neemt vanuit het zuiden de kans op buien toe. Zaterdagavond is het tijdelijk wat droger, maar in de nacht naar zondag gaat het opnieuw regenen. Mogelijk valt er in de zuidoostelijke helft ook smeltende sneeuw. Ook zondag valt er geruime tijd regen. De temperatuur stijgt zaterdag naar 8-9 en zondag naar waarden tussen de 6 en 8°.

in de nacht naar zondag kan er ook (smeltende) sneeuw vallen in met name de zuidoostelijke helft van de LL.

Volgende week: geleidelijk kouder!
Na het wisselvallige weekend is het maandag en dinsdag nog niet veel beter. De zon schijnt zo nu en dan, maar het komt ook tot buien en in het binnenland kan daarbij winterse neerslag voorkomen. Later in de week zorgt Scandinavische hogedruk voor een oostelijke stroming met aanvoer van koude lucht. Of daadwerkelijk een nieuwe periode van winterweer op stapel staat moet worden afgewacht, maar de kaarten ogen weer behoorlijk winters.

de verwachte weerkaart voor volgende week zaterdag. Met een oostelijke stroming wordt er koude lucht naar onze streken gevoerd. Bron: ECMWF.

Ook aan de temperatuurpluim hieronder kunnen we goed zien dat de temperaturen weer gaan dalen. Na de zachte dag van vandaag gaat er elke dag wel een graadje af en in de tweede helft van de volgende week liggen de temperaturen in de nacht onder en overdag net boven het vriespunt.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur nog even naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we dat de temperatuur vandaag en ook morgen uitkomt op waarden rond of net iets boven de 10°. Daarna worden lagere temperaturen verwacht en zowel de ‘oper’ als het ensemblegemiddelde dalen naar een graad of 5 in de loop van volgende week. De verwachting voor de tweede helft van volgende week is erg onzeker met gemiddeld in de nacht enkele graden vorst en overdag een paar graden boven nul.

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim op basis van de pluim hierboven dan zien we dat het ijs vrijwel overal verdwenen is met in het midden van het land een temperatuur net boven nul. Daarna is van ijsgroei geen sprake, maar in de loop van volgende week komen enkele berekeningen met wederom een ijsvloer. Duimen!

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen:
Het dooit ook in de Ardennen en de sneeuwlaag wordt minder en minder. Op de Mont-Rigi ligt inmiddels minder dan 20 centimeter en de komende dagen smelt de sneeuw verder. Komend weekend kan er soms wel weer wat (smeltende) sneeuw vallen, maar of het (opnieuw) wit wordt moet worden afgewacht. Volgende week gaan de temperaturen weer naar beneden, maar het lijkt er niet op dat er dan sneeuw gaat vallen.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com
Op de Mont-Rigi (670 meter hoogte) in de Hoge Venen lag gisteren minder dan 20 centimeter en de komende dagen wordt het minder en minder. Bron: KMI

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten en niet in de laatste plaats naar de verwachtingen in de loop van volgende week. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Maak er een mooie dag van en graag tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 991 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier