Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Januari 2020 komt met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 6,0° in de top 10 van hoogste temperaturen sinds 1901. Normaal is 3,1°. 2007 was het zachtst met een gemiddelde temperatuur van 7,1°.

En ook vandaag wordt het zeer zacht met een temperatuur tussen 8 en 11°. Ook het weekend en maandag verlopen zacht en wisselvallig met af en toe veel wind. Midden volgende week volgt een tijdelijke afkoeling door een noordwestelijke stroming. Tegen eind volgende week stijgt de temperatuur weer richting dubbele cijfers.

Februari start anti-winters. Foto Jannes Wiersema
Deze foto van het sombere en grijze weer boven het Marsdiep maakte ik gisteren

Gisterenochtend drupte het in het noordoosten nog wat na terwijl in de zuidelijke helft van de Benelux de zon af en toe te zien was. In de middag nam de bewolking toe en volgde vanuit vooral in het zuiden (mot)regen. De wind draaide naar het zuiden, later naar het zuidwesten en nam in het binnenland toe tot matig, 4 Bft., later af en toe vrij krachtig, 5 Bft. Aan de kust en rond het IJsselmeer nam de wind toe tot hard, 7 Bft. De temperatuur lag in de ochtend rond 6° en liep op naar ongeveer 11° gisterenavond.

Afgelopen nacht werd het droog en klaarde het vanuit het noordwesten op. De wind draaide naar het westen en nam af tot matig in het binnenland, 4 Bft., en vrij krachtig aan de kust, 5 Bft. Met 6 tot 9 graden bleef het zeer zacht.

Wilgenkatjes eind januari. Foto Ton Wesselius
Opklaringen in het zuidwesten gisteren. Foto Trijntje v.d. Berg
De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

De Benelux ligt tussen een aantal fronten in. Daardoor is het vandaag een groot deel van de dag droog maar bewolkt.

Vrijdag begint droog maar er zijn veel wolken. Fronten van lagedrukgebieden boven de Noordzee en Groot Brittannië komen in de loop van de dag dichterbij. Daardoor gaat het vanmiddag vanuit het noordwesten regenen. De wind komt uit zuidwest tot west en neemt in de loop van de ochtend toe tot matig in het binnenland, 4 Bft., en (vrij)krachtig tot hard rond het IJsselmeer en aan de kust, 5 tot 7 Bft. Het is vandaag zacht met een temperatuur tussen 8° op de Wadden en 12 of 13° in het zuiden.

Komende nacht is er veel bewolking en trekt een volgend front met regen van noordwest naar zuidoost over de Benelux. Tegen de ochtend klaart het in het noordwesten wat op. De wind blijf zuidwest en neemt af naar matig in het binnenland, 3 of 4 Bft., en matig tot vrij krachtig aan de kust, 4 of 5 Bft. Het koelt nauwelijks af. De temperatuur ligt van noord naar zuid tussen 8 en 11 graden.

De weerkaart voor morgen. Bron: Met Office

Fronten van lagedrukgebieden blijven over de Benelux trekken. Daardoor ook morgen veel bewolking en met name in het zuiden regen.

Ook zaterdag is een meest bewolkte dag. In de loop van de dag valt er voornamelijk in het zuiden regen. In het noorden kan een enkele bui voorkomen maar is er ook af en toe een opklaring. De wind komt morgen uit het zuidwesten en is eerst matig tot vrij krachtig maar neemt in de loop van de dag toe tot vrij krachtig in het binnenland, 5 Bft., en hard aan de kust, 7 Bft. Bovendien kunnen er aan de kust windstoten tot ongeveer 75 km per uur voorkomen. Het blijft zacht met temperaturen tussen 8° in het noordwesten en op de Wadden tot 12° in het binnenland.

De nacht naar zondag zijn er enkele opklaringen in het binnenland maar in het (noord)oosten is het bewolkt en valt (mot)regen. Tegen zondagochtend trekt een volgend neerslaggebied vanuit het zuidwesten over de Benelux. De wind is west tot zuidwest en neemt af naar matig boven land, 3 of 4 Bft., en vrij krachtig aan de kust, 5 Bft. De temperatuur daalt naar 2° in hoog België en ligt elders tussen 5 en 7 graden.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: Met Office

De fronten van een lagedrukgebied ten westen van Ierland zorgen voor een bewolkte en natte zondag met in het zuidwesten later op de dag een krachtige wind. 

Ook de tweede dag van het weekend verloopt voor een groot deel bewolkt en nat. In de middag kan het in het zuidwesten opklaren. De wind houdt zich rustig met uitzondering van het zuidwesten waar de zuid tot zuidwestenwind in de middag (vrij) krachtig is, 5 of 6 Bft. De temperatuur ligt zondag tussen 6° in het uiterste noordoosten en 12° in het zuiden en zuidoosten.

Verwachte drukverdeling voor woensdag 5 februari 2020. Bron: ECMWF
Verwachte drukverdeling voor donderdag 6 februari 2020. Bron: ECMWF

Maandag is het nog erg zacht. Woensdag draait de stroming tijdelijk naar het noordwesten en wordt frissere lucht aangevoerd. Dit is maar van korte duur omdat het hogedrukgebied ten westen van Groot Brittannië al snel naar het zuiden zakt. Daardoor komt opnieuw een zuidwestelijke stroming op gang. Daardoor ook volgende week geen zicht op winters weer. Meer dan een enkele dag met normale temperaturen voor deze tijd van het jaar – ongeveer 5° – en een graadje vorst in de ochtend zit er voorlopig niet in.

Tot en met het weekend elke dag kans op behoorlijk wat neerslag. Daarna nemen de hoeveelheden neerslag af maar het blijft elke dag niet droog.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat rond 5 februari een kleine dip in de veel te hoge temperaturen zien. Daarna lijken de temperaturen weer richting dubbele cijfers te gaan. Bron: Meteologix.

Morgen een nieuw weerbericht op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een mooie vrijdag!

Deze foto is gemaakt door Erica v. Leeuwen
Deze foto maakte Ton Wesselius

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 796 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Lage Landen: vandaag zacht. Februari start ‘anti-winters’”

 • Fons Engelen
  31 januari 2020 at 10:55

  Uitgebreid bericht voor Alpen en NL met instructieve plaatjes!

  • Joost
   31 januari 2020 at 11:17

   Inderdaad lekker uitgebreid, echter zijn de 1e 2e weerkaartjes van gisteren(do), en de 3e van ‘overmorgen'(zo) is die van morgen(za).. Gisteren namelijk ook al precies die settings van de weersystemen gezien, vandaar dat het me opviel 😉

   • Ronald
    31 januari 2020 at 12:09

    Jullie hebben helemaal gelijk. Met het ‘overschrijven’ van de weerkaarten is bij mij iets fout gegaan. Jammer genoeg heb ik niet de tijd genomen om dat te controleren. Zal ik vanaf nu zeker doen. Bedankt voor de attente reactie!

 • Joost
  2 februari 2020 at 21:46

  Kan gebeuren, geen probleem! Jouw super uitgebreide weer-praatjes maken het allemaal allang weer goed! 😉

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier