Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Januari 2020 komt met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 6,0° in de top 10 van hoogste temperaturen sinds 1901. Normaal is 3,1°. 2007 was het zachtst met een gemiddelde temperatuur van 7,1°.

En ook vandaag wordt het zeer zacht met een temperatuur tussen 8 en 11°. Ook het weekend en maandag verlopen zacht en wisselvallig met af en toe veel wind. Midden volgende week volgt een tijdelijke afkoeling door een noordwestelijke stroming. Tegen eind volgende week stijgt de temperatuur weer richting dubbele cijfers.

Februari start anti-winters. Foto Jannes Wiersema
Deze foto van het sombere en grijze weer boven het Marsdiep maakte ik gisteren

Gisterenochtend drupte het in het noordoosten nog wat na terwijl in de zuidelijke helft van de Benelux de zon af en toe te zien was. In de middag nam de bewolking toe en volgde vanuit vooral in het zuiden (mot)regen. De wind draaide naar het zuiden, later naar het zuidwesten en nam in het binnenland toe tot matig, 4 Bft., later af en toe vrij krachtig, 5 Bft. Aan de kust en rond het IJsselmeer nam de wind toe tot hard, 7 Bft. De temperatuur lag in de ochtend rond 6° en liep op naar ongeveer 11° gisterenavond.

Afgelopen nacht werd het droog en klaarde het vanuit het noordwesten op. De wind draaide naar het westen en nam af tot matig in het binnenland, 4 Bft., en vrij krachtig aan de kust, 5 Bft. Met 6 tot 9 graden bleef het zeer zacht.

Wilgenkatjes eind januari. Foto Ton Wesselius
Opklaringen in het zuidwesten gisteren. Foto Trijntje v.d. Berg
De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

De Benelux ligt tussen een aantal fronten in. Daardoor is het vandaag een groot deel van de dag droog maar bewolkt.

Vrijdag begint droog maar er zijn veel wolken. Fronten van lagedrukgebieden boven de Noordzee en Groot Brittannië komen in de loop van de dag dichterbij. Daardoor gaat het vanmiddag vanuit het noordwesten regenen. De wind komt uit zuidwest tot west en neemt in de loop van de ochtend toe tot matig in het binnenland, 4 Bft., en (vrij)krachtig tot hard rond het IJsselmeer en aan de kust, 5 tot 7 Bft. Het is vandaag zacht met een temperatuur tussen 8° op de Wadden en 12 of 13° in het zuiden.

Komende nacht is er veel bewolking en trekt een volgend front met regen van noordwest naar zuidoost over de Benelux. Tegen de ochtend klaart het in het noordwesten wat op. De wind blijf zuidwest en neemt af naar matig in het binnenland, 3 of 4 Bft., en matig tot vrij krachtig aan de kust, 4 of 5 Bft. Het koelt nauwelijks af. De temperatuur ligt van noord naar zuid tussen 8 en 11 graden.

De weerkaart voor morgen. Bron: Met Office

Fronten van lagedrukgebieden blijven over de Benelux trekken. Daardoor ook morgen veel bewolking en met name in het zuiden regen.

Ook zaterdag is een meest bewolkte dag. In de loop van de dag valt er voornamelijk in het zuiden regen. In het noorden kan een enkele bui voorkomen maar is er ook af en toe een opklaring. De wind komt morgen uit het zuidwesten en is eerst matig tot vrij krachtig maar neemt in de loop van de dag toe tot vrij krachtig in het binnenland, 5 Bft., en hard aan de kust, 7 Bft. Bovendien kunnen er aan de kust windstoten tot ongeveer 75 km per uur voorkomen. Het blijft zacht met temperaturen tussen 8° in het noordwesten en op de Wadden tot 12° in het binnenland.

De nacht naar zondag zijn er enkele opklaringen in het binnenland maar in het (noord)oosten is het bewolkt en valt (mot)regen. Tegen zondagochtend trekt een volgend neerslaggebied vanuit het zuidwesten over de Benelux. De wind is west tot zuidwest en neemt af naar matig boven land, 3 of 4 Bft., en vrij krachtig aan de kust, 5 Bft. De temperatuur daalt naar 2° in hoog België en ligt elders tussen 5 en 7 graden.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: Met Office

De fronten van een lagedrukgebied ten westen van Ierland zorgen voor een bewolkte en natte zondag met in het zuidwesten later op de dag een krachtige wind. 

Ook de tweede dag van het weekend verloopt voor een groot deel bewolkt en nat. In de middag kan het in het zuidwesten opklaren. De wind houdt zich rustig met uitzondering van het zuidwesten waar de zuid tot zuidwestenwind in de middag (vrij) krachtig is, 5 of 6 Bft. De temperatuur ligt zondag tussen 6° in het uiterste noordoosten en 12° in het zuiden en zuidoosten.

Verwachte drukverdeling voor woensdag 5 februari 2020. Bron: ECMWF
Verwachte drukverdeling voor donderdag 6 februari 2020. Bron: ECMWF

Maandag is het nog erg zacht. Woensdag draait de stroming tijdelijk naar het noordwesten en wordt frissere lucht aangevoerd. Dit is maar van korte duur omdat het hogedrukgebied ten westen van Groot Brittannië al snel naar het zuiden zakt. Daardoor komt opnieuw een zuidwestelijke stroming op gang. Daardoor ook volgende week geen zicht op winters weer. Meer dan een enkele dag met normale temperaturen voor deze tijd van het jaar – ongeveer 5° – en een graadje vorst in de ochtend zit er voorlopig niet in.

Tot en met het weekend elke dag kans op behoorlijk wat neerslag. Daarna nemen de hoeveelheden neerslag af maar het blijft elke dag niet droog.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat rond 5 februari een kleine dip in de veel te hoge temperaturen zien. Daarna lijken de temperaturen weer richting dubbele cijfers te gaan. Bron: Meteologix.

Morgen een nieuw weerbericht op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een mooie vrijdag!

Deze foto is gemaakt door Erica v. Leeuwen
Deze foto maakte Ton Wesselius

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 761 times, 1 visits today)

4 Reactie op “Lage Landen: vandaag zacht. Februari start ‘anti-winters’”

 • Fons Engelen
  31 januari 2020 at 10:55

  Uitgebreid bericht voor Alpen en NL met instructieve plaatjes!

  • Joost
   31 januari 2020 at 11:17

   Inderdaad lekker uitgebreid, echter zijn de 1e 2e weerkaartjes van gisteren(do), en de 3e van ‘overmorgen'(zo) is die van morgen(za).. Gisteren namelijk ook al precies die settings van de weersystemen gezien, vandaar dat het me opviel 😉

   • Ronald
    31 januari 2020 at 12:09

    Jullie hebben helemaal gelijk. Met het ‘overschrijven’ van de weerkaarten is bij mij iets fout gegaan. Jammer genoeg heb ik niet de tijd genomen om dat te controleren. Zal ik vanaf nu zeker doen. Bedankt voor de attente reactie!

 • Joost
  2 februari 2020 at 21:46

  Kan gebeuren, geen probleem! Jouw super uitgebreide weer-praatjes maken het allemaal allang weer goed! 😉

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer