Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Vandaag komt er een eind aan een aantal rustige dagen. Vanuit het westen regent het enige tijd en de wind neemt gestaag toe. Met 6 tot 10° is het zacht.

Morgen wordt een ‘stormdag’ met harde wind in het binnenland, storm aan de kust en in het noordwesten morgenmiddag mogelijk enige tijd zware storm, windkracht 10. Bovendien kans op zeer zware windstoten van 100 km per uur in het binnenland tot mogelijk 140 km per uur aan zee.

Lichte vorst gisterenochtend. Foto Trijntje v.d. Berg

Gisteren

was de mooiste dag van deze week. Het was zonnig – met uitzondering van wolkenvelden in het noordoosten -, er stond een zwakke tot matige zuidoostenwind en de temperatuur was hoog voor de tijd van het jaar; 6 tot 10 graden.

Gisterenavond en afgelopen nacht nam de wind vooral in het noorden toe naar (vrij) krachtig, 5 tot 6 Bft, en draaide naar zuid. Elders stond een matige wind. In de loop van de avond en nacht kwam er vanuit het zuidwesten bewolking opzetten. De temperatuur lag rond -1° in hoog België en het noordoosten en 5° vlak aan zee.

Zowaar een vliesje ijs gisteren. Foto Erica v. Leeuwen
De weerkaart van vandaag. Bron: Met Office

Het koufront van een diepe depressie bij IJsland trekt in de loop van vandaag over de Benelux en brengt bewolking en regen.

Vandaag begint de dag bewolkt en vanuit het zuidwesten volgt regen. De regen trekt naar het oosten en aan het eind van de ochtend klaart het in het westen wat op. De wind is zuidwest en zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. De temperatuur ligt vanochtend in het oosten dicht bij het vriespunt en loopt vanmiddag  op naar 6° in het noordoosten en 10° in het zuiden.

Vanavond en vannacht zijn er eerst enkele opklaringen maar al snel neemt de bewolking vanuit het westen opnieuw toe. Tegen morgenochtend valt er in het westen van het land regen. De wind is zuidwest en neemt in de loop van de nacht aan de kust toe tot vrij krachtig tot hard, 5 tot 7 Bft. In het binnenland is de wind matig tot vrij kracht, 3 tot 5 Bft. De temperatuur ligt vannacht tussen 3° in het oosten en 7° vlak aan zee.

De weerkaart voor morgen. Bron: Met Office

Zondag

wordt een spannende dag. Een lagedrukgebied bij Schotland zorgt voor veel bewolking en regen (plaatselijk meer dan 20 mm). Daarbij is het zacht met een temperatuur die morgenmiddag oploopt naar 8 tot 12°.

Maar het belangrijkste morgen is de zuidwesten wind. In de ochtend is deze aan de kust al hard, 7 Bft, in het binnenland vrij krachtig, 5 Bft. In de loop van de dag neemt de wind verder toe tot storm – in het noordwesten mogelijk even zware storm – 9 of 10 Bft. In het binnenland is de wind krachtig tot hard, 6 tot 7 Bft. Bovendien zijn er zware windstoten met aan het eind van de middag – als een actief koufront van west naar oost over de Benelux trekt – in het binnenland stoten rond 100 km per uur en aan de kust mogelijk 125 km per uur. In het noordwesten kunnen zelfs windstoten tot 140 km per uur voorkomen. Voorzichtig aan dus morgen en als je de deur niet beslist uit moet, beter maar even binnen blijven.

Maandag en dinsdag

blijft het onstuimig met veel wind, perioden met regen en buien, dinsdag met hagel, onweer en smeltende sneeuw, en slechts af en toe zon. Doordat de wind meer west tot noordwest wordt, zakt de temperatuur op maandag en dinsdag naar ongeveer 7°.

De rest van de week

Woensdag zorgt een rug van hogedruk voor rustiger weer. Wel is er waarschijnlijk veel bewolking en kan er – vooral in het noorden – regen vallen. De temperatuur ligt rond 7°. De wind draait van west naar zuidwest en neemt af naar matig. Vanaf donderdag opnieuw depressieweer met wisselvalligheid en tegen het weekend weer oplopende temperaturen.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat zondag hoge temperaturen zien. Daarna tijdelijk was minder zacht maar tegen het eind van volgende week waarschijnlijk opnieuw oplopende temperaturen. Bron: Meteologix.

Morgen meer over het stormweer op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een fijn weekend!

Peter v. Lindenberg maakte deze foto van het hoge water in Venlo
Veel zon gisteren. Foto Jannes Wiersema

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter @Alpenweerman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 907 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier