klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Vandaag komt er een eind aan een aantal rustige dagen. Vanuit het westen regent het enige tijd en de wind neemt gestaag toe. Met 6 tot 10° is het zacht.

Morgen wordt een ‘stormdag’ met harde wind in het binnenland, storm aan de kust en in het noordwesten morgenmiddag mogelijk enige tijd zware storm, windkracht 10. Bovendien kans op zeer zware windstoten van 100 km per uur in het binnenland tot mogelijk 140 km per uur aan zee.

Lichte vorst gisterenochtend. Foto Trijntje v.d. Berg

Gisteren

was de mooiste dag van deze week. Het was zonnig – met uitzondering van wolkenvelden in het noordoosten -, er stond een zwakke tot matige zuidoostenwind en de temperatuur was hoog voor de tijd van het jaar; 6 tot 10 graden.

Gisterenavond en afgelopen nacht nam de wind vooral in het noorden toe naar (vrij) krachtig, 5 tot 6 Bft, en draaide naar zuid. Elders stond een matige wind. In de loop van de avond en nacht kwam er vanuit het zuidwesten bewolking opzetten. De temperatuur lag rond -1° in hoog België en het noordoosten en 5° vlak aan zee.

Zowaar een vliesje ijs gisteren. Foto Erica v. Leeuwen
De weerkaart van vandaag. Bron: Met Office

Het koufront van een diepe depressie bij IJsland trekt in de loop van vandaag over de Benelux en brengt bewolking en regen.

Vandaag begint de dag bewolkt en vanuit het zuidwesten volgt regen. De regen trekt naar het oosten en aan het eind van de ochtend klaart het in het westen wat op. De wind is zuidwest en zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. De temperatuur ligt vanochtend in het oosten dicht bij het vriespunt en loopt vanmiddag  op naar 6° in het noordoosten en 10° in het zuiden.

Vanavond en vannacht zijn er eerst enkele opklaringen maar al snel neemt de bewolking vanuit het westen opnieuw toe. Tegen morgenochtend valt er in het westen van het land regen. De wind is zuidwest en neemt in de loop van de nacht aan de kust toe tot vrij krachtig tot hard, 5 tot 7 Bft. In het binnenland is de wind matig tot vrij kracht, 3 tot 5 Bft. De temperatuur ligt vannacht tussen 3° in het oosten en 7° vlak aan zee.

De weerkaart voor morgen. Bron: Met Office

Zondag

wordt een spannende dag. Een lagedrukgebied bij Schotland zorgt voor veel bewolking en regen (plaatselijk meer dan 20 mm). Daarbij is het zacht met een temperatuur die morgenmiddag oploopt naar 8 tot 12°.

Maar het belangrijkste morgen is de zuidwesten wind. In de ochtend is deze aan de kust al hard, 7 Bft, in het binnenland vrij krachtig, 5 Bft. In de loop van de dag neemt de wind verder toe tot storm – in het noordwesten mogelijk even zware storm – 9 of 10 Bft. In het binnenland is de wind krachtig tot hard, 6 tot 7 Bft. Bovendien zijn er zware windstoten met aan het eind van de middag – als een actief koufront van west naar oost over de Benelux trekt – in het binnenland stoten rond 100 km per uur en aan de kust mogelijk 125 km per uur. In het noordwesten kunnen zelfs windstoten tot 140 km per uur voorkomen. Voorzichtig aan dus morgen en als je de deur niet beslist uit moet, beter maar even binnen blijven.

Maandag en dinsdag

blijft het onstuimig met veel wind, perioden met regen en buien, dinsdag met hagel, onweer en smeltende sneeuw, en slechts af en toe zon. Doordat de wind meer west tot noordwest wordt, zakt de temperatuur op maandag en dinsdag naar ongeveer 7°.

De rest van de week

Woensdag zorgt een rug van hogedruk voor rustiger weer. Wel is er waarschijnlijk veel bewolking en kan er – vooral in het noorden – regen vallen. De temperatuur ligt rond 7°. De wind draait van west naar zuidwest en neemt af naar matig. Vanaf donderdag opnieuw depressieweer met wisselvalligheid en tegen het weekend weer oplopende temperaturen.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat zondag hoge temperaturen zien. Daarna tijdelijk was minder zacht maar tegen het eind van volgende week waarschijnlijk opnieuw oplopende temperaturen. Bron: Meteologix.

Morgen meer over het stormweer op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een fijn weekend!

Peter v. Lindenberg maakte deze foto van het hoge water in Venlo
Veel zon gisteren. Foto Jannes Wiersema

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter @Alpenweerman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 925 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer