Algemene situatie:
Boven Scandinavië ligt nog altijd het hogedrukgebied Rosi. In het zeegebied tussen IJsland en Schotland ligt diepe depressie Victor en de bijbehorende fronten trekken over onze streken. Na de passage van een warmtefront wordt het vandaag een warme dag, maar na de passage van een koufront die vanavond overtrekt wordt het vanaf morgen koeler.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Gisteren had de bewolking de overhand en een gebied met regen trok van zuidwest naar noordoost over het land. Na passage klaarde het wat op en werd het droog, maar later op de middag kwam het weer tot enkele buien.

De temperatuur was weer prima en steeg naar 17 tot 22°. De Bilt noteerde met 20,6° warme dag nummer 101 en voor Eindhoven (21,7°) was het alweer nummer 116. Met maximaal 22,2° was Maastricht (warme dag 108) het warmste plekje in het land. In België lagen de maxima tussen de 18 en bijna 23° met in Schaffen en Kleine-Brogel maximaal 22,5°.

eerst regen, later enkele opklaringen. Deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker
de zon ging weer erg fraai onder. Jolanda Bakker maakte ook deze foto

In een groot deel van het land komt dichte mist voor. De mist lost langzaam op en vandaag is het over het algemeen bewolkt met in het oosten en zuidoosten ook af en toe zon. Later vanochtend en vanmiddag is er in de westelijke helft kans op enkele buien en daarbij kan het ook tot onweer komen. Later vanmiddag trekken de buien langzaam oostwaarts met daarbij aanhoudend kans op onweer.

De wind waait overwegend matig uit het zuiden en de temperatuur stijgt naar 18-19° in het noordwesten, naar 22 in het midden en naar 23-24 in het zuiden van het land. In België kan het zelfs een zomerse 25° worden.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en komt het tot enkele buien en daarbij kan het vooral in de oostelijke helft tot onweer komen. De wind wordt west en de temperatuur daalt naar 12 tot 14°.

Woensdag ging Gerda Jacobs naar de Posbank met prachtig weer
ook deze prachtige foto werd gemaakt door Gerda Jacobs

Morgen overheerst de bewolking en vooral in de oostelijke helft is er kans op lichte regen en motregen. In het westen blijft het droog. De wind waait zwak tot matig uit het westen en de temperatuur stijgt naar 16-17°. In België worden het 14 tot 17 in het centrum en 18 in het westen. In de hogere delen blijft het kwik steken bij een graad of 12-13.

de verwachte weerkaart voor zondag, Bron: DWD

Zondag beginnen we nog droog, maar in de middag trekt er vanuit het westen een regengebied over de Lage Landen. De matige zuidenwind neemt in kracht toe en wordt vrij krachtig over land, krachtig aan zee en mogelijk hard bij de Wadden en de temperatuur stijgt naar 15 tot 17°. Langs de oostgrens kan het nog een graad of 18 worden.

de verwachte weerkaart voor volgende week donderdag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Na het weekend is het maandag nog onstuimig en nat, maar vanaf dinsdag bouwt een volgend hogedrukgebied boven onze streken op. De neerslagkansen nemen vanaf woensdag af en het wordt (weer) rustig herfstweer. De temperaturen lijken langzaam weer wat te stijgen en dat kunnen we weer mooi zien aan onderstaande temperatuurpluim.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur na deze warme vrijdag lager wordt. Later volgende week laat met name het Amerikaanse weermodel de temperatuur weer stijgen, maar de overige modellen willen daar nog niet veel van weten. De komende dagen meer hierover.

Dit was het weer voor deze vrijdag. Morgen zal Maarten het weerpraatje voor de zaterdag verzorgen en ik ben er dan zondag weer. Voor nu een fijne dag en graag weer tot morgen.

Tijdens de buien gisteren later op de dag werden ook regenbogen waargenomen. Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl Op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 261 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer