Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
De Benelux ligt momenteel verwikkeld in een complexe situatie van verschillende drukgebieden en fronten. Ten noorden ligt een groot lagedruksysteem, boven Oost-Europa ligt het grote hogedrukgebied Oldenburgia. Tevens ligt er boven de Azoren een groot hogedrukgebied en daarnaast liggen er boven het Iberisch schiereiland en Zuid-Frankrijk enkele (restanten van) thermische lagedrukgebieden. De afgelopen dagen veroorzaakte deze setting een zuidelijke stroming welke tropische lucht aanvoerde.

Vandaag is de setting nog een fractie ingewikkelder dan de afgelopen dagen. Dit komt omdat er zich ook een lagedrukgebied boven de Benelux heeft gepositioneerd. Als gevolg hiervan staat er in de noordwestelijke helft een noordelijke stroming, in de uiterste zuidwestelijke helft van de Benelux staat er juist een zuidwest tot zuidoostelijke wind. Niet alleen de windrichting in deze gebieden verschilt, ook is er sprake van een (totaal) ander weerbeeld.

Gisteren: tropisch warm
Gisteren was op veel plekken een zonovergoten dag. Toch was het niet altijd geheel helder. Het was op veel plekken wat heiig en met name in de westelijke helft kwam ook (hoge) bewolking voor. Later kwam er ook elders wat bewolking voor en in de avond ontstonden de eerste buien. Dit gebeurde met name in de (noordelijke) kustprovincies. De temperaturen liepen uiteen van 24 graden op de Wadden tot 32 graden in het zuidoosten.

Sjef Kenniphaas maakte deze foto van de zonsopkomst gisteren.
Deze foto werd gisteren gemaakt door Joyce Derksen.

In de avond en afgelopen nacht ontstonden er meer buien en klonterden deze samen tot een regengebied. Af en toe regende het flink door, lokaal kwam er een klap onweer voor. De temperaturen daalde naar 16 graden in het noorden tot 22 graden in Limburg. In het (noord)westen nam de wind in kracht toe.

In de avond ontstonden er wolken en buien, zo ook boven de zee en kust. De foto werd opnieuw gemaakt door Sjef Kenniphaas.

Vandaag: (zeer) veel neerslag
Vandaag begint met name in de noordwestelijke helft met (veel) regen, maar ook elders kan het regenen. In de noordwestelijke helft staat een noordoostelijke wind, kracht 4 a 5, aan de kust lokaal even kracht 6. In het zuidoosten van de Benelux begint de dag rustiger; de wind is zuidelijk, kracht 2 a 3. Aanvankelijk is het hier nog droog, maar ook hier komen al snel de eerste buien binnen. Deze exemplaren kunnen gepaard gaan met onweer.
Qua temperatuur is er een duidelijke tweedeling zichtbaar. In het uiterste noordwesten wordt het niet warmer dan 17 a 18 graden, in het zuidoosten en oosten kan het met een zuidelijke aanvoer nog opwarmen naar 24 tot 27 graden. Het is niet uitgesloten dat het in het uiterste zuidoosten, wanneer de zon na de neerslag vanmorgen flink gaat schijnen, zelfs weer bijna tropisch warm wordt. Vanmiddag kunnen hier opnieuw enkele onweersbuien gaan ontstaan, maar de echt zwaardere exemplaren met veel neerslag, windstoten en hagel lijken echter over de grens in Duitsland te gaan ontstaan.

De temperatuurkaart voor vanmiddag. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

De neerslagactiviteit in het noordwesten neemt in de loop van de ochtend wat af, tevens trekt het neerslaggebied langzaam naar het oosten. In de loop van vanmiddag worden ook in het (zuid)oosten de temperaturen lager en neemt de wind wat in kracht toe. Vanavond kunnen er vanuit het zuiden weer nieuwe, actievere buien de Benelux binnenkomen, hierbij kan het onweren. Komende nacht kan het nog even flink regenen, maar de neerslag trekt geleidelijk via het oosten het land uit.

De cumulatieve neerslag van afgelopen nacht tot en met morgenvroeg. Vooral in het noordwesten is het mogelijk er tot 50, zeer lokaal zelfs 60 tot 70 mm neerslag valt. Ook elders kan met 10 tot ruim 30 mm veel water uit de lucht komen vallen. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Morgen: eerst grauw en nog wat neerslag
Morgen begint de dag grijs en grauw. Bovendien kan er morgen ook nog wat regen vallen. De meeste buien zullen in de ochtend en vroege middag overtrekken, in de loop van de dag wordt het vanuit het westen droger. In de westelijke helft kan de zon zich later op de dag ook nog even laten zien. Grote neerslaghoeveelheden zullen er niet meer vallen. De temperaturen liggen met 17 tot 19 graden Celsius vrij laag, de wind is aanvankelijk westelijk, kracht 4.

Weekend: koel en wisselvallig door hoogtelaag
Vrijdag zal de zon zich weer af en toe laten zien, wel zijn er onder invloed van het hoogtelaag wolkenvelden aanwezig en ook vallen er verspreid over de Benelux buien. De temperaturen liggen tussen de 17 en 21 graden Celsius.

De temperatuurkaart voor het 500 hPa vlak op vrijdag. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Zaterdag loopt er vanuit het noordoosten weer meer bewolking over de Benelux uit. De zon zal zich dus weinig laten zien en bovendien kan er zo nu en dan wat (mot)regen vallen. De noordelijke stroming voert weer wat frissere lucht aan, de temperaturen zullen daardoor tussen de 17 en 19 graden komen te liggen. Zondag verandert er niet heel veel. Ook dan zijn er neerslagkansen, maar de kansen op zonneschijn nemen daarentegen weer iets toe.

Deze foto werd gistermiddag gemaakt, opnieuw door Sjef Kenniphaas.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw bericht, ikzelf schrijf zondag weer. Fijne dag en graag tot de volgende keer!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 432 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier