Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Het hogedrukgebied Gotthard heeft geen invloed meer op ons weer en na de passage van een front richten we onze blik weer naar het westen. Het front zorgt op deze zondag wel voor een tweedeling, want in de noordoostelijke helft is het nog ronduit winters met tot ver in de middag temperaturen rond het vriespunt en niet in de laatste plaats winterse neerslag. Daar waar het front gepasseerd is lopen de temperaturen vandaag weer op met ten zuiden van de lijn Den Helder – Almere – Arnhem kwikstanden tussen de 5 en 8°.

Komende week is het over het algemeen grijs en bewolkt met soms de passage van een storing. De temperaturen liggen weer boven de norm die geldt voor de tijd van het jaar. Kortom: het worden de donkere dagen voor Kerst!

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Overwegend bewolkt

Gisteren was het overwegend bewolkt, maar het bleef wel droog. Lokaal en dan vooral in het zuiden en zuidwesten klaarde het ook even op, maar op veel plaatsen bleef het bewolkt. De temperatuur bleef laag met slechts een fractie boven nul.

De maxima lagen tussen de 0,6° in Gilze Rijen en 2,5 in Vlissingen. In België lagen de maxima tussen de -4 en +2° met op de Mont Rigi -4,0 en in St Hubert -2,9°. Zeebrugge kwam uit op 2,3°.

Gisteravond viel er vanuit het zuidwesten neerslag. Dat was in de zuidwestelijke helft regen en ijsregen, maar naarmate de neerslag noordoostwaarts trok werd het op steeds meer plaatsen sneeuw.

Een ijskoude dag, maar wel met uiteindelijk enkele opklaringen in Zandvoort waar Marianne van der Meer deze foto maakte.
Het was op veel plaatsen echter een bewolkte zaterdag. De kleur kwam van de ‘Kerstmannen’. Martin Vye maakte de foto.
In het noordoosten bij Jannes Wiersema was het voor de 4e dag op rij zonloos. Vandaag zal het daar vrijwel de hele dag winters zijn met gladheidsproblemen.
Hier en daar klaarde het op zoals hier bij Ton Wesselius in Roelofarendsveen.
Jolanda Bakker maakte deze foto. De zon probeerde door te breken en uiteindelijk lukte het in Zevenhuizen.

Tweedeling

We hebben vandaag een tweedeling in het weer en ook in temperatuur. Op veel plaatsen starten we de zondag met een witte wereld en valt er bovendien in de noordoostelijke helft nog sneeuw. Elders is de winterse neerslag overgegaan in motregen of is het al droog en lokaal is het nevelig en mistig. Ook in het noordoosten zal de sneeuw uiteindelijk overgaan in motregen, maar omdat de temperaturen rond het vriespunt blijven is er in de noordoostelijke helft een grote kans op aanvriezende motregen en dus ook op aanhoudende gladheid.

Vanuit het zuidwesten wordt het droog en komt de zon tevoorschijn. Tegen de avond wordt het in opklaringsgebieden nevelig en mistig. De wind wordt zuid tot zuidwest, maar in het noordoosten blijft de wind vandaag nog zuidoost. De temperaturen zullen uiteindelijk oplopen naar 1-2° in het noordoosten (tot ver in de middag echter nog rond het vriespunt) en naar 8 in het zuidwesten. De 5 graden grens zal ergens op de denkbeeldige lijn Den Helder – Almere – Arnhem komen te liggen, ofwel ten zuiden erboven en ten noorden eronder. De sneeuw zal op heel veel plaatsen dus weer verdwijnen.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en nevelig en in de nacht trekt er een gebied met regen vanuit het zuidwesten het land in. De wind waait zwak tot matig uit het zuiden en de temperatuur daalt naar 2 tot 5°, maar in het noordoosten ligt het kwik nog dichtbij het vriespunt.

Wegtrekkende regen

Morgen is het bewolkt en aanvankelijk valt er op veel plaatsen enige regen. De regen trekt naar het noordoosten weg al kan het in het noordoosten tot ver in de middag duren voordat het echt droog wordt. Vanuit het westen/zuidwesten komt af en toe de zon tevoorschijn.

De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is matig over land en soms vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar maximaal 5-6° in het noordoosten en naar 8-9 in het westen en zuiden en op veel plaatsen in België. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het maximaal een graad of 3-4.

De verwachte weerkaart volgens het Britse UKMO voor woensdag. Met een zuidelijke stroming wordt zachte lucht aangevoerd. Bron: wetterzentrale.de

Meest grijs en bewolkt en soms wat regen

Dinsdag blijft het droog, maar het is wel overwegend bewolkt. De wind waait uit het zuiden tot zuidoosten en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee, windkracht 4 tot 6 en de temperatuur stijgt naar 6 tot 9° met de hoogste waarden weer in de zuidwestelijke helft van de Lage Landen. In de hogere delen van België wordt het een graad of 4.

De verwachte weerkaart volgens GFS voor aanstaande vrijdag. Een depressie tussen IJsland en Schotland en hogedruk in het Middellandse Zeegebied. Kortom: zuidwestenwinden en aanvoer van zachte lucht… Bron: wetterzentrale.de

De rest van de week wordt er aan de oostflank van een omvangrijke depressie op de Atlantische Oceaan met een zuid tot zuidoostelijke stroming zachte lucht aangevoerd. Het blijft meest grijs en bewolkt en zo nu en dan valt er wat lichte regen of komt het tot een bui als de bij de Atlantische depressie horende frontale systemen onze streken aandoen. De grootste kans op nattigheid maakt de woensdagochtend en de donderdagmiddag. Vrijdag lijkt vervolgens een kletsnatte dag te worden als een actiever front passeert.

De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is meest matig over land en vrij krachtig tot krachtig aan zee. De temperatuur stijgt dagelijks naar 6 tot 9°. In het zuidwesten en hier en daar in België kan ook soms de 10° worden gehaald.

De aanloop naar Kerst lijkt traditioneel met het bekende ‘Weihnachtstauwetter’ in combinatie met de donkere dagen voor  Kerst. Mogelijk gaat de temperatuur met Kerst weer wat omlaag, maar een winterse Kerst, laat staan een witte, staat niet op de planning.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur eerst stijgt naar waarden rond de 7-8°. Vanaf vrijdag gaat de temperatuur verder omhoog en komen zelfs de dubbele cijfers weer op de thermometers, maar na het weekend lijkt het kwik weer wat te dalen met op Eerste Kerstdag kwikstanden van 6-7°.

Johan Klos maakte deze foto in de Biesbosch.
Dergelijke plaatjes krijgen we de komende tijd niet meer te zien, want zowel overdag als in de nacht blijft het kwik (ruimschoots) boven nul. Jolanda Bakker maakte ook deze foto.

Dit was het weer voor deze zondag. Morgen zal Daan het weerpraatje voor de maandag verzorgen en ik ben er dan dinsdag weer. Voor nu een mooie dag, goed weekend verder en graag weer tot morgen.

Op zoek naar een leuk cadeautje voor de Kerstdagen, of wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 775 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier