klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemene situatie: de afgelopen dagen hadden we natuurlijk te maken met een stevige oostelijke wind door een hogedrukgebied ten noorden van ons land en een lagedrukgebied ten zuiden. Deze straffe wind zorgde er soms voor dat het onaangenaam aanvoelde, terwijl de temperatuur op de meeste plekken rond de 20 graden lag. Ook vandaag is de stroming aanvankelijk nog oostelijk, maar het luchtdrukverschil neemt af en daardoor is er steeds minder wind.

De weerkaart van vandaag. Voor meer weerkaarten zie: https://www.alpenweerman.nl/weerkaarten/

Mede doordat er minder wind staat, kan het vandaag flink opwarmen. De temperatuur stijgt naar een graad of 20 in het noorden, in het zuiden is het 23 a 24 graden. De hoogste temperatuur is voor het zuidoosten waar het lokaal zelfs 25 graden kan worden. Op de Wadden blijft de temperatuur achter en wordt het niet warmer dan 18 graden. De zon schijnt weer flink, al trekt er vanuit het noorden wat hoge bewolking over. In de loop van de dag draait de wind in het noorden en langs de kust naar noord en koelt het geleidelijk iets af.

Foto: Tonny Morsink. De droogte is groot, dus de boeren moeten volop sproeien.

Komende nacht is het op wat wolkenvelden in het noorden na vrijwel overal helder. Het koelt af tot een graad of 9 in de kustgebieden, in het binnenland kan het afkoelen naar 3-5 graden.

De weerkaart voor morgen. Het hogedrukgebied trekt zich terug, waardoor er een noordelijke stroming op gang komt. Voor meer weerkaarten zie: https://www.alpenweerman.nl/weerkaarten/

Ook vrijdag is het nog altijd flink zonnig, maar vooral in het noorden komen ook enkele wolkenvelden voor. In de rest van het land is er ook wat hoge bewolking, maar daar schijnt de zon doorheen. Door de toenemend noordelijke stroming (zie de afbeelding hierboven) wordt duidelijk frissere lucht aangevoerd. In het zuidoosten kan het met 22-23 graden nog altijd behoorlijk warm worden, maar in de kustgebieden en op De Wadden wordt het duidelijk kouder met respectievelijk 16 en 13 graden.

Weekend overal koeler

De lagere temperaturen zetten in het weekend met de noord/noordwestelijke stroming verder door. Er is, zoals ook in de pluimen hieronder te zien, nog altijd veel ruimte voor de zon, maar er komen meer wolkenvelden voor. Ook ontstaan er stapelwolken, maar het blijft droog. In het zuiden kan de temperatuur stijgen tot 20 graden, in het midden wordt het 14-17 graden en in het noorden wordt het 11-14 graden. Op de Wadden kan het nog enkele graden frisser zijn.

Foto: Erica van Leeuwen-de Bruijn

Volgende week is er duidelijk minder ruimte voor de zon. De middagtemperatuur is, zoals ook in de pluim hieronder te zien, rond of iets boven de 15 graden in het midden van het land. In het noorden is het koeler, in het zuiden kan het lokaal tot (bijna) 20 graden komen. Hiermee ligt de temperatuur rond tot iets boven normaal. Vanaf dinsdag neemt de kans op een bui toe, maar grote hoeveelheden staan (nog) niet op de planning. Ook neemt halverwege volgende week de spreiding in de pluim en dus de onzekerheid toe, dus de komende dagen houden we de verwachting natuurlijk in de gaten. Vanwege de droogte in de natuur hopen we op neerslag voor volgende week!

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse zon/bewolkingspluim van het KNMI.
(Visited 386 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer