Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: de afgelopen dagen hadden we natuurlijk te maken met een stevige oostelijke wind door een hogedrukgebied ten noorden van ons land en een lagedrukgebied ten zuiden. Deze straffe wind zorgde er soms voor dat het onaangenaam aanvoelde, terwijl de temperatuur op de meeste plekken rond de 20 graden lag. Ook vandaag is de stroming aanvankelijk nog oostelijk, maar het luchtdrukverschil neemt af en daardoor is er steeds minder wind.

De weerkaart van vandaag. Voor meer weerkaarten zie: https://www.alpenweerman.nl/weerkaarten/

Mede doordat er minder wind staat, kan het vandaag flink opwarmen. De temperatuur stijgt naar een graad of 20 in het noorden, in het zuiden is het 23 a 24 graden. De hoogste temperatuur is voor het zuidoosten waar het lokaal zelfs 25 graden kan worden. Op de Wadden blijft de temperatuur achter en wordt het niet warmer dan 18 graden. De zon schijnt weer flink, al trekt er vanuit het noorden wat hoge bewolking over. In de loop van de dag draait de wind in het noorden en langs de kust naar noord en koelt het geleidelijk iets af.

Foto: Tonny Morsink. De droogte is groot, dus de boeren moeten volop sproeien.

Komende nacht is het op wat wolkenvelden in het noorden na vrijwel overal helder. Het koelt af tot een graad of 9 in de kustgebieden, in het binnenland kan het afkoelen naar 3-5 graden.

De weerkaart voor morgen. Het hogedrukgebied trekt zich terug, waardoor er een noordelijke stroming op gang komt. Voor meer weerkaarten zie: https://www.alpenweerman.nl/weerkaarten/

Ook vrijdag is het nog altijd flink zonnig, maar vooral in het noorden komen ook enkele wolkenvelden voor. In de rest van het land is er ook wat hoge bewolking, maar daar schijnt de zon doorheen. Door de toenemend noordelijke stroming (zie de afbeelding hierboven) wordt duidelijk frissere lucht aangevoerd. In het zuidoosten kan het met 22-23 graden nog altijd behoorlijk warm worden, maar in de kustgebieden en op De Wadden wordt het duidelijk kouder met respectievelijk 16 en 13 graden.

Weekend overal koeler

De lagere temperaturen zetten in het weekend met de noord/noordwestelijke stroming verder door. Er is, zoals ook in de pluimen hieronder te zien, nog altijd veel ruimte voor de zon, maar er komen meer wolkenvelden voor. Ook ontstaan er stapelwolken, maar het blijft droog. In het zuiden kan de temperatuur stijgen tot 20 graden, in het midden wordt het 14-17 graden en in het noorden wordt het 11-14 graden. Op de Wadden kan het nog enkele graden frisser zijn.

Foto: Erica van Leeuwen-de Bruijn

Volgende week is er duidelijk minder ruimte voor de zon. De middagtemperatuur is, zoals ook in de pluim hieronder te zien, rond of iets boven de 15 graden in het midden van het land. In het noorden is het koeler, in het zuiden kan het lokaal tot (bijna) 20 graden komen. Hiermee ligt de temperatuur rond tot iets boven normaal. Vanaf dinsdag neemt de kans op een bui toe, maar grote hoeveelheden staan (nog) niet op de planning. Ook neemt halverwege volgende week de spreiding in de pluim en dus de onzekerheid toe, dus de komende dagen houden we de verwachting natuurlijk in de gaten. Vanwege de droogte in de natuur hopen we op neerslag voor volgende week!

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse zon/bewolkingspluim van het KNMI.
(Visited 473 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier