Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: 
We profiteren vandaag van het hogedrukgebied Kathrin net ten oosten van onze streken. Met een zuid tot zuidwestelijke stroming wordt zeer zachte lucht aangevoerd, ofwel terrasjesweer, want de zon schijnt daarbij flink. Morgen krijgen we later op de dag te maken met een koufront verbonden aan depressie Christoph en wordt het weer duidelijk minder en na morgen blijft het voorlopig aan de wisselvallige kant met over het algemeen vrij normale temperaturen.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: fraaie dag!
Gisteren was het weer geen reden om niet te gaan stemmen, want het was prachtig lenteweer. We begonnen met veel bewolking, maar al vrij snel kwam de zon tevoorschijn met nog hooguit wat hoge bewolking. De zon scheen op de meeste plaatsen tussen de 8 en 10 uur, alleen in het zuidoosten was de bewolking aanvankelijk wat hardnekkiger met zo’n 4 tot 6 uur zon. Het bleef wederom droog en de temperatuur steeg naar waarden tussen de 10 en (ruim) 15°. In België lagen de maxima tussen de 13 en 18° met in Melle maximaal 17,5°.

het was een prachtige dag met veel zon en vandaag gaan we gewoon op herhaling. De foto werd gemaakt door Arno van Brakel.

Vandaag: opnieuw een prachtige lentedag
Net als gisteren is het ook vandaag prachtig lenteweer in het grootste deel van de Lage Landen. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige zuid tot zuidwestenwind.

De temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 10 in het noordwesten en op de westelijke Wadden. Landinwaarts duidelijk hogere temperaturen, want van noord naar zuid in de Lage Landen wordt het 15 tot 17, lokaal zelfs 18°. Op veruit de meeste plaatsen wordt het vandaag dus genieten met volop zon.

Vanavond en de komende nacht trekt een gebied met laaghangende bewolking geleidelijk over het land naar het zuidoosten. Het wordt dus overal grijs en hier en daar kan het tot wat lichte motregen komen. De wind waait zwak tot matig uit het westen en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 5 en 7°.

Weinig bewolking op veel plaatsen gistermiddag. Foto: @SevereWeather_N

Morgen: duidelijk lagere temperaturen
Morgen ziet het weerbeeld er heel anders uit. De bewolking heeft in de ochtend de overhand en hier en daar valt wat lichte regen en motregen. Morgenmiddag schijnt ook nog even de zon, maar lang duren de opklaringen niet, want vanuit het noordwesten neemt later op de dag de bewolking alweer toe. De wind waait uit een voornamelijk westelijke richting en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig bij de Wadden en de temperatuur is met 8° in het noorden en 11 in het zuiden en in grote delen van België duidelijk lager.

Morgenavond en in de nacht naar zaterdag is het bewolkt en vanuit het noorden gaat het enige tijd regenen. In de Ardennen is zelfs sneeuw mogelijk bij temperaturen dichtbij het vriespunt. Elders in de Lage Landen koelt het af naar waarden tussen de 4 en 6°.

de verwachte weerkaart voor aanstaande zondag.

Weekend: wisselvallig
Zaterdag is het bewolkt en aanvankelijk regenachtig. In de middag wordt de regen buiig van karakter en zijn er soms ook droge perioden. De wind waait matig tot vrij krachtig uit het westen, maar in het noorden is er duidelijk minder wind uit het noordwesten. De temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 8 in het noorden en naar 13 in het zuiden. In België kan het 14, lokaal 15° worden.

In de nacht naar zondag is er vooral in het zuiden van de Lage Landen nog kans op regen, elders is het droog bij temperaturen tussen de 2° in het noordoosten en 8-9 in België. Zondag neemt overal de kans op regen weer toe. De temperatuur stijgt dan naar maximaal een graad of 10 in het noorden en naar 13-14 in het zuiden van de Lage Landen.

de verwachte weerkaart voor volgende week woensdag volgens ECMWF.

Ook na het weekend blijft lagedruk overheersen met het hogedrukgebied op honk bij de Azoren. Het blijft dan ook voorlopig wisselvallig met dus vandaag nog een zeer aangename lentedag.

de zon ging fraai onder na een mooie dag. Foto: @SevereWeather_N

Pluimen:
Aan de temperatuurpluim hieronder kunnen we goed zien dat het vandaag de warmste dag wordt voor tenminste de komende 10 dagen. Morgen en ook zaterdag is het met een graad of 9 duidelijk minder warm, maar daarna volgen een aantal dagen met een middagtemperatuur van een graad of 11-12. Vanaf volgende week woensdag liggen de maxima rond de 10° met dan ook weer kans op vrij koude nachten.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we alleen naar de pluim van het ECMWF dan zien we de aangename temperatuur van vandaag, want het is duidelijk warmer dan normaal. De komende dagen liggen de maxima onder de normaal, maar vanaf zondag is het weer (iets) warmer dan normaal. Vanaf woensdag is zichtbaar dat de temperatuur weer (iets) onder de normaal komt te liggen, maar aan het eind van de maand liggen de maxima weer rond normaal. Voorlopig is vandaag de aangenaamste dag van de komende twee weken.

de temperatuurpluim van het ECMWF voor de komende 15 dagen. Bron: KNMI
gemiddelde temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: KNMI

Vandaag en ook morgen blijft het nog droog, maar daarna neemt de kans op regen toe met op zaterdag kans op een tiental millimeter. Het wordt dan ook wisselvallig.

neerslagpluim volgens ECMWF

Hierbij wil ik het voor vandaag weer laten. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel verder en blijf vooral volgen, want net als in de afgelopen winter zijn we er ook de rest van het jaar met elke dag een weerpraatje.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen!

prachtige lentefoto van Joyce Derksen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 267 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Lage Landen: vandaag terrasjesweer, vanaf morgen duidelijk minder”

 • Marcel
  16 maart 2017 at 10:08

  Hier in het Brabantse weer met heerlijk zonnig weer wakker geworden.
  Onbewolkt, windstil en bijna 13C.

  Jammer dat het weekend voor de meeste mensen weer in het water valt.

  gr

  Marcel Pijpers
  weerstation luyksgestel
  Luyksgestel

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier