Advertentie 

Algemene situatie:
Momenteel trekt er een fors lagedrukgebied met de kern over de Noordzee langs de kust van Nederland. Hierdoor zijn de drukverschillen in onze omgeving groot met als gevolg veel wind. Dit lagedrukgebied trekt in de nacht weg. Hierdoor zal de wind afnemen en krijgen we te maken met een rustiger weertype.

19-11-kaart-1
De weerkaart voor vandaag. Ten westen van ons het lagedrukgebied dat de storm veroorzaakt. De vele fronten in onze omgeving zijn de oorzaak voor de neerslag. Bron: KNMI/Wetteronline

Gisteren was het qua weertype een wisselvallige dag. In de noordwestelijke helft van Nederland vielen regelmatig pittige buien, die gepaard gingen met flink wat hagel en onweer. In de rest van de Benelux was het echter vrij aardig weer. Het bleef daar op lokaal wat buien na droog en de zon was met regelmaat te zien. De temperatuur liep uiteen van 5 graden in het noordoosten tot zo’n 8 graden in Zeeland. Tijdens de hagelbuien schoot de temperatuur lokaal flink omlaag.

182041
Een witte wereld in Haarlem als gevolg van flinke hagelbuien. Foto komt uit het waarnemingentopic van Onweer-Online; klik HIER om dat topic te bekijken!

Vandaag begint in het binnenland nog relatief rustig, alleen aan de Belgische kust en in Zeeland zal de wind al flink aantrekken. Er trekt een groot regengebied over het land en achter dit regengebied zal de wind verder aantrekken. De modellen zijn het erover eens dat het in het binnenland tot een windkracht 5 zal komen, lokaal misschien 6. Aan de kust zal het vrijwel zeker gaan stormen en ook op het IJsselmeer is een windkracht 6 tot 8 realistisch. Echter zijn niet alle modellen het eens over de intensiteit van de storm. Het GFS-model laat het aan de kust komen tot een windkracht 10, het WRF-model houdt het bij een windkracht 8. Hirlam zit er een beetje tussenin. De verschillen die de modellen onderling berekenen hangen af van kleine details; hoe dichtbij komt de kern van het lagedrukgebied? Hoe ver diept het lagedrukgebied uit? Dit gaan we vandaag meemaken, het gaat aan de kust hoe dan ook stormen. Voor de verwachtingen van de storm zijn de korte termijn modellen Hirlam en WRF het meest betrouwbaar; deze modellen hebben een hoge resolutie.

19-11-kaart-4
In de ochtend zal het vooral in België en Zeeland flink waaien. Een windkracht 6 is, ook voor het binnenland van België, niet ondenkbaar. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Na het overtrekken van het regengebied is er overal kans op buien, deze kunnen vooral in het noordwesten gepaard gaan met hagel en een klap onweer. Ook kunnen tijdens de buien de windstoten nog een fractie feller uitpakken. Hou de radar en windsnelheid dus goed in de gaten!

16191857
Met een ruige zee zoals op deze foto krijgen we vandaag ongetwijfeld te maken. Bron: http://www.panoramio.com/photo/16191857

In de avond zal het vanuit het zuidwesten rustiger worden. De windsnelheid en de buienactiviteit zullen afnemen, alleen in het Noorden kan de stormachtige wind tot in de nacht aanhouden. De maximumtemperaturen liggen tussen de 10 en 13 graden, de minimumtemperaturen voor komende nacht liggen tussen de 6 en 9 graden. Later in de nacht trekt er vanuit het zuiden weer wat regen over de Benelux.

19-11-kaart-5
In de middag zal het vooral hard waaien in het noordwestelijke gedeelte van Nederland. Aan de westkust, boven het IJsselmeer en de Wadden zal de windkracht 7 a 8 Beaufort bedragen, uitschieters tot windkracht 9 zijn zeker mogelijk.

Morgen wordt het dankzij de zuidelijke wind vrij zacht. De maximumtemperatuur komt tussen de 11 en 14 graden te liggen, lokaal in België of Limburg nog een graadje warmer. In de ochtend trekt er wat regen naar het noorden weg, vanaf de middag blijft het op de meeste plekken op een enkele kleine bui na droog. Alleen in de oostelijke helft van Nederland blijft het regenen. Het blijft de gehele dag bewolkt, de zon zal zich slechts sporadisch laten zien. Het kan met een windkracht 4 a 5 nog steeds vrij krachtig waaien.

De nacht naar dinsdag wordt ook erg zacht; in de Ardennen daalt de temperatuur naar een graad of 6, in de rest van de Benelux daalt de temperatuur naar een waarde tussen de 8 en 12 graden. Ook trekt er in de avond weer wat regen vanuit het zuidwesten de Benelux binnen.

Dinsdag klaar het enigszins op, vooral in het westelijke deel van de Benelux kan de zon zich even laten zien, maar over de gehele Benelux blijft de bewolking overheersen. Wel blijft het grotendeels droog. De temperatuur komt te liggen rond de 11 a 12 graden, in de Ardennen blijft de temperatuur steken rond een graad of 8 a 9. Met een windkracht van 3 a 4 bft. blijft het in vergelijking met vandaag en maandag vrij rustig.

De rest van de week wordt het aardig weer. Zon en wolken zullen elkaar afwisselen, er staat niet veel wind. Ook zijn de neerslagkansen klein. De temperatuur blijft rond de 11 graden liggen. Vanaf vrijdag krijgen we te maken met hogedruk ten noorden van ons waardoor er een noordoostelijke stroming ontstaat. Hierdoor gaat de temperatuur vrijdag en zaterdag met een aantal graden omlaag. De noordoostelijke stroming lijkt echter niet door te zetten, maar desondanks zal de temperatuur blijven dalen.

19-11-kaart-3
De 10-daagse pluimverwachting. Bron: ECMWF/KNMI

De pluim laat een duidelijk dalende lijn zien. Vanaf het volgende weekend zien we de eerste kansen op nachtvorst verschijnen en daarna gaan de maximumtemperaturen ook naar beneden. Deze pluim bevestigt dat de kans op winters weer tegen het einde van de maand en begin December toeneemt, zoals Johann in dit bericht al beschreef. Deze pluim laat ook zien dat de kans op neerslag klein blijft, dus ondanks de dalende temperaturen hoeven we nog geen (natte) sneeuw te verwachten in de Benelux.

Dat was het weer voor vandaag. Morgen zal Rico het weerbericht weer verzorgen met hopelijk nieuwe, interessante ontwikkelingen op de kaarten. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag tot morgen.

Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015

Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 861 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier