Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Vandaag trekken er een aantal (stevige) buien met onweer over het land. Een lagedrukgebied trekt langzaam vanaf de Noordzee het land op. Om dit lagedrukgebied zitten vele buien. Er kunnen, met name meer landinwaarts, een aantal stevige onweersbuien voorkomen met lokaal hagel en veel neerslag in korte tijd. Op de grotere wateroppervlaktes kunnen ook waterhozen voorkomen. Tijdens het weekend wordt het weertype wat rustiger. Volgende week zien we het aantal buien weer toenemen, maar zullen er ook droge perioden met zon voorkomen.

Maar er waren ook drogere perioden waar deze vlinder van profiteerde. Foto: Meteo Nederland nabij Stiens
Het weerbeeld op veel plaatsen gisteren: wolken en zon die elkaar afwisselen. Foto: Trijntje vd Berg

Een lagedrukgebied ligt al een tijdje boven de Noordzee. Dit lagedrukgebied zorgde gisteren al voor een aantal buien, maar vandaag trekt het lagedrukgebied het land op. Hierdoor komen er vandaag velen buien voor. Vanochtend zullen we de buien in eerste instantie vooral in het noorden en westen vinden, maar gedurende de ochtend breiden de buien zich steeds verder richting het oosten uit.

De weerkaart van het KNMI van vandaag: een lagedrukgebied trekt vandaag vanaf de Noorzee het land op. In het weekend profiteren we van de hogedrukgebieden ten westen van ons, maar nieuwe storingen liggen op de Atlantische Oceaan al klaar… Bron: KNMI

Hoe verder landinwaarts deze buien trekken des te actiever en zwaarder ze worden. Tijdens de zwaardere buien komt onweer voor. Daarnaast kan er vooral in de oostelijke helft lokaal hagel en veel regen in korte tijd vallen. Hoeveelheden van 20 tot 30 mm zijn zeker mogelijk.

Mede dankzij de warmere periode liggen de watertemperaturen van het IJsselmeer en de Waddenzee rond de 21 tot 22 graden, terwijl op het zo’n 5km hoogte -17 graden is. Een temperatuurverschil van bijna 40 graden en dus zijn er in dit soort situaties bij de wat zwaardere buien ook waterhozen mogelijk.

De wind komt uit diverse richtingen (de wind draait om de kern van het lagedrukgebied tegen de klok in). Aan de Belgische en Zeeuwse kust staat in de ochtend al een vrij krachtige tot krachtige noordwestelijke wind (windkracht 5-6 Bft). Dit windveld verplaatst zich gedurende de ochtend en middag steeds verder richting de noordelijker gelegen kustgebieden. In het noordoosten blijft het wat rustiger met windkracht 4-5 Bft. Ook landinwaarts, en dan met name in België en de zuidelijke helft van Nederland, neemt de wind toe naar windkracht 4.

Vanavond trekken de buien weg en komen er wat opklaringen vanuit het noorden onze kant op. Vannacht vallen er dan weer een aantal lichte buien en echt koud wordt het niet: 13 tot 15 graden.

Gisteren kwamen er al een aantal stevige buien voor zoals hier in Joure. Foto: Albert Thibaudier

Weekend: profiteren van een hogedrukgebied

In het weekend gaan we profiteren van een hogedrukgebied. Deze zorgt ervoor dat de wind en de buien afnemen. Op zaterdag zijn er wolkenvelden en valt er in de ochtend lokaal nog wat lichte regen. Maar uiteindelijk komt er meer ruimte voor de zon waarbij er een zwakke, tot aan de kust matige, wind uit het noorden komt. Het wordt uiteindelijk nog zo’n 21 tot 23 graden. Lokaal kan het in België en het (zuid)oosten van Nederland 25 graden worden. Zaterdagnacht koelt het uiteindelijk af naar 11 tot 14 graden.

Zondag is er in eerste instantie nog ruimte voor de zon, maar neemt de bewolking vanuit het zuidwesten ook steeds meer toe. Het wordt iets warmer dan zaterdag met maxima van zo’n 22 graden in het noorden tot 26 graden in het zuiden. De wind is daarnaast ook nog wat meer gaan liggen en komt uit diverse richtingen.

Geen thermische hoogstandjes in het midden van Nederland de komende tijd: overdag tussen de 20 en 25 graden en in de nachten 10 tot 15 graden.
Met uitzondering van het weekend grote neerslagkansen als de lagedrukgebieden onze kant op komen.

De nieuwe week: wisselvallig

In de nacht naar maandag neemt de bewolking nog wat toe. Deze bewolking hoort bij een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan. Dit lagedrukgebied geeft het startsein voor het weerbeeld van de nieuwe week: geregeld lagedrukgebieden die langstrekken gevolg door een korte rustigere periode. We zullen in de nieuwe week dan ook geregeld buien zien, afgewisseld door drogere perioden met zon. Daarnaast hoeven we met een zuidwestelijke stroming geen thermische hoogstandjes te verwachten: 20 tot 25 graden. Eigenlijk redelijk normaal ‘Hollands zomerweer’.

Dit soort wolken zullen we vandaag (en waarschijnlijk ook in de nieuwe week) vaker gaan zien. Foto: Tonny Morsink in het oosten van Nederland (woensdag)

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 482 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer