Lage Landen: vandaag (stevige) onweersbuien, in het weekend rustiger weertype
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Vandaag trekken er een aantal (stevige) buien met onweer over het land. Een lagedrukgebied trekt langzaam vanaf de Noordzee het land op. Om dit lagedrukgebied zitten vele buien. Er kunnen, met name meer landinwaarts, een aantal stevige onweersbuien voorkomen met lokaal hagel en veel neerslag in korte tijd. Op de grotere wateroppervlaktes kunnen ook waterhozen voorkomen. Tijdens het weekend wordt het weertype wat rustiger. Volgende week zien we het aantal buien weer toenemen, maar zullen er ook droge perioden met zon voorkomen.
Een lagedrukgebied ligt al een tijdje boven de Noordzee. Dit lagedrukgebied zorgde gisteren al voor een aantal buien, maar vandaag trekt het lagedrukgebied het land op. Hierdoor komen er vandaag velen buien voor. Vanochtend zullen we de buien in eerste instantie vooral in het noorden en westen vinden, maar gedurende de ochtend breiden de buien zich steeds verder richting het oosten uit.
Hoe verder landinwaarts deze buien trekken des te actiever en zwaarder ze worden. Tijdens de zwaardere buien komt onweer voor. Daarnaast kan er vooral in de oostelijke helft lokaal hagel en veel regen in korte tijd vallen. Hoeveelheden van 20 tot 30 mm zijn zeker mogelijk.
Mede dankzij de warmere periode liggen de watertemperaturen van het IJsselmeer en de Waddenzee rond de 21 tot 22 graden, terwijl op het zo’n 5km hoogte -17 graden is. Een temperatuurverschil van bijna 40 graden en dus zijn er in dit soort situaties bij de wat zwaardere buien ook waterhozen mogelijk.
De wind komt uit diverse richtingen (de wind draait om de kern van het lagedrukgebied tegen de klok in). Aan de Belgische en Zeeuwse kust staat in de ochtend al een vrij krachtige tot krachtige noordwestelijke wind (windkracht 5-6 Bft). Dit windveld verplaatst zich gedurende de ochtend en middag steeds verder richting de noordelijker gelegen kustgebieden. In het noordoosten blijft het wat rustiger met windkracht 4-5 Bft. Ook landinwaarts, en dan met name in België en de zuidelijke helft van Nederland, neemt de wind toe naar windkracht 4.
Vanavond trekken de buien weg en komen er wat opklaringen vanuit het noorden onze kant op. Vannacht vallen er dan weer een aantal lichte buien en echt koud wordt het niet: 13 tot 15 graden.
Weekend: profiteren van een hogedrukgebied
In het weekend gaan we profiteren van een hogedrukgebied. Deze zorgt ervoor dat de wind en de buien afnemen. Op zaterdag zijn er wolkenvelden en valt er in de ochtend lokaal nog wat lichte regen. Maar uiteindelijk komt er meer ruimte voor de zon waarbij er een zwakke, tot aan de kust matige, wind uit het noorden komt. Het wordt uiteindelijk nog zo’n 21 tot 23 graden. Lokaal kan het in België en het (zuid)oosten van Nederland 25 graden worden. Zaterdagnacht koelt het uiteindelijk af naar 11 tot 14 graden.
Zondag is er in eerste instantie nog ruimte voor de zon, maar neemt de bewolking vanuit het zuidwesten ook steeds meer toe. Het wordt iets warmer dan zaterdag met maxima van zo’n 22 graden in het noorden tot 26 graden in het zuiden. De wind is daarnaast ook nog wat meer gaan liggen en komt uit diverse richtingen.
De nieuwe week: wisselvallig
In de nacht naar maandag neemt de bewolking nog wat toe. Deze bewolking hoort bij een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan. Dit lagedrukgebied geeft het startsein voor het weerbeeld van de nieuwe week: geregeld lagedrukgebieden die langstrekken gevolg door een korte rustigere periode. We zullen in de nieuwe week dan ook geregeld buien zien, afgewisseld door drogere perioden met zon. Daarnaast hoeven we met een zuidwestelijke stroming geen thermische hoogstandjes te verwachten: 20 tot 25 graden. Eigenlijk redelijk normaal ‘Hollands zomerweer’.
Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.
Maarten is afgestudeerd met de specialisatie Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen. Voor deze master heeft hij ook een half jaar aan de Universiteit van Innsbruck gestudeerd.