Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Vandaag en aanvankelijk morgen is het nog rustig en zacht weer. Morgenavond wat regen en veel wind aan zee. Zaterdag een passerend koufront met daarachter  koelere lucht. Begin volgend week wordt het weer even wat rustiger met lagere temperaturen en weer wat meer opklaringen.

We kunnen nog even genieten van fraai herfstweer. Vooral de hoge temperatuur overdag valt vandaag en voor een deel morgen op. Vanaf zaterdag gaat het afkoelen. Dat gaat gepaard met regen op zaterdag en enkele buien op zondag en maandag. Dinsdag en woensdag lijkt het rustiger te worden onder een uitloper van een hogedrukgebied boven het noordwesten van de oceaan. Daarna wellicht overgang naar kouder weer.

Prachtige zonsopkomst bij Bartlehiem gisteren.
Foto: Meteo Nederland

Gisteren was de ochtend grijs en nevelig met in het binnenland plaatselijk dichte mist. Er viel in het westen wat lichte regen. Oorzaak was een zwak front verbonden aan een lagedrukgebied in de Golf van Biskaje. De temperatuur lag tussen plaatselijk 3 en 11 graden. De wind waaide zwak tot matig, 2 tot 4, uit oost tot zuidoost. In de loop van de dag kwamen er vanuit het zuiden opklaringen. Omdat we ons in de warme sector van het lagedrukgebied boven de Golf van Biskaje bevinden, liep de  temperatuur behoorlijk op. Het werd 14 in het noordwesten en 19 in het zuidoosten. Aan het eind van de middag viel er in het zuidwesten weer wat lichte regen.

Vannacht waren er wolkenvelden en enkele opklaringen. In het westen en zuidwesten viel er nog een enkel buitje. Er waren in het binnenland enkele mistbanken. Bij een zwakke tot matige oost tot zuidoostenwind lag de temperatuur tussen 11 graden vlak aan zee en 8 graden in het binnenland.

Prachtig weer in de Hoekse Waard.
Foto: Trijntje v.d. Berg.
Opklaringen en hoge wolken – weinig wind.
Foto: Jolanda Bakker.
De weerkaart van vandaag.
Bron: DWD.

Het hogedrukgebied dat voor zacht weer zorgde, heeft zich verplaatst naar Rusland. De Lage Landen komen steeds meer onder invloed van lagedrukgebieden op de oceaan.

Vandaag in de ochtend nevel en mist. Later opklaringen maar vanuit het westen weer bewolking.

Vanochtend is het eerst tamelijk grijs met in het binnenland plaatselijk mist. Later volgen er vanuit het zuiden opklaringen. Aan het eind van de ochtend komt er vanuit het westen meer sluierbewolking. Deze hoort bij een koufront dat vanuit het westen dichterbij komt. Aan het eind van de middag worden de wolken vanuit het westen dikker en in de avond kan het vooral in het westen en noordwesten af en toe regenen.

De temperatuur ligt tussen 17 graden in het noordwesten en 20 graden in het zuidoosten. In Zuid-Limburg en België kan het zelfs 21 graden worden. Daarmee is het zeer zacht voor deze tijd van het jaar (normaal ongeveer 13 graden).

Vannacht vooral in het noorden van het land nog wat lichte regen. In het zuidwesten kan een enkele bui voorkomen. Elders wolkenvelden maar ook opklaringen. De wind is in het binnenland zwak, kracht 3. Aan zee eerst een matige wind, kracht 4. Later in het noorden toenemend naar kracht 5 of 6. De minimumtemperatuur ligt tussen de 13 graden vlak aan zee en 9 graden plaatselijk in het binnenland.

De weerkaart voor morgen.
Bron: DWD.

Een hogedrukgebied boven Spanje heeft nog enige invloed op het weer in de Lage Landen. Lagedrukgebieden boven de Noordzee veroorzaken later meer wind en mogelijk wat regen.

Morgen in het noordoosten misschien nog wat regen. Verder een afwisseling van zon en wolken, de meeste zon naar het zuiden toe. De temperatuur ligt tussen de 13 graden in het noorden en 15 in het zuiden. Het blijft waarschijnlijk de hele dag droog. In België kan het 17 graden worden. De wind is eerst matig, kracht 3, later vooral aan zee toenemend tot krachtig of hard, kracht 6 of 7. In het noordwesten en noorden zijn in de avond en in de nacht naar zaterdag windstoten tot 80km per uur mogelijk.

De weerkaart voor overmorgen.
Bron: DWD.

Het koufront van een lagedrukgebied boven de Noordzee en Scandinavië trekt van noordwest naar zuidoost over de Lage Landen en veroorzaakt neerslag.

In de ochtend komen er vooral naar het oosten toe nog opklaringen voor. In het noordwesten regent het al. Vanuit het westen spreid de regen zich over de Lage Landen uit. Tegen de avond klaart het vanuit het noordwesten wat op. De maximum temperatuur wordt in de ochtend bereikt, ongeveer 15 graden. Later op de dag gaat de temperatuur na het passeren van het koufront enkele graden omlaag naar ongeveer 11 graden. De wind komt uit het zuidwesten en is in het noordwesten eerst nog hard, kracht 7 met windstoten tot 75km per uur. Later op zaterdag neemt de wind overal af tot matig, kracht 3 of 4.

Verwachte drukverdeling voor woensdag 30 oktober 2019.
Bron: ECMWF.

Een hogedrukgebied ten noordwesten van de Lage Landen breidt uit naar het zuidoosten. Daardoor lagere temperaturen.

Vanaf zaterdag koeler. Eerst buien, daarna enkele dagen rustig. Eind van de week onstuimig met neerslag.

Zondag breidt een hogedrukgebied boven het noorden van de oceaan zich uit over de Lage Landen. Tegelijk is de luchtdruk boven Scandinavië laag. Daardoor een noord- tot noordwestelijke stroming waarin buien en zon elkaar afwisselen. Dinsdag en woensdag lijken rustiger te verlopen doordat het hogedrukgebied een uitloper over de Lage Landen krijgt. Daardoor afnemen buiig, meer zon en in de nacht en ochtend lagere temperaturen en kans op nevel of mist.

Na woensdag lijkt koudere lucht een poging te doen tot de Lage Landen door te dringen. Zowel het model van het Europese weercentrum als het model van het Amerikaanse weercentrum zinspelen hierop. Mocht deze ontwikkeling doorgaan, dan geen hogere temperaturen dan een graad of 8 en in de nacht op uitgebreide schaal lichte vorst.

Neerslag kans grafiek.
Bron: Alpenweerman.nl

De Neerslag grafiek laat zien dat er vooral zaterdag en vanaf 1 november neerslag van betekenis wordt verwacht.

Temperatuur kans grafiek.
Bron: Alpenweerman.nl

Duidelijk te zien in de temperatuur grafiek de warme dagen deze week en de afkoeling begin volgende week.

De operationele temperatuurpluimen van de hoofdmodellen.
Bron: Meteologix.

Ook de operationele temperatuur runs van de belangrijkste modellen laten in de loop van volgende week koeler weer zien. Of het na de maandwisseling nog kouder wordt moeten we nog even afwachten.

Al met al spannende ontwikkelingen die we voor je blijven volgen op Alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een fijne dag gewenst!

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Prachtig weer in de Hoekse Waard.
Foto: Trijntje v.d. Berg.

Lees nu de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Like en volg ons!

(Visited 483 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier