klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Gisterenavond trok een koufront over het land. In de loop van de middag nam de bewolking toe en tegen de avond trok regen, gevolgd door enkele stevige buien van noordwest naar (zuid)oost over het land. Daarbij nam de wind in het noordwesten even toe tot stormachtig, 8 Bft. en kwamen er windstoten tot 90 km voor. Bovendien viel er in korte tijd veel regen (op Texel in mijn regenmeter 12,9 mm in 2 uur). De temperatuur lag voor het front rond 10º en daalde na de passage naar 7º. In de loop van de avond trokken de buien weg en klaarde het op. 

Vandaag een rustig intermezzo. Even wat minder wind en op de meeste plaatsen tot de avond droog. Daarna echter weer een onstuimig weekend met vooral op zaterdag veel wind en zondag behoorlijk wat regen. Wel is het – opnieuw – erg zacht. Ook de volgende week lijkt wisselvallig te gaan verlopen. Doordat de Benelux vanaf dinsdag geleidelijk iets dieper in polaire lucht terecht komt, gaat de temperatuur omlaag naar ongeveer normale waarden voor eind februari.

Ook in het westen bewolking en veel wind. Foto Ton Wesselius

Donderdagochtend viel er plaatselijk motregen. Elders waren er wolkenvelden en later enkele opklaringen. Gisterenmiddag nam de bewolking, op de nadering van een koufront, vanuit het westen toe. In de loop van de middag is het gaan regenen gevolgd door (pittige) buien met plaatselijk onweer. De zuidwestenwind was matig tot vrij krachtig in het binnenland en krachtig tot hard aan de kust. Tegen de avond nam de wind in het noordwesten toe tot hard. Tijdens buien waren er windstoten, in het binnenland tot ongeveer 75 km per uur, aan de kust tot 95 km per uur. In de warme sector van het lagedrukgebied ten zuiden van IJsland werd het 9 tot plaatselijk 11°. Vannacht daalde de temperatuur naar 4° aan zee, in het oosten en in hoog België tot rond 0°, en klaarde het vanuit het westen op. De wind ruimde naar west en werd in het binnenland matig, aan de (noord)kust vrij krachtig tot hard.

Toenemende bewolking gistereniddag. Foto Jannes Wiersema
De weerkaart voor vandaag. Bron: UKMO

Een volgende diepe depressie boven het noorden van de Noordzee maakt zich op om zich met het weer in de Benelux te bemoeien. Het is eerst droog. Later volgt (mot)regen en gaat het harder waaien.

Vandaag start bewolkt maar in het oosten en zuidoosten schijnt af en toe de zon. In het noorden wordt de bewolking vanmiddag dikker. Daar kan dan (mot)regen vallen. De zuidwestenwind is eerst matig boven land, 4 Bft., en (vrij) krachtig aan zee, 5 of 6 Bft. Later vandaag neemt de wind in het noorden toe tot hard, 7 Bft. De temperatuur ligt tussen 6° in het oosten en hoog België en 9° aan zee.

Vanavond en vannacht is het bewolkt. In het zuidoosten van de Benelux en aan de kust kan het af en toe opklaren. In het noordoosten en oosten valt eerst nog (mot)regen. Later wordt het daar ook droog. De wind is zuidwest en neemt toe tot vrij krachtig boven land, 5 Bft., en hard of stormachtig aan zee en rond het IJsselmeer, 7 of 8 Bft. De temperatuur daalt vannacht naar rond 1° in hoog België en 6 tot 9° elders.

Morgen

bepalen fronten van een lagedrukgebied boven Scandinavië het weer in de Benelux. De dag start bewolkt met (mot)regen. Deze trekt langzaam van noordwest naar zuidoost. In de middag klaart het in het (noord)westen wat op. De zuidwestenwind is in het binnenland vrij krachtig, 5 Bft., en aan de kust hard of stormachtig, 7 of 8 Bft. In de loop van de ochtend neemt de wind duidelijk af. Met 7 tot plaatselijk 12° is het opnieuw erg zacht. Alleen in hoog België is het iets frisser.

In de nacht naar zondag zijn er in het noorden enkele buien terwijl in de loop van de nacht vanuit het zuidwesten een nieuw regengebied naar het oosten trekt. Het blijft vooral aan de kust stevig waaien.

Zondag

start bewolkt en nat. Vooral naar het zuiden toe kan plaatselijk meer dan 10 mm vallen. Naar het noorden toe knapt het weer in de loop van de dag op en kan de zon af en toe schijnen. De wind komt zondag uit westelijke richtingen en neemt eerst af naar matig in het binnenland, 4 Bft., en vrij krachtig aan zee, 5 Bft. Later op de dag aan zee een naar noordwest draaiende wind, 5 of 6 Bft. Er is een behoorlijk verschil in temperatuur. In het uiterste noordoosten is het ongeveer 5° terwijl het in het zuidwesten 12° kan worden.

Na het weekend

blijven lagedrukgebieden ten noorden van de Benelux het weer voorlopig bepalen. Wel wordt het geleidelijk minder zacht maar het blijft wisselvallig met van tijd tot tijd buien of regen, behoorlijk wat wind en maar af en toe opklaringen.

De pluim van de hoofdberekeningen van de neerslag voor midden Nederland geeft op elke dag een behoorlijke kans op neerslag. Het blijft ook komende week wisselvallig. Bron: KNMI.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat vanaf dinsdag een wat lagere – meer normale – temperatuur zien, zonder dat het echt fris wordt. Bron: Meteologix.

Morgen meer weer op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een rustige vrijdag gewenst!

Deze foto van dreigende buienluchten maakte Jolanda Bakker

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 716 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer