Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Depressie Gernot, met een kerndruk van 980 hPa, zorgt vandaag voor regen en smeltende sneeuw en landinwaarts is zowaar een sneeuwdek(je) mogelijk. Komend weekend zorgen diverse depressies en storingen voor een zeer zacht slot van het jaar en ook tijdens de Jaarwisseling is het op veel plaatsen niet droog met buien en bovendien ook veel wind.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Gisteren scheen geregeld de zon, maar het kwam ook tot buien en deze buien waren winters van karakter en gingen gepaard met hagel en smeltende sneeuw. In deze sombere decembermaand, konden gisteren in het noorden 1 tot 3 en in het midden en zuiden 3 tot 6 uur zon worden bijgeschreven. De teller in De Bilt staat tot vandaag dan ook op 24,3 uur. Normaal over de hele maand is 49,3 uur, maar dat gaan we de komende 3 dagen niet meer goedmaken..

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 3 en 6° met in Maastricht maximaal 3,3 en in Eelde 3,8°. De toppers waren Lauwersoog, Vlieland en Den Helder met 6,1 en Wijk aan Zee met 6,3°. In België lagen de maxima tussen de 1 en 6° met op de Mont-Rigi maximaal 1,0° en in Zeebrugge 6,1°.

Een fraaie mix van zon en wolken en ook diverse winterse buien. Klaas Boersma maakte deze prachtige foto.

Het is op deze vrijdag aanvankelijk droog met flinke opklaringen en temperaturen rond en hier en daar onder het vriespunt (Gilze-Rijen -1,6°). Vanuit het zuidwesten neemt de bewolking toe en vanmiddag volgt neerslag. Dat is een mix van regen en smeltende sneeuw en bij intensieve sneeuw kan het met name landinwaarts regionaal wit worden bij dauwpunttemperaturen rond het vriespunt.

Vanmiddag is er smeltende sneeuw mogelijk in een groot deel van de Lage Landen. Bron: Wetteronline.de

De temperatuur ligt tijdens de sneeuw iets boven nul, maar vanuit het zuidwesten stroomt geleidelijk zachte lucht onze kant op en gaat de sneeuw weer over in regen. De maxima komen uiteindelijk uit op maximaal een graad of 2 in de noordoostelijke helft en ongeveer 7-8 in het zuidwesten en in westelijk België.

De wind waait uit het zuiden tot zuidoosten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee, windkracht 4 tot 6.

Op de Mont-Rigi ligt een flink pakket sneeuw van tussen de 15 en 20 centimeter. Bron: RMI.

In de Ardennen, waar gisternacht en ochtend een flink pakket van 15-20 centimeter is gevallen, wordt de sneeuwlaag vandaag verder aangedikt. De temperatuur ligt daarbij rond het vriespunt.

Vanavond valt er in het noordoosten nog enige smeltende sneeuw. Elders komt het tot enkele regenbuien, maar komende nacht is het een tijdje droog. Later in de nacht gaat het vanuit het zuidwesten weer regenen.

De zuidwestenwind waait matig en aan zee vrij krachtig en de temperatuur daalt naar 2 tot 4° boven nul.

Deze schitterende foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
De dag begon erg fraai bij Ton Wesselius.
Bij Albert Thibaudier viel regen en smeltende sneeuw.

Morgen is het bewolkt en vanuit het zuidwesten trekt een regengebied zijnde een warmtefront over het land en daardoor zijn er flinke perioden met regen. Later in de middag wordt het op veel plaatsen weer droog met enkele opklaringen, maar hier en daar blijft een bui mogelijk.

De zuidenwind wordt west en neemt toe naar vrij krachtig tot krachtig over land en hard tot wellicht stormachtig aan zee, windkracht 5 tot 8.

De temperatuur stijgt naar maximaal 8 tot 10° in het noorden en naar 11 tot 13° in het midden en zuiden van het land. In België kan het op veel plaatsen een graad of 14 worden.

De weerkaart voor zondag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

In de nacht naar zondag gaat het vanuit het zuidwesten wederom regenen en op Oudjaarsdag (zondag) verandert er weinig. Het is bewolkt en er zijn perioden met regen. Later op de dag wordt het in het westen en noorden geleidelijk droog.

De zuidwestenwind waait vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee en de temperatuur stijgt op de laatste dag van 2017 naar maximaal 10° op de Wadden en naar 12-13 in het zuiden van het land. In België kan het wederom lokaal een graad of 14 worden.

Tijdens de Jaarwisseling is het winderig en regionaal ook nat, want het komt overal tot enkele buien. Het zijn (gelukkig) buien, dus er zullen ook genoeg plaatsen zijn waar het rond middernacht net droog is. Verder staat er helaas voor vuurwerkliefhebbers ook veel wind. Over land is de zuidwester vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard, windkracht 5 tot 7 met kans op windstoten. De temperatuur ligt rond middernacht rond de 8°.

De verwachte weerkaart voor volgende week woensdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Ook volgende week blijft het wisselvallig met op Nieuwjaarsdag eerst buien en later weer perioden met regen. De rest van de week blijft het wisselvallig met van tijd tot tijd regen of enkele buien.

De temperaturen liggen aanvankelijk rond de 8°, maar later in de week gaat het kwik weer wat omhoog.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen is weer duidelijk. Na deze vrij koude vrijdag gaat de temperatuur komend weekend snel omhoog tot boven de 10°. Vanaf Nieuwjaar gaat de temperatuur weer naar beneden, maar later in de week stijgt het kwik weer iets. Volgend weekend gaat de temperatuur weer naar beneden, maar winterweer is op basis van deze pluim niet te verwachten.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat ook de snelle stijging zien dit weekend. Begin volgend jaar gaat de temperatuur weer naar beneden om vervolgens weer wat te stijgen. Op termijn gaat de temperatuur wel wat naar beneden. Het ensemblegemiddelde ligt komend weekend rond de 11-12°, maar daalt volgende week naar een graad of 7-8. Vanaf volgend weekend is het gemiddeld 4-5° en tegelijkertijd zien we ook de kansen op nachtvorst toenemen.

De sneeuwpluim van het ECMWF. Bron: KNMI

Aan de sneeuwpluim kunnen we goed zien dat er vandaag kans is op vlokken. Na vandaag neemt de kans op sneeuw af, maar vanaf eind volgende week verschijnen er weer wat sneeuwlijntjes, maar daar komen we volgende week vanzelf weer op terug als ze dan nog berekent worden…

Dit was het weer voor vandaag. Morgen zal Daan het weerpraatje van de zaterdag verzorgen en ik ben er dan Oudjaarsdag weer. Voor nu een fijne vrijdag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 567 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier