Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Vandaag is het een regenachtige dag maar daarna volgen een aantal rustige herfstdagen. Wel is er in de ochtend kans op mist en vorst aan de grond. Daar waar het mistig blijft, geen hogere temperatuur dan 5°. Elders tussen de 5° en 8°.

De komende dagen gaat de temperatuur wat omlaag naar 5 tot 8 graden. Daardoor wordt het te koel voor de tijd van het jaar. Normaal voor deze tijd is ongeveer 10°. De diverse weermodellen zinspelen al enkele dagen op nog kouder weer na dit weekend doordat een hogedrukgebied boven Scandinavië sterker zou worden.

De laatste model runs laten echter zien dat lagedrukgebieden op de oceaan actiever worden en de hogedrukgebieden boven IJsland en Scandinavië als het ware ‘wegduwen’. Wel blijft de straalstroom ten zuiden van de Lage Landen. Als deze ontwikkelingen doorgaan dan wordt het later volgende week weer wisselvalliger met temperaturen iets beneden normaal.

Grijs weer in het zuiden gisterenmiddag
Foto Diny Reijnen
Een enkele bui nog
Foto Jolanda Bakker

Gisteren begon de dag met op veel plaatsen met nevel en mistbanken. Naast opklaringen waren er vooral in het noordoosten nog een aantal buien. De minimum temperatuur lag tussen de 4° in het noordoosten en 9 graden vlak aan zee. Overdag was er een afwisseling van wolken en zon met voornamelijk in het noordoosten en zuidwesten een paar buitjes. De temperatuur lag tussen de 6° en 11°.

Gisterenavond en vannacht waren er eerst opklaringen. Vanuit het westen nam de bewolking toe tegen de ochtend begon het in het westen licht te regenen. Er stond een zwakke tot matige wind uit het zuidoosten. De temperatuur was in het noordoosten rond het vriespunt. Vlak aan zee was het ongeveer 7°.

Weinig wind en enkele opklaringen
Foto Jolanda Bakker
De weerkaart van vandaag.
Bron: DWD.

Een nieuw lagedrukgebied trekt vanaf de oceaan richting de Noordzee en veroorzaakt regenachtig weer.

Een lagedrukgebied boven Engeland stuurt een warmtefront van zuidwest naar noordoost over de Lage Landen. Vanochtend zijn er in het noordoosten nog enkele opklaringen en enkele mistbanken. Daar is het rond het vriespunt. In het zuidwesten is het rond 8° en daar regent het al. De regen breidt zich over het hele land uit. Tegen de avond klaart het vanuit het zuidwesten wat op. De middagtemperatuur is ongeveer 10°. De wind is eerst zuidoost tot zuid, matig tot vrij krachtig aan zee, kracht 3 tot 5. In de loop van de dag draait de wind naar het zuidwesten en neemt iets af.

Vanavond en vannacht klaart het verder op. Aan de kust blijft een bui mogelijk. De wind is zuid tot zuidwest en zwak tot matig, kracht 2 tot 4. In het noordwesten af en toe en vrij krachtige wind, kracht 5. De minimum temperatuur ligt tussen 2° in het binnenland en 9° vlak aan zee. In hoog België temperatuur rond 0°. Aan de grond kan het in het binnenland en hoog België licht vriezen.

De weerkaart voor morgen
Bron: DWD

De Lage Landen bevinden zich tussen een aantal lagedrukkernen in. Daardoor is het morgen rustig weer.

Morgenochtend zijn er opklaringen en in het binnenland kan het plaatselijk nevelig of mistig zijn. Overdag zijn er opklaringen afgewisseld door wolkenvelden. In de loop van de dag komt er vanuit het oosten wat meer hoge bewolking. Tegen de avond kan in het noorden een bui vanaf de Noordzee binnendrijven. De wind is zuidwest en zwak tot matig, kracht 2 tot 4. Vanmiddag liggen de temperaturen tussen de 6° in hoog België en 10° aan zee.

De weerkaart voor overmorgen
Bron: DWD

De luchtdruk boven de Lage Landen blijft laag. Hoge druk in het noorden probeert zich uit te breiden.

Komend weekend bevinden de Lagen Landen zich nog steeds in de invloedssfeer van lagedrukgebieden. Doordat de fronten hiervan zich op afstand bevinden, wordt het  rustig weer. Er zijn opklaringen afgewisseld door stapelwolken. In het (noord)westelijk kustgebied blijft een bui mogelijk.

De wind is zaterdag voornamelijk westelijk en zwak tot matig, kracht 2 tot 4. Zondag een veranderlijke wind, in het noorden een noordenwind, kracht 2 tot 4. De temperatuur ligt tussen de 5° en 9°. Daar waar het nevelig of mistig blijft iets lager. In de nacht kan het in het binnenland en in hoog België aan de grond licht vriezen.

Verwachte straalstroom 200 hPa (± 12km) voor woensdag 13 november 2019
Bron: ECMWF

De straalstroom blijft ten zuiden van de Lage Landen. Daardoor te lage temperaturen voor de tijd van het jaar.

Begin volgende week blijft de straalstroom ten zuiden van de Lage Landen. Hierdoor bevinden we ons in maritiem polaire lucht. Hogedrukgebieden boven het noorden van de oceaan en Scandinavië proberen zich naar het zuiden uit te breiden. Daardoor zou het weer wat meer winterse trekjes krijgen. Dit zien we al enkele dagen in de diverse weermodellen. Toch lijkt dit telkens net niet te lukken en krijgen we volgens de laatste runs van de modellen – voorlopig – nog geen winters weer.

De eerste helft van volgende week blijft het wisselvallig en aan de frisse kant met ’s nachts af en toe wat vorst aan de grond en ’s middags temperaturen tussen de 5° en 8°. De wind is over het algemeen niet al te sterk en komt voornamelijk uit het zuidoosten tot zuidwesten.

Na het midden van de week lijken lagedrukgebieden meer grip op ons weer te krijgen. Dat zou inhouden dat het wisselvalliger wordt. Wel blijft de straalstroom een zuidelijke koers  houden, waardoor het in de Lage Landen iets te koud blijft voor de tijd van het jaar.

Morgen duidelijk een grote kans op neerslag. Komend weekend en de eerste helft van volgende week neemt de kans op neerslag af. Later volgende week wisselvalliger.

Na morgen een wat grotere kans op temperaturen beneden normaal. Na het midden van de volgende week weer iets minder fris weer.

Pluim hoofdberekeningen van diverse weermodellen. Temperatuur voor het midden van het land.
Bron: Meteologix.

Ook de temperatuurpluim laat zien dat het de eerste dagen wat frisser wordt. Daarna weer een licht stijgende temperatuur maar het blijft iets te koud voor de tijd van het jaar.

Hoe het weer dit weekend en volgende week evolueert lees je de komende dagen op Alpenweerman.nl.

Voor nu  een fijne donderdag vanaf Texel!

Steeds meer blad van de bomen
Foto Joyce Derksen

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees nu de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Like en volg ons!

(Visited 450 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier