Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Een lagedrukgebied trekt over de Alpen richting de Duitse Bocht en veroorzaakt vandaag regen. Na morgen krijgen we een paar dagen rustig weer met zon en gematigde temperaturen.

Het lagedrukgebied dat afgelopen weekend voor grote hoeveelheden regen en sneeuw aan de zuidkant van de Alpen zorgde, trekt vandaag richting de Noordzee. Dit veroorzaak bij ons regen. Na morgen krijgen we onder invloed van hogedruk boven Rusland een aantal dagen rustig en droog weer. Overdag is het fris met af en toe zon. ’s Nachts zijn er mistbanken en kan het licht vriezen. Na donderdag wordt het wisselvalliger maar ook zachter.

Schitterend begin van de dag gisteren. Foto Jannes Wiersema
Een koude start gisteren. Foto Jannes Wiersema

Gisteren begon in het grootste deel van de Benelux vriendelijk met opklaringen en in het zuiden plaatselijk een mistbank. Vroeg in de ochtend vroor het licht in het oosten en zuiden, tot plaatselijk -2°. In Zeeland en het noordwesten was het ruim boven het vriespunt. In het noordwesten waren wat wolkenvelden aanwezig. In de rest van de Benelux was het een groot deel van de dag vrij zonnig. Aan het eind van de ochtend kwam vanuit het zuidoosten bewolking opzetten behorend bij het lagedrukgebied dat over de Alpen naar het noorden koerste. De middagtemperatuur lag tussen 4° en 8°. De wind kwam uit het zuidoosten en was zwak tot matig, kracht 2 tot 4.

Zondagavond draaide de wind naar het noorden. In de nacht nam de wind toe tot matig, kracht 4 en aan de kust tot hard, kracht 7. De bewolking nam verder toe vanuit het zuidoosten. In het zuidoosten en oosten regende in de loop van de avond. In de heuvels van Limburg en in hoog België kwam ook smeltende sneeuw voor. De temperatuur daalde naar rond het vriespunt in het zuidoosten en hoog België tot 5° vlak aan zee.

Nevelige maar fraaie dag. Foto Trijntje v.d. Berg
De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

In de atmosferische hoogtetrog die boven de Benelux ligt, is een actief lagedrukgebied over de Alpen naar het noorden getrokken. De fronten hiervan veroorzaken een natte dag.

Vandaag begint de dat grijs en nat. Vooral in het noorden en westen regent het stevig. Daar kan plaatselijk 20 mm neerslag vallen. Meer naar het zuiden komen er ook drog perioden voor maar blijft het grijs. De wind waait in het westen en noorden uit het noorden en is vrij krachtig tot hard, 5 tot 7. In het (zuid)oosten is de wind veranderlijk en zwak, 2 tot 3. De temperatuur loopt vanmiddag op naar 2° in hoog België en naar 5° in Limburg en 9° in het noordwesten.

Vannacht trekt de regen langzaam naar het noorden. Daar blijft het nog lang nat. In het zuiden komen enkele opklaringen voor en kan nevel ontstaan. Ook mistbanken zijn daar mogelijk. De wind draait overal naar noordwest tot west en neemt in het binnenland af naar matig, 3. Aan de noordkust blijft de wind eerst nog vrij krachtig, 5. De temperatuur ligt tussen 4° in het zuidoosten en 7° in het noorden. In hoog België is het rond 2°.

Neerslag radar
De weerkaart voor morgen. Bron: DWD

Het lagedrukgebied dat vandaag voor veel regen zorgt, blijft in de buurt. Daardoor blijft het ook morgen nog wisselvallig.

Morgen zorgt het lagedrukgebied boven de Duitse Bocht in het noorden vooral in de ochtend voor nog wat regen. Een bij het lagedrukgebied horende occlusie kan in het zuiden voor wat nattigheid zorgen. Veel zal dat niet voorstellen. In de loop van de dag komen er naast wolkenvelden ook enkele opklaringen voor. De grootste kans daarop in het zuidwesten en oosten van de Benelux. De wind is in het noordelijk kustgebied en op de Wadden eerst nog vrij krachtig, 5, uit het zuidwesten maar neemt in de loop van de dag af naar matig, kracht 3 of 4. De temperatuur ligt tussen 4° in het zuidoosten en 9° in het noordwesten.

In de nacht naar woensdag klaart het op. De wind neemt af naar zwak of matig, 2 of 3 en draait naar het zuidoosten. Het koelt af naar iets boven 0° in het binnenland tot 4° vlak aan zee. Aan de grond en in hoog België kan het licht vriezen. Daar waar nevel of een mistbank voorkomt, kan het glad worden door opvriezing.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: DWD

Een sterk hogedrukgebied boven Rusland met een uitloper naar de Benelux duwt de hoogtetrog naar het westen. In de Benelux wordt het hierdoor rustiger en droger.

Woensdag komt de Benelux onder invloed van een sterk hogedrukgebied boven Rusland. Een uitloper tot over zuid Scandinavië en onze omgeving zorgt voor rustig en droog weer met af en toe zon. Met 3° in het oosten tot 7° aan zee blijft het fris voor de tijd van het jaar. De wind is over het algemeen zwak tot matig uit het oosten, kracht 2 tot 4.

Verwachte drukverdeling voor zaterdag 23 november 2019. Bron: ECMWF

De drukverdeling boven West Europa is veranderd. Een sterk hogedrukgebied boven Rusland zorgt een aantal dagen voor wat rustiger weer in de Benelux.

De atmosferische hoogtetrog die dagenlang voor te koud en vaak grijs weer in de Benelux zorgde, wordt door het hogedrukgebied boven Rusland naar het zuidwesten geduwd. De Benelux komt daardoor in een meer zuidoostelijke stroming terecht waarmee later in de week minder frisse lucht wordt aangevoerd.

Donderdag en vrijdag blijft het onder invloed van een uitloper van het hogedrukgebied boven Rusland rustig en droog weer. Later op vrijdag komt er vanuit het zuidwesten meer bewolking. Fronten van een depressie ten zuidwesten van Ierland dringen dan op richting de Benelux. De temperatuur stijgt vanaf donderdag iets tot ongeveer normale waarden voor deze tijd van het jaar.

De kans op neerslag is vandaag en morgen groot. Daarna enkele dagen droger weer. In het weekend neemt de kans op neerslag weer toe.

De temperatuur blijft de komende dagen relatief laag. Tegen het weekend neemt de kans op hogere temperaturen toe.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat vanaf donderdag een stijging van de temperatuur zien. Bron: Meteologix.

Of de winter voorlopig op afstand blijft lees je natuurlijk op Alpenweerman.nl.

Vanaf een nat Texel een fijne dag gewenst!

Herfstkleuren. Foto Joyce Derksen

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 480 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier