Lage Landen: Venijnige depressie trekt over met (pittige) onweersbuien, windstoten en lokaal veel neerslag
Vandaag trekt een venijnig lagedrukgebied precies over de Lage Landen. Als gevolg hiervan is er (veel) regen op komst, kans op zware windstoten en onweer. Voordat het lagedrukgebied arriveert kan het kwik eerst nog oplopen naar landinwaarts zomerse waarden. In het weekend gaat de rust weer wat terugkeren als de invloed van een hogedrukgebied weer even toeneemt. Er is desondanks een kans op een bui met temperaturen tussen de 20 en lokaal 28 graden.
Gisteren trokken er een aantal buien over voornamelijk het noorden van Nederland. Daarnaast was het bewolkt met ook ruimte voor de zon. In de middag en avond klaarde het vanuit het zuidwesten steeds verder op. De temperaturen lagen een stuk lager dan in het begin van de week met maxima van 22 graden aan de kust tot 25 graden in het oosten. Voor tropische temperaturen moest je al een flink stuk Duitsland in.
Vandaag: Pittige buien met zware windstoten en onweer
Vandaag begint de dag rustig met lokaal in het noorden wat (grond)mist. In de ochtend komen er naast opklaringen ook wolkenvelden voor. In het zuiden van Nederland en in België kunnen restanten van onweersbuien vanuit Frankrijk overtrekken waarbij lokaal onweer mogelijk is. Maar dit is nog niet alles van de dag: een depressie die zich heel snel heeft gevormd boven Spanje trekt vanmiddag precies over de Benelux heen. Bij deze depressie zitten een warmte- en koufront welke voor de nodige neerslag gaan zorgen. Een Occlusiefront ligt boven de Noordzee en lijkt het vasteland niet te gaan beïnvloeden.
Voor de depressie uit wordt het in de ochtend in België en Nederland op veel plaatsen zo’n 24 tot 26 graden. Aan de kust is het al wat koeler met zo’n 17 tot 19 graden. In het noorden van Nederland blijft de zon het langste schijnen. Hierdoor kan het in de middag alsnog zo’n 28 tot lokaal 29 graden worden in het noordoosten.
Onderstaande afbeeldingen geven een indicatie van hoe snel deze depressie zich vanuit Spanje gaat ontwikkelen:
Volgens de verwachtingen zal de depressie het zuiden van België tegen het einde van de ochtend bereiken. Vervolgens trekt deze, samen met een groot neerslaggebied, gedurende de dag verder naar het noorden. Binnen dit neerslaggebied kunnen behoorlijk pittige buien voorkomen met onweer, veel neerslag, hagel en zware windstoten. Op veel plaatsen is zo’n 10 tot 20 mm aan regen mogelijk, maar lokaal is meer mogelijk.
Naast de windstoten zit er een stevig windveld ten westen en zuiden van het lagedrukgebied. In een lijn van de kust tot in het binnenland is windkracht 6 à 7 Bft mogelijk. Daarnaast kunnen er windstoten van zo’n 75-90 km/h voorkomen. Aan de kust gaat het mogelijk nog wat harder waaien met kansen op een windkracht 8,9 of zelfs even windkracht 10. Ook hier zijn er kansen op windstoten van 80-100 km/h of mogelijk zelfs nog wat hoger.
De timing en exacte positie van de depressie verschillen per model. Hierdoor is het lastig aan te geven waar het zwaartepunt van de buien en windveld precies komt te liggen. Ook verschilt de uitkomst van de hevigheid van de regen en wind afhankelijk van de exacte koers. Het is dan ook aan te raden om de radar goed in te gaten te houden vandaag.
Na de passage van de depressie koelt het duidelijk af. Hierdoor zullen de verschillen overdag tussen het zuidwesten België en Noordoost-Nederland groot zijn.
in de nacht naar vrijdag keert dankzij een uitloper van een hogedrukgebied de rust bij ons terug in de atmosfeer en koelt het af naar zo’n 13 tot 15 graden. Het klaart op al kan er ook nog een bui vallen, met lokaal een klap onweer. De wind komt uit zuidwestelijke richting en is zwak tot matig van kracht.
Vrijdag is er over het algemeen veel ruimte voor de zon, al zullen er ook stapelwolken ontstaan. In de middag en avond nadert een gebied met buien vanuit het westen waarbij onweer mogelijk is. Volgens de huidige verwachting lijkt vooral de westelijke helft van de Benelux en het noorden van Nederland hiermee te maken te krijgen. De temperaturen liggen overdag tussen de 18 en 22 graden.
Komend weekend lopen de temperaturen weer wat op en neemt de invloed van een hogedrukgebied weer wat toe. Op zaterdag wordt het zo’n 18 tot 22 graden en kunnen er voornamelijk in het kustgebied een aantal buien voorkomen Zondag wordt het iets warmer met maxima van zo’n 24 graden aan de kust tot 28 graden in het oosten.
Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl
Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.
Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
- Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
- Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
- Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
- Seminars en Webinars
- NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
- Wereldwijde weathercard service
- Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.
Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Maarten is afgestudeerd met de specialisatie Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen. Voor deze master heeft hij ook een half jaar aan de Universiteit van Innsbruck gestudeerd.