Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

De laatste dagen, en dus ook vandaag, zijn we in de ban van een wisselvallig weertype. Perioden met buien en regen worden afgewisseld door perioden met zonneschijn. Ook vandaag krijgen we weer te maken met deze cyclus. In de ochtend trekt een gebied met (pittige) buien vanuit het zuidoosten over onze regio. Hierbij is onweer en lokaal veel neerslag mogelijk. Richting het weekend lopen de temperaturen op, en na het weekend zijn er voorzichtige signalen op een rustiger en stabieler weertype…

Maandag trokken er een aantal pittige onweersbuien over het land. Deze fraaie foto werd gemaakt door Hinke de Lau nabij Utrecht.
Maurice Vroegrijk wist deze mooie bui maandag vast te leggen nabij Zegge.

Vandaag krijgen we dus eerst te maken met diverse regen- en onweersbuien vanuit het zuidoosten. Dankzij een aantal lagedrukgebieden die zich rondom de Lage Landen bevinden hebben we te maken met een onstabiele atmosfeer. Zo ligt er een lagedrukgebied boven het zuidwesten van Frankrijk en ontstaat er een lagedrukgebied boven Noord-Duitsland. Een trog die bij het lagedrukgebied in Frankrijk hoort trekt vanochtend vanuit het zuidoosten over de Lage Landen. Deze verstoring in de atmosfeer gaat ervoor zorgen dat er een aantal (pittige) buien over het land zullen trekken.

De weerkaart van het KNMI voor vandaag: een aantal lagedrukgebieden en storingen bij ons in de buurt. De trog (blauwe lijn) zorgt voor buien vanuit het zuidoosten vandaag. Bron: KNMI

Deze buien kunnen gepaard gaan met onweer en lokaal veel neerslag (20-30 mm) opleveren. Vanaf het middaguur klaart het vanuit het zuiden van België steeds verder op als de buien verder noordwaarts trekken. Er komt dan ook ruimte voor de zon. Aan het begin van de avond verlaten de laatste buien de noordelijke kustgebieden. In het zuidwesten van Nederland en in het westen van België kunnen er in de avond nog wel een aantal regen- en onweersbuien voorkomen.

Voor de buien uit wordt het nog zo’n 18 tot 20 graden in de noordelijke helft. Tijdens de buien koelt het een aantal graden af. De wind is zwak en komt gedurende de dag uit diverse richtingen.

Vannacht zijn er opklaringen, maar trekken er ook wolkenvelden over de westelijke helft. Lokaal valt er in de tweede helft van de nacht wat neerslag in het westen.

Gisteren begon de dag grijs met (lichte) regen. Foto: Jannes Wiersema (Roodeschool)
Uiteindelijk klaarde het steeds meer op en kwam er op de meeste plaatsen alsnog veel ruimte voor de zon. Foto: Trijntje vd Berg (Barendrecht)
Ook bij Jolanda Bakker in het westen kwam de zon tevoorschijn.

Voorlopig zijn we nog niet van de wisselvalligheid af. Een lagedrukgebied weet zich te vormen boven Groot-Brittannië waardoor geregeld storingen over zullen trekken. Morgen begint de dag dan ook met buien in de westelijke helft terwijl het droog en half bewolkt is in de oostelijke helft. De buien zullen voornamelijk in de westelijke helft en het noorden voorkomen. In de rest van het land is er in de middag wel kans op een bui. Met een matige tot aan de kust vrij krachtige zuidwestelijke wind wordt het 21 graden in het oosten tot 18 graden in de kustgebieden.

Vrijdag lijkt de dag rustig te starten met ruimte voor de zon, maar in de loop van de middag trekken er weer een aantal buien vanuit het zuiden over onze regio. Met maxima tussen de 20 tot 25 graden lopen de temperaturen wel weer op. In het uiterste oosten en zuidoosten mogelijk maxima van 26 of 27 graden.

In het weekend behouden we de hogere temperaturen, maar ook het wisselvallige weer. De modellen worstelen nog met de timing van storingen die afkomstig zijn van het lagedrukgebied boven Groot-Brittannië. Wel lijkt het erop dat we naast buien, ook ruimte voor de zon gaan krijgen. Met een zuidelijke stroming wordt het zo’n 18 graden aan de kust tot 25 graden landinwaarts. Aangezien de timing van de storingen die het lagedrukgebied op ons af stuurt bepalend zal zijn wanneer er regen en buien overtrekken en wanneer niet, is er nog enige onzekerheid in de verwachtingen voor dit weekend.

Volgende week zien we signalen van een hogedrukgebied boven Centraal-Europa. Dit betekend dat we in een rustiger weertype terecht gaan komen waarbij storingen en buien op afstand worden gehouden. Als de wind dan uit zuidelijke richting komt kan het regionaal zomers warm (>25 graden) worden. Uiteraard zit er nog de nodige onzekerheid in de exacte positie van dit hogedrukgebied, maar het geeft hoop voor wie op een drogere periode zit te wachten.

De temperatuurkansen voor het midden van Nederland. Richting het weekend lopen de temperaturen weer op, met ook na het weekend grote kansen op temperaturen boven de 20 graden (80-90%) en later in de week 20-30% kans op temperaturen boven de 25 graden!
Neerslag voor het midden van Nederland. Vandaag en in het weekend komen de groene kleuren (20-25 mm) zelfs even in beeld. Verder is er een duidelijke daling van de neerslagkansen te zien vanaf komend weekend wanneer er dus signalen voor een hogedrukgebied in onze regio zijn.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 610 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier