Lage Landen: vandaag (pittige) buien, vanaf weekend rustiger vaarwater in zicht?

Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.
De laatste dagen, en dus ook vandaag, zijn we in de ban van een wisselvallig weertype. Perioden met buien en regen worden afgewisseld door perioden met zonneschijn. Ook vandaag krijgen we weer te maken met deze cyclus. In de ochtend trekt een gebied met (pittige) buien vanuit het zuidoosten over onze regio. Hierbij is onweer en lokaal veel neerslag mogelijk. Richting het weekend lopen de temperaturen op, en na het weekend zijn er voorzichtige signalen op een rustiger en stabieler weertype…

Vandaag krijgen we dus eerst te maken met diverse regen- en onweersbuien vanuit het zuidoosten. Dankzij een aantal lagedrukgebieden die zich rondom de Lage Landen bevinden hebben we te maken met een onstabiele atmosfeer. Zo ligt er een lagedrukgebied boven het zuidwesten van Frankrijk en ontstaat er een lagedrukgebied boven Noord-Duitsland. Een trog die bij het lagedrukgebied in Frankrijk hoort trekt vanochtend vanuit het zuidoosten over de Lage Landen. Deze verstoring in de atmosfeer gaat ervoor zorgen dat er een aantal (pittige) buien over het land zullen trekken.
Deze buien kunnen gepaard gaan met onweer en lokaal veel neerslag (20-30 mm) opleveren. Vanaf het middaguur klaart het vanuit het zuiden van België steeds verder op als de buien verder noordwaarts trekken. Er komt dan ook ruimte voor de zon. Aan het begin van de avond verlaten de laatste buien de noordelijke kustgebieden. In het zuidwesten van Nederland en in het westen van België kunnen er in de avond nog wel een aantal regen- en onweersbuien voorkomen.
Voor de buien uit wordt het nog zo’n 18 tot 20 graden in de noordelijke helft. Tijdens de buien koelt het een aantal graden af. De wind is zwak en komt gedurende de dag uit diverse richtingen.
Vannacht zijn er opklaringen, maar trekken er ook wolkenvelden over de westelijke helft. Lokaal valt er in de tweede helft van de nacht wat neerslag in het westen.
Voorlopig zijn we nog niet van de wisselvalligheid af. Een lagedrukgebied weet zich te vormen boven Groot-Brittannië waardoor geregeld storingen over zullen trekken. Morgen begint de dag dan ook met buien in de westelijke helft terwijl het droog en half bewolkt is in de oostelijke helft. De buien zullen voornamelijk in de westelijke helft en het noorden voorkomen. In de rest van het land is er in de middag wel kans op een bui. Met een matige tot aan de kust vrij krachtige zuidwestelijke wind wordt het 21 graden in het oosten tot 18 graden in de kustgebieden.
Vrijdag lijkt de dag rustig te starten met ruimte voor de zon, maar in de loop van de middag trekken er weer een aantal buien vanuit het zuiden over onze regio. Met maxima tussen de 20 tot 25 graden lopen de temperaturen wel weer op. In het uiterste oosten en zuidoosten mogelijk maxima van 26 of 27 graden.
In het weekend behouden we de hogere temperaturen, maar ook het wisselvallige weer. De modellen worstelen nog met de timing van storingen die afkomstig zijn van het lagedrukgebied boven Groot-Brittannië. Wel lijkt het erop dat we naast buien, ook ruimte voor de zon gaan krijgen. Met een zuidelijke stroming wordt het zo’n 18 graden aan de kust tot 25 graden landinwaarts. Aangezien de timing van de storingen die het lagedrukgebied op ons af stuurt bepalend zal zijn wanneer er regen en buien overtrekken en wanneer niet, is er nog enige onzekerheid in de verwachtingen voor dit weekend.
Volgende week zien we signalen van een hogedrukgebied boven Centraal-Europa. Dit betekend dat we in een rustiger weertype terecht gaan komen waarbij storingen en buien op afstand worden gehouden. Als de wind dan uit zuidelijke richting komt kan het regionaal zomers warm (>25 graden) worden. Uiteraard zit er nog de nodige onzekerheid in de exacte positie van dit hogedrukgebied, maar het geeft hoop voor wie op een drogere periode zit te wachten.
Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.
Maarten is afgestudeerd met de specialisatie Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen. Voor deze master heeft hij ook een half jaar aan de Universiteit van Innsbruck gestudeerd.