Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Vandaag volgen buien en vanmiddag is daarbij kans op onweer. Vooral landinwaarts kunnen het stevige exemplaren zijn met veel regen in korte tijd, hagel en windstoten. Het KNMI heeft daarvoor inmiddels al code geel afgegeven.

Na de buien klaart het op en vanaf morgen is het weer een groot aantal dagen droog. De zon gaat flink schijnen en de temperatuur gaat flink omhoog. Zeker vanaf dinsdag is het ronduit heet met temperaturen ruim boven de 30 graden in veruit het grootste deel van het land. In het zuidoosten kan het 35 tot mogelijk 37 graden worden. Kortom: tropenhitte!

De dag begon fraai met zon en wolken. Aad Hogenboom maakte de foto.
Monique Bormans maakte deze foto.
tropenhitte
Jannes Wiersema maakte deze zomerse foto.

Regen- en onweersbuien

Het is vandaag op veel plaatsen bewolkt en vanuit het westen trekken buien over het land. Daarbij is lokaal al onweer mogelijk. In het oosten en zuidoosten van het land is het eerst nog droog en schijnt aanvankelijk nog de zon. Vanmiddag trekken de buien verder oostwaarts en landinwaarts kunnen deze stevig uitpakken. Bij de buien is kans op onweer, hagel en windstoten en is ook veel regenwater mogelijk in korte tijd.

In de loop van de middag wordt het in westen en zuidwesten weer droog en gaat de zon schijnen en deze opklaringen breiden zich geleidelijk over de rest van het land uit. De temperatuur stijgt naar 21-23 graden in de westelijke helft van het land en naar 24-26 graden landinwaarts. Langs de oostgrens en in het zuiden van Limburg kan het 27 graden worden. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee.

Vanavond komen landinwaarts eerst nog onweersbuien voor, maar in de loop van de avond trekken de buien naar Duitsland weg en blijft het overal droog. In het westen is het al droog met tot zonsondergang nog geregeld zon. Komende nacht is het droog met flinke opklaringen. Lokaal ontstaat nevel of een mistbank en de temperatuur daalt naar 14-17 graden.

Veel zon en steeds warmer

Morgen schijnt de zon flink. In de middag verschijnt er sluierbewolking en in het zuiden komen stapelwolken tot ontwikkeling. Lokaal kan in het zuiden een bui voorkomen, maar op veruit de meeste plaatsen blijft het droog. De temperatuur stijgt naar 21-24 graden. Alleen in Zeeuws-Vlaanderen, Brabant, Limburg en de Achterhoek wordt het zomers warm met waarden rond de 25-26 graden.

Maandag wordt het overal enkele graden warmer en stijgt de temperatuur in het noorden en noordwesten naar 23-25 graden. In de rest van het land liggen de maxima tussen de 16 en 29, in Limburg naar 30 graden. Het weerbeeld is vrij zonnig en het blijft overal droog.

De temperatuur gaat volgende week duidelijk omhoog. Landinwaarts is de kans 60% op een hittegolf.

Tropenhitte

Vanaf dinsdag blijft de zon flink schijnen, maar er is ook sluierbewolking zichtbaar. Het blijft droog en het wordt overal heet. Dinsdag wordt het in de kustgebieden 28-31 graden, landinwaarts 32-34 graden en in Limburg kan het lokaal 35 graden worden.

Woensdag en donderdag worden de heetste dagen volgens de laatste berekeningen. De temperatuur stijgt op beide dagen in de kustgebieden naar 30-33 graden, landinwaarts zelfs naar 34-36 graden en in Limburg, oostelijk Brabant en in de Achterhoek kan het lokaal 37 graden worden.

Vanaf vrijdag neemt de onzekerheid toe. De kans op een bui lijkt geleidelijk groter te worden en de temperaturen zullen weer gaan dalen.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur dit weekend heel normaal is voor de tijd van het jaar. Vanaf maandag gaat het kwik omhoog en vooral woensdag en donderdag worden hete dagen. Vanaf vrijdag gaat het kwik, hoe kan het ook anders, weer omlaag.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Albert Thibaudier.
Het is alweer erg droog. De onweersbuien van vandaag zullen daar niet veel aan veranderen. Martin Vye maakte de foto.
Jan Hogendoorn maakte deze foto enkele dagen geleden.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 448 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier