Advertentie 

Vandaag volgen buien en vanmiddag is daarbij kans op onweer. Vooral landinwaarts kunnen het stevige exemplaren zijn met veel regen in korte tijd, hagel en windstoten. Het KNMI heeft daarvoor inmiddels al code geel afgegeven.

Na de buien klaart het op en vanaf morgen is het weer een groot aantal dagen droog. De zon gaat flink schijnen en de temperatuur gaat flink omhoog. Zeker vanaf dinsdag is het ronduit heet met temperaturen ruim boven de 30 graden in veruit het grootste deel van het land. In het zuidoosten kan het 35 tot mogelijk 37 graden worden. Kortom: tropenhitte!

De dag begon fraai met zon en wolken. Aad Hogenboom maakte de foto.
Monique Bormans maakte deze foto.
tropenhitte
Jannes Wiersema maakte deze zomerse foto.

Regen- en onweersbuien

Het is vandaag op veel plaatsen bewolkt en vanuit het westen trekken buien over het land. Daarbij is lokaal al onweer mogelijk. In het oosten en zuidoosten van het land is het eerst nog droog en schijnt aanvankelijk nog de zon. Vanmiddag trekken de buien verder oostwaarts en landinwaarts kunnen deze stevig uitpakken. Bij de buien is kans op onweer, hagel en windstoten en is ook veel regenwater mogelijk in korte tijd.

In de loop van de middag wordt het in westen en zuidwesten weer droog en gaat de zon schijnen en deze opklaringen breiden zich geleidelijk over de rest van het land uit. De temperatuur stijgt naar 21-23 graden in de westelijke helft van het land en naar 24-26 graden landinwaarts. Langs de oostgrens en in het zuiden van Limburg kan het 27 graden worden. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee.

Vanavond komen landinwaarts eerst nog onweersbuien voor, maar in de loop van de avond trekken de buien naar Duitsland weg en blijft het overal droog. In het westen is het al droog met tot zonsondergang nog geregeld zon. Komende nacht is het droog met flinke opklaringen. Lokaal ontstaat nevel of een mistbank en de temperatuur daalt naar 14-17 graden.

Veel zon en steeds warmer

Morgen schijnt de zon flink. In de middag verschijnt er sluierbewolking en in het zuiden komen stapelwolken tot ontwikkeling. Lokaal kan in het zuiden een bui voorkomen, maar op veruit de meeste plaatsen blijft het droog. De temperatuur stijgt naar 21-24 graden. Alleen in Zeeuws-Vlaanderen, Brabant, Limburg en de Achterhoek wordt het zomers warm met waarden rond de 25-26 graden.

Maandag wordt het overal enkele graden warmer en stijgt de temperatuur in het noorden en noordwesten naar 23-25 graden. In de rest van het land liggen de maxima tussen de 16 en 29, in Limburg naar 30 graden. Het weerbeeld is vrij zonnig en het blijft overal droog.

De temperatuur gaat volgende week duidelijk omhoog. Landinwaarts is de kans 60% op een hittegolf.

Tropenhitte

Vanaf dinsdag blijft de zon flink schijnen, maar er is ook sluierbewolking zichtbaar. Het blijft droog en het wordt overal heet. Dinsdag wordt het in de kustgebieden 28-31 graden, landinwaarts 32-34 graden en in Limburg kan het lokaal 35 graden worden.

Woensdag en donderdag worden de heetste dagen volgens de laatste berekeningen. De temperatuur stijgt op beide dagen in de kustgebieden naar 30-33 graden, landinwaarts zelfs naar 34-36 graden en in Limburg, oostelijk Brabant en in de Achterhoek kan het lokaal 37 graden worden.

Vanaf vrijdag neemt de onzekerheid toe. De kans op een bui lijkt geleidelijk groter te worden en de temperaturen zullen weer gaan dalen.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur dit weekend heel normaal is voor de tijd van het jaar. Vanaf maandag gaat het kwik omhoog en vooral woensdag en donderdag worden hete dagen. Vanaf vrijdag gaat het kwik, hoe kan het ook anders, weer omlaag.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Albert Thibaudier.
Het is alweer erg droog. De onweersbuien van vandaag zullen daar niet veel aan veranderen. Martin Vye maakte de foto.
Jan Hogendoorn maakte deze foto enkele dagen geleden.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 461 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer