Lage Landen: vandaag nog wisselvallig, maar zeer aardig weekend in de maak

0

Algemene situatie:
Lagedrukgebied Dankmar en bijbehorende fronten zijn de oorzaak van de afkoeling en neerslag waar we gisteren en de komende dagen mee te maken hadden/hebben. Dit weekend trekt dit lagedrukgebied echter weg naar het noorden en komt een uitloper van het Azorenhoog boven de Benelux te liggen. We krijgen dan te maken met een zuidelijke stroming die ervoor zorgt dat het minder wisselvallig wordt, de temperaturen stijgen en de zon vaker te zien zal zijn.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: lagere temperaturen en meest bewolkt
Na een aantal warme dagen zorgde een storing voor neerslag en afkoeling. In de ochtend regende het op veel plekken, de regen trok naar het noordoosten weg. Ook de rest van de dag viel er met name in het (zuid)oosten nog wat regen, maar dit was op lokale schaal. Het was op de meeste plekken de gehele dag bewolkt, pas in de loop van de middag ging vanuit het westen de zon af en toe schijnen. De maximumtemperatuur liep uiteen van 19 graden op de Wadden tot 23, lokaal 24 graden in het zuiden en België.

De dag begon op veel plekken regenachtig. De foto werd gemaakt door Meteo-Nederland (@SevereWeather_N).
In de middag klaarde het in het westen op. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Gisteravond klaarde het lokaal even op, maar vanuit zuid België dreven enkele zware buien binnen. Sommige van deze buien gingen gepaard met onweer. De buien trokken afnemend in activiteit naar het noorden, ook Nederland had vannacht dus te maken met neerslag. De temperatuur daalde naar 11 tot 15 graden Celsius.

Vandaag: buiige neerslag en vrij veel wind
Vanochtend is er vooral in de oostelijke helft van het land kans op neerslag, maar al snel neemt in de gehele Benelux de kans op een buitje toe. Tussen de buien door kan de zon zich af en toe laten zien, maar er blijft bewolking aanwezig. In de oostelijke helft blijft het regenachtig. Er staat een zuidwestelijke wind, 4 beaufort, aan de kust is de wind met 6 beaufort erg sterk. De maximumtemperaturen liggen tussen de 14 en 18 graden, aan de kust en in de Ardennen blijft het mogelijk iets koeler.

In de gehele Benelux is er kans op buiige neerslag. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Vanavond nemen de wind en de buienactiviteit af, maar de kans op wat neerslag blijft wel aanwezig. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 7 en 12 graden.

Morgen: meer zon
Morgenochtend begint de dag op veel plekken zonnig. Er staat een zwakke zuidelijke wind, kracht 2 tot 4. Lokaal kan er nog een buitje vallen, maar het blijft meest droog. Met temperaturen van 16 tot lokaal 20 graden kan het aangenaam aanvoelen.

Morgen wordt er weinig bewolking verwacht. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Morgenavond wordt het vanuit het zuiden wat bewolkter, maar waarschijnlijk blijft het droog. De temperaturen dalen naar 6 tot 10 graden Celsius.

Zondag: mooie dag
De zondag kan her en der bewolkt beginnen, maar de zon zal zich (zeker in de middag) veel laten zien. Er staat een zwakke wind uit variabele richtingen. Met maximumtemperaturen tussen de 18 en 22 graden wordt het erg aangenaam.

De verwachte (aangename) temperaturen voor zondag volgens het GFS-model. Bron: Wetterzentrale

Begin volgende week: weinig verandering
Tot slot kijken we nog even naar het weer voor het begin van de komende week aan de hand van de pluimen. De eerste paar dagen van komende week (maandag en dinsdag) blijven de temperaturen rond de 20 graden liggen, de kansen op neerslag blijven klein, maar nemen later wel iets toe. Wel neemt de hoeveelheid zonneschijn wat af, maar al met al wordt het redelijk goed weer. Na dinsdag neemt de kans op neerslag en wisselvalligheid wel weer toe.

De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse zon/bewolking verwachting van het KNMI.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er met een nieuw weerbericht, Rico verzorgt het weerbericht zondag weer. Fijne vrijdag en graag weer tot morgen!

Ook deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Alpenweerman trainingen: Wolkenherkenning / Fronten / Thermische winden / Föhn
Voor alle (Alpen)weer geïnteresseerden en “berg-activisten” verzorgd Alpenweerman ook trainingen. Op 18 juni zijn we in Arnhem. Meer info is te vinden op de website of klik gewoon HIER. Meld je aan en we zien je dan!

Join Alpenweerman community:
Wist je dat Alpenweerman naast diverse curcussen en trainingen ook weerberichten op maat maakt? Heb je bijvoorbeeld een evenement of outdooractiviteit en wil je dat het weer in de gaten wordt gehouden door ons, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Aan de hand van vooraf opgestelde weerlimieten kunnen we tot in detail het weer voor het evenement bewaken. Wij berichten je dan gelijk als de weersverwachting eventueel verandert.

Ook de dagelijkse weersverwachtingen voor de Alpen als voor de Lage Landen zijn ook de rest van het jaar hier te volgen. Kortom: JOIN US, wordt sponsor/partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via [email protected]

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op [email protected].

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Reageer je mee?