Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Lagedrukgebied Sebastian boven Scandinavië zorgt voor grote drukverschillen in delen van Europa. Dit is vandaag (en was zeker gisteren) te merken in de hoeveelheid wind. Met het voorbijtrekken van lagedrukgebied Sebastian werd er polaire lucht aangevoerd. In deze polaire lucht ontstonden en ontstaan veel stevige regen- onweersbuien.

De komende dagen trekt Sebastian verder weg richting het noordoosten en wordt het weerbeeld wat minder onstuimig. Wel blijft een klein afgesnoerd laagje boven onze omgeving liggen, dus het blijft wisselvallig met buienkansen.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: storm
Gisterenochtend vroeg begon het vanuit het noordwesten harder te waaien. Aan de noordwestkust begon het te stormen en de storm trok door naar de andere kustgebieden. Aan de kust stond een windkracht 9, op de Wadden zelfs even kracht 10. De hardste windstoot was met 126 km/h voor Wijk aan Zee, maar ook in het binnenland waaide het met een windkracht 6 tot 8 en windstoten van 70 tot 90 km/h hard. In de loop van de middag nam de wind in kracht af, de buiigheid bleef aanwezig.

Deze kaart laat de maximale windkracht van gistermiddag zien. Bron: Kachelmann
Vooral in het westen en noorden veroorzaakte de wind regelmatig overlast… InfoHeldergroen maakte deze foto in Julianadorp.

Naast de wind viel er neerslag met een buiig karakter, soms pakten de buien fel uit. Tussen de buien door liet de zon zich af en toe zien, met name in het zuid(west)en van Nederland en België was dit het geval. De maximumtemperaturen lagen van noord naar zuid tussen de 15 en 19 graden.

Jolanda Bakker maakte deze foto van een onstuimig weerbeeld.

Vandaag: nog steeds veel wind en later veel buien
Vanochtend laat de zon zich op de meeste plekken met regelmaat zien, echter zijn er ook wolkenvelden en buien aanwezig. In de loop van de ochtend neemt de bewolking en buiigheid vanuit het noordwesten toe. Overal is er kans op buien; aanvankelijk zullen de meeste buien voor het noorden weggelegd zijn, in de loop van de dag kan er ook elders veel buiige neerslag vallen. De buien kunnen pittig uitpakken, er kan onweer en hagel bij de buien voorkomen. De maximumtemperatuur stijgt naar 14 tot 16 graden Celsius. Met een westelijke wind kracht 4 a 5 in het oosten en kracht 6, lokaal 7 aan de kust waait het opnieuw stevig.

Tegen het eind van vanmiddag en vanavond verliezen de buien langzaam wat aan activiteit, ook gaat het onweer uit de buien. Vanuit het noordwesten wordt het geleidelijk droger; komende nacht wisselen bewolking en opklaringen elkaar af. De wind gaat liggen en de temperatuur daalt naar 9 tot 11 graden Celsius. In het binnenland van België wordt het nog een fractie koeler.

Morgen: iets rustiger
Morgen wordt het iets rustiger. Opnieuw komen er buien voor, maar zoveel als vandaag zullen het er niet zijn. Er is iets meer ruimte voor de zon, de temperaturen stijgen opnieuw naar 14 tot 16 graden. Er staat een west, langzaam naar zuid draaiende wind kracht 3 a 4. In de avond komt vanuit het westen een nieuw neerslaggebied dichterbij, in het westen kan ’s avonds laat en ’s nachts opnieuw wat buiige neerslag vallen.

De verwachte gezamenlijke neerslag tot en met vrijdagavond.
De weerkaart voor zaterdag. Het afgesnoerde laag boven onze omgeving is mooi te zien. Bron: GFS/Wetteronline

Het weekend: later droger
Op zaterdag vallen er met dank aan onstabiliteit door een afgesnoerd (hoogte)laag verspreid over de Lage Landen opnieuw buien, maar ook laat de zon zich afwisselend weer zien. Er staat een zuidwestelijke wind kracht 3 tot 4. Na zaterdag trekt ook het afgesnoerde laag verder naar het noordoosten. Hierdoor neemt op de zondag de wind nog ietsje in kracht af en bovendien worden de neerslagkansen kleiner. Echter kunnen er verspreid over de Benelux nog altijd enkele buien vallen. Verder is er ook ruimte voor de zon en met maxima van 15 tot 19 graden wordt het aangenamer dan de dagen ervoor.

De weerkaart voor maandag. Bron: GFS/Wetteronline

Volgende week: stabieler?
Zoals we op de weerkaart hierboven zien komen we maandag op de grens van lage en hogedruk te liggen. Hoe het weer wordt is afhankelijk van waar de drukgebieden precies komen te liggen, maar vooralsnog lijkt het erop dat de hoge druk zich volgende week meer naar het Europese vasteland verplaatst. De pluimen steunen dit scenario grotendeels. Dit scenario betekent een geleidelijk droger, zonniger en iets warmer weertype. Hierover de komende dagen meer!

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw weerbericht, ikzelf schrijf later weer. Fijne dag en graag weer tot morgen!

Er kwamen een hoop verdwaalde takken voor… Ook deze foto werd door Jolanda Bakker gemaakt.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 305 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer