Advertentie 

Algemene situatie:
Lagedrukgebied Sebastian boven Scandinavië zorgt voor grote drukverschillen in delen van Europa. Dit is vandaag (en was zeker gisteren) te merken in de hoeveelheid wind. Met het voorbijtrekken van lagedrukgebied Sebastian werd er polaire lucht aangevoerd. In deze polaire lucht ontstonden en ontstaan veel stevige regen- onweersbuien.

De komende dagen trekt Sebastian verder weg richting het noordoosten en wordt het weerbeeld wat minder onstuimig. Wel blijft een klein afgesnoerd laagje boven onze omgeving liggen, dus het blijft wisselvallig met buienkansen.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: storm
Gisterenochtend vroeg begon het vanuit het noordwesten harder te waaien. Aan de noordwestkust begon het te stormen en de storm trok door naar de andere kustgebieden. Aan de kust stond een windkracht 9, op de Wadden zelfs even kracht 10. De hardste windstoot was met 126 km/h voor Wijk aan Zee, maar ook in het binnenland waaide het met een windkracht 6 tot 8 en windstoten van 70 tot 90 km/h hard. In de loop van de middag nam de wind in kracht af, de buiigheid bleef aanwezig.

Deze kaart laat de maximale windkracht van gistermiddag zien. Bron: Kachelmann
Vooral in het westen en noorden veroorzaakte de wind regelmatig overlast… InfoHeldergroen maakte deze foto in Julianadorp.

Naast de wind viel er neerslag met een buiig karakter, soms pakten de buien fel uit. Tussen de buien door liet de zon zich af en toe zien, met name in het zuid(west)en van Nederland en België was dit het geval. De maximumtemperaturen lagen van noord naar zuid tussen de 15 en 19 graden.

Jolanda Bakker maakte deze foto van een onstuimig weerbeeld.

Vandaag: nog steeds veel wind en later veel buien
Vanochtend laat de zon zich op de meeste plekken met regelmaat zien, echter zijn er ook wolkenvelden en buien aanwezig. In de loop van de ochtend neemt de bewolking en buiigheid vanuit het noordwesten toe. Overal is er kans op buien; aanvankelijk zullen de meeste buien voor het noorden weggelegd zijn, in de loop van de dag kan er ook elders veel buiige neerslag vallen. De buien kunnen pittig uitpakken, er kan onweer en hagel bij de buien voorkomen. De maximumtemperatuur stijgt naar 14 tot 16 graden Celsius. Met een westelijke wind kracht 4 a 5 in het oosten en kracht 6, lokaal 7 aan de kust waait het opnieuw stevig.

Tegen het eind van vanmiddag en vanavond verliezen de buien langzaam wat aan activiteit, ook gaat het onweer uit de buien. Vanuit het noordwesten wordt het geleidelijk droger; komende nacht wisselen bewolking en opklaringen elkaar af. De wind gaat liggen en de temperatuur daalt naar 9 tot 11 graden Celsius. In het binnenland van België wordt het nog een fractie koeler.

Morgen: iets rustiger
Morgen wordt het iets rustiger. Opnieuw komen er buien voor, maar zoveel als vandaag zullen het er niet zijn. Er is iets meer ruimte voor de zon, de temperaturen stijgen opnieuw naar 14 tot 16 graden. Er staat een west, langzaam naar zuid draaiende wind kracht 3 a 4. In de avond komt vanuit het westen een nieuw neerslaggebied dichterbij, in het westen kan ’s avonds laat en ’s nachts opnieuw wat buiige neerslag vallen.

De verwachte gezamenlijke neerslag tot en met vrijdagavond.
De weerkaart voor zaterdag. Het afgesnoerde laag boven onze omgeving is mooi te zien. Bron: GFS/Wetteronline

Het weekend: later droger
Op zaterdag vallen er met dank aan onstabiliteit door een afgesnoerd (hoogte)laag verspreid over de Lage Landen opnieuw buien, maar ook laat de zon zich afwisselend weer zien. Er staat een zuidwestelijke wind kracht 3 tot 4. Na zaterdag trekt ook het afgesnoerde laag verder naar het noordoosten. Hierdoor neemt op de zondag de wind nog ietsje in kracht af en bovendien worden de neerslagkansen kleiner. Echter kunnen er verspreid over de Benelux nog altijd enkele buien vallen. Verder is er ook ruimte voor de zon en met maxima van 15 tot 19 graden wordt het aangenamer dan de dagen ervoor.

De weerkaart voor maandag. Bron: GFS/Wetteronline

Volgende week: stabieler?
Zoals we op de weerkaart hierboven zien komen we maandag op de grens van lage en hogedruk te liggen. Hoe het weer wordt is afhankelijk van waar de drukgebieden precies komen te liggen, maar vooralsnog lijkt het erop dat de hoge druk zich volgende week meer naar het Europese vasteland verplaatst. De pluimen steunen dit scenario grotendeels. Dit scenario betekent een geleidelijk droger, zonniger en iets warmer weertype. Hierover de komende dagen meer!

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw weerbericht, ikzelf schrijf later weer. Fijne dag en graag weer tot morgen!

Er kwamen een hoop verdwaalde takken voor… Ook deze foto werd door Jolanda Bakker gemaakt.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 317 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier