Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Waar het weerbeeld de afgelopen dagen erg wisselvallig en vaak nat was onder de invloed van lagedrukgebieden, daar wordt het de komende dagen met kerst juist droog en vrij rustig weer. Dit is te danken aan een sterk hogedrukgebied dat zich momenteel ontwikkelt boven de Britse eilanden en zich geleidelijk naar het oosten toe verplaatst. Dit hogedrukgebied zal een poosje boven onze streken blijven hangen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: KNMI.

Gisteren: grijs en nat
Gisteren verliep de dag enorm grijs: op geen enkel meetstation in Nederland werd ook maar een beetje zonneschijn waargenomen. Verder trok er een groot neerslaggebied over de Benelux. Verder naar het zuiden (met name in België) waren er vaker droge perioden. De maximumtemperaturen liepen uiteen van 7,3 graden in Lauwersoog tot 12,9 in Koksijde in België.

Ton Wesselius maakte deze foto.

Afgelopen nacht trok de neerslag naar het zuiden weg. Achter dit neerslaggebied kwamen er nog wel enkele buien voor, maar het klaarde ook op uitgebreide schaal op.

Deze foto komt van de hand van Johan Klos.
Ook Jolanda Bakker stuurde zoals gebruikelijk weer een aantal foto’s in.

Vandaag: meest droog, ruimte voor de zon en misschien parelmoerwolken?
Afgelopen nacht draaide de stroming richting het noorden. Hierdoor zitten we nu in een frissere luchtmassa. Buiten dat de temperaturen vandaag lager liggen (de maximumtemperaturen variëren van 5 graden in het oosten van Nederland tot 10 graden aan de westkust van België) is het ook minder grauw. Er is namelijk, ondanks de aanwezigheid van wolkenvelden, ruimte voor de zon. De dag verloop bovendien zo goed als droog, al is het niet geheel uitgesloten dat er lokaal een lichte bui valt. Er staat aanvankelijk een zwakke noordelijke wind, later vandaag wordt de windrichting meer variabel.

Parelmoerwolken

Verder is er een kleine kans dat er vandaag Parelmoerwolken kunnen worden waargenomen. Parelmoerwolken zijn wolken die zich, in tegenstelling tot normale wolken, niet in de troposfeer maar in de stratosfeer vormen. Parelmoerwolken bestaan bovendien uit een andere chemische samenstelling dan wolken in de troposfeer, welke meest uit water bestaan. Een vereiste voor het ontstaan voor deze wolken is dat de temperatuur in de stratosfeer daalt tot -78°C, maar lagere temperaturen (rond de -80°C of lager) is nog gunstiger. Momenteel ligt de temperatuur in de stratosfeer boven onze hoofden net onder de -80°C. Hierdoor is er een kans dat zich parelmoerwolken zullen voordoen. De grootste kans om deze te zien is kort voor of kort na de zonsondergang. Uiteraard moet er dan ook geen overige bewolking in de weg zitten. 
Komende nacht draait de wind naar meer west tot zuidwestelijke richting. Hiermee wordt zachtere lucht aangevoerd en wordt het bovendien bewolkter. Dit zorgt ervoor dat er slechts in de zuidoostelijke helft van de Lage Landen kans is op nachtvorst, elders valt de minimumtemperatuur hoger uit met waarden tussen de 3 en 6 graden. De hoogste waardes zijn hierbij voor de kustgebieden.

Deze veelzeggende (grijze) foto komt ook van Ton Wesselius.

Eerste kerstdag
Ook morgen verloopt de dag meest droog. Enkel in het noorden of in het binnenland valt er een lokaal een spatje regen. Verder wisselen zon en wolkenvelden elkaar af. De kans op zon neemt in de middag verder toe omdat het vanuit het westen opklaart. De westelijke wind is 3, in het noorden 4 beaufort sterk. In België is de wind zwakker en meer variabel. De maximumtemperatuur ligt tussen de 4 en 8 graden Celsius, de laagste waardes komen voor in het binnenland van België.

Tweede kerstdag
Verandert er niet al teveel. Nog steeds wisselen wolkenvelden en zon elkaar af, al neemt in de loop van de ochtend de hoeveelheid bewolking wel toe. Het blijft droog. De temperaturen liggen tussen de 4 en 7 graden Celsius.

Trijntje van den Berg maakte deze foto.

Na kerst
De eerste dagen na kerst verandert er weinig. Het hogedrukgebied blijft boven Centraal Europa liggen en daarmee blijft het aanhoudend rustig en droog weer met een west tot zuidwestelijke aanvoer. Zoals in de temperatuurpluim hieronder te zien is, neemt de spreiding op korte termijn al snel toe, dat heeft ermee te maken dat voor hogedruksituaties de details (o.a. windsnelheid, bewolking) heel belangrijk zijn voor de temperatuur. Met name ’s nachts kan in deze tijd van het jaar de hoeveelheid bewolking een groot verschil in temperatuur geven. De temperatuur ligt ook de rest van de week echter grofweg tussen de 4 en 10 graden, met lokaal soms wat nachtvorst.

Tegen oud en nieuw trekt het hogedrukgebied wat verder weg en zijn er in de weerkaarten impulsen van een nieuwe hogedrukopbouw te zien. Echter is de positie van de hogedruk nog onduidelijk. We hebben een aantal keer gezien dat de hogedruk zich begin januari boven de noordelijke Atlantische Oceaan wil vestigen, dit zou leiden tot een “vuil” winters weertype met overdag temperaturen iets boven het vriespunt en sneeuwbuien. De andere (en momenteel lijkt dit de meest waarschijnlijke) mogelijkheid is dat de hogedruk zich zuidelijker positioneert en dat we weer in een sterke westelijke stroming terecht komen. Dit zou resulteren in zachter en meer wisselvallig weer. Hopelijk krijgen we de komende dagen een concreter beeld, zodat we dit in wat meer detail kunnen gaan bekijken en het daadwerkelijk zin heeft er kaarten bij te gaan pakken!

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. Opvallend is de grote spreiding op vrij korte termijn.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse zon/bewolking verwachting van het KNMI.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer met een nieuw bericht en ook de tweede kerstdag komt het bericht van mijn kant. Voor nu een hele fijne kerstavond toegewenst, bedankt voor het lezen en graag weer tot morgen!

Op zoek naar een leuk cadeautje of wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

 • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 618 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen – Vandaag mogelijk parelmoerwolken en hogedruk bepaalt het weerbeeld”

 • Alice
  24 december 2018 at 10:32

  Goedemorgen Daan,

  Ook voor jou fijne gezellige Kerstdagen gewenst! En dank voor alle weerpraatjes het afgelopen jaar!

  Hartelijke groet,
  Alice

  • Daan van den Broek
   24 december 2018 at 10:44

   Hartelijk bedankt Alice!

   Van hetzelfde, fijne kerst! En bedankt voor het volgen van onze weerpraatjes het afgelopen jaar 🙂

   Daan

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier