Januari was een bijzondere weermaand in Europa. De gemiddelde temperatuur in Moskou kwam uit op +0,1°. Het gemiddelde staat op -6,5°. Vrijwel overal op het noordelijk halfrond was de gemiddelde temperatuur in januari te hoog. Alleen in Alaska lag de gemiddelde temperatuur plaatselijk lager dan normaal.  

Vandaag is het wisselvallig en fris met ‘maartse buien’. Vanaf morgen enkele dagen rustig weer met een temperatuur iets boven normaal en ’s nachts een graadje vorst. Komend weekend overgang naar zacht en wisselvallig weer.

Gisteren

vielen in het noordoosten buien. Elders werden wolkenvelden afgewisseld door opklaringen. Gisterenavond viel er vooral in het zuiden regen. Vannacht trok de regen naar het oosten weg. In het noorden viel een enkele bui. De temperatuur lag gisterenmiddag tussen 9 en 11 graden, vannacht was het rond 3° in het oosten en 6° op de Wadden. De wind was zuidwest tot west en matig in het binnenland tot krachtig aan de kust. Vannacht aan de kust en rond het IJsselmeer hard, 7 Bft.

De weerkaart voor vandaag. Bron: UKMO.

Een trog met koude lucht op hoogte – op 500 hPa rond -36° – trekt van noordwest naar zuidoost over de Benelux met direct daarachter een lagedrukgebiedje.

Vandaag zijn er in de ochtend vooral in het zuiden enkele opklaringen. Vanuit het noorden trekken buien – mogelijk met hagel, onweer en smeltende sneeuw – over de Benelux. Vanmiddag vooral in de zuidwestelijke helft langer aanhoudende regen. De wind is west tot noordwest en matig tot vrij krachtig, 3 tot 5 Bft., in het zuidwesten later krachtig tot hard, 6 of 7 Bft. De temperatuur ligt vanmiddag rond 7°. In hoog België rond het vriespunt.

Vanavond en vannacht vanuit het noorden opklaringen en een naar zwak of matig afnemende noordwestenwind, 2 tot 4 Bft. Aan de kust vanavond nog even vrij krachtig, 5 Bft. De temperatuur daalt naar rond 1° in het zuidoosten en 6° vlak aan zee. Tegen de ochtend kan in het binnenland nevel of een mistbank ontstaan.

Deze foto maakte Ton Wesselius
Voorjaar in februari. Foto Erica v. Leeuwen

Woensdag rustig weer

Morgen ontstaat er een sterk hogedrukgebied boven Frankrijk. Daardoor komt de atmosfeer tot rust. In de ochtend kan er nevel en plaatselijk mist zijn. Later opklaringen afgewisseld door wolkenvelden. Het blijft droog. De zwakke tot matige wind komt uit noordwest tot west, 2 tot 4 Bft. In het noordoostelijk kustgebied eerst nog matig tot vrij krachtige wind, 4 of 5 Bft. Na plaatselijk een graadje vorst in de ochtend in het (zuid)oosten loopt de temperatuur op naar 4 tot 6°.

Donderdag tot en met zaterdag blijft het hogedrukgebied in de buurt en zorgt voor rustig en droog weer. Er zijn wolkenvelden maar ook perioden met zon. In de nacht en ochtend ontstaat er nevel en plaatselijk mist. Overdag wordt het tussen 4° en 7°. In de nacht en ochtend vriest het een graadje.

Na zaterdag lijkt de westcirculatie weer op stoom te komen. Daardoor waarschijnlijk volgende week opnieuw wisselvallig, af en toe onstuimig en zeer zacht weer.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat tijdelijk iets lagere temperaturen zien. Vanaf het weekend gaat de temperatuur weer omhoog richting dubbele cijfers. Bron: Meteologix.

Morgen een nieuw weerbericht voor de Benelux op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel prettige dinsdag!

Wolken boven Rotterdam. Foto Trijntje v.d. Berg
Deze foto maakte Jolanda Bakker

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter @Alpenweerman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.


Innsbruck, SalzburgerLand en NKBV zijn partners van Alpenweerman.