Advertentie 

Algemene situatie: zuidelijke stroming zorgt voor zachte lucht
Ten westen van ons ligt het lagedrukgebied Xaver. Dankzij dit lagedrukgebied hebben we te maken met een zuidoostelijk tot zuidelijke stroming. De aangevoerde lucht vindt zijn oorsprong boven de Middellandse Zee, het wordt dus behoorlijk zacht. De komende dagen trekt dit gebied Xaver wat meer naar het noordwesten, als gevolg hiervan wordt de stroming meer zuidwestelijk. Vanaf dinsdag gaat hogedruk zich wat meer met ons weer bemoeien, maar of dat tot weersverbetering leidt, lees je hieronder.

De weerkaart voor vandaag. Bron: KNMI

Gisteren: vanuit het zuiden regen
Gisterochtend vroeg begon het in het zuiden van België te regenen. Het regengebied trok geleidelijk naar het noorden en activeerde, soms regende het even flink door. In de avond trok de laatste neerslag via het noorden Nederland uit. Met name in België, maar ook in het zuiden van Nederland, was er in (de loop van) de middag sprake van enkele opklaringen. Het waaide met een windkracht 3 a 4 uit zuid tot zuidoostelijke richting niet hard. De maximumtemperatuur liep uiteen van 9 graden in het noorden tot 13 graden in het zuiden.

Deze foto is gisteren gemaakt door Joyce Derksen.

Afgelopen nacht overheerste de bewolking, maar in het binnenland klaarde het ook met enige regelmaat op. Aan de westkust van de Benelux en dan met name de westkust van België vielen af en toe buien, hier zaten pittige exemplaren tussen. De minimumtemperatuur lag tussen de 5 graden in het noordoosten en 11 graden in België.

Martin Vye fotografeerde de eerste lammetjes.

Vandaag: in de loop van de dag toenemende neerslagkansen
’s Ochtends kan het in het westen al van tijd tot tijd (licht) regenen. In de middag neemt vanuit het zuiden van België de neerslagkans voor de rest van de Benelux toe. In de loop van de middag trekken de eerste buien over het zuiden van Nederland, deze buien kunnen pittig uitvallen. De kans op een aantal klappen onweer is in deze flinke buien ook niet uitgesloten. De zuid(oost)elijke wind is kracht 3 a 4, tijdens buien soms iets krachtiger. De maximumtemperatuur stijgt naar 11 tot een behoorlijk zachte 15 graden, de hoogste temperaturen zijn weggelegd voor het (zuid)oosten van Nederland.

De hoge maximumtemperaturen vandaag verwacht door het Hirlam-model. Bron: Wetterzentrale

In de avond en nacht kan het in het noorden en oosten af en toe nog flink regenen. Deze actieve neerslag trekt in de loop van de nacht via het noordoosten het land uit. Achter dit gebied kan verspreid over het land nog wat lichte neerslag vallen, veel zal dit echter niet voorstellen. Tegen het eind van de nacht klaart het wat op, lichte (mot)regen blijft echter mogelijk. De minimumtemperatuur ligt tussen de 4 en 8 graden Celsius, de hoogste waardes zijn voor de kust.

Vanaf de namiddag, maar vooral komende avond en nacht kan het af en toe flink regenen. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Morgen: opnieuw regen
Morgenochtend is het in eerste instantie, op wat lichte (mot)regen na, droog. Aan het begin van de middag trekt de eerste regen zuidwest België binnen. In de avond zal de regen het uiterste noordoosten hebben bereikt. Het regent overal enkele uren en het blijft grijs. De wind is zuidelijk, kracht 4. De maximumtemperatuur ligt tussen de 7 graden op de wadden en 10 a 11 graden in het binnenland. Achter het neerslagfront klaar het op, wel kunnen er opnieuw (flinke) buien ontstaan.

Vanaf de middag breidt de neerslag zich naar het noordoosten uit. Bron: Hirlam/KNMI

De hele nacht blijft de kans op buien bestaan, maar er zijn ook opklaringen. De minimumtemperatuur daalt naar 3 tot 6 graden Celsius. De wind is west- tot zuidwestelijk, over het algemeen kracht 2 tot 4. In het zuidwesten kan de wind even iets uitschieten naar hogere waarden.

Maandag: buiige neerslag
Ook de maandag verloopt nat. Er is voortdurend kans op buien. Deze buien kunnen, met name in de hogere delen van de Lage Landen, gepaard gaan met een winters karakter. De maximumtemperatuur stijgt naar 7 tot 10 graden Celsius, in de Ardennen blijft het enkele graden koeler. In de nacht naar dinsdag neemt de buienactiviteit af.

De drukverdeling voor de nacht van maandag op dinsdag. Hogedruk wint terrein. Bron: GFS/Wetteronline

De rest van de week: hogedruk krijgt invloed, maar niet lenteachtig
Vanaf maandag/dinsdag splitst de lagedruk boven de Atlantische Oceaan in twee delen. Daartussen bouwt een rug van hoge druk zich op. In eerste instantie wordt het weerbeeld hier niet veel beter van. De stroming is (zuid)westelijk en de luchtdruk is niet zodanig hoog dat neerslaggebieden tegengehouden worden. Het weerbeeld blijft dus veelal bestaan uit af en toe neerslag, kans op maartse buien en veel bewolking. De temperatuur blijft met zo’n 7 tot 9 graden rond of net onder de normaal voor het jaargetijde.

De verwachte drukverdeling voor woensdag. Bron: GFS/Wetteronline

Later in de week, vanaf woensdag/donderdag, wordt het hogedrukgebied in onze omgeving sterker. De stroming blijft zuidwestelijk, maar door de toenemende hogedruk zullen de neerslagkansen afnemen. De temperaturen zullen stijgen (zie ook de pluimverwachting hieronder) naar waarden rond of boven de 10 graden Celsius en misschien laat de zon zich zelfs af en toe zien! Echt lenteachtig wordt het voorlopig helaas nog niet.

De 15-daagse pluimverwachting van het KNMI.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer met een nieuw weerbericht, Rico is er maandag weer. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen, want net als in de afgelopen winter zijn we er ook de rest van het jaar met elke dag een weerpraatje.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijn weekend!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar wees niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015

Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 222 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier