Algemene situatie:
Dankzij het hogedrukgebied Marrit boven het westen van Europa en het grote lagedrukgebied Iwan boven de Atlantische Oceaan hebben we te maken met een zuidelijke stroming. Deze zuidelijke stroming voert zachte lucht aan vanuit Noord-Afrika. Het is dan ook behoorlijk warm voor de tijd van het jaar.

Vandaag is het weer iets minder mooi dan we gewend zijn van de afgelopen dagen, dit heeft te maken met een occlusie- en warmtefront welke zich rondom de Lage Landen bevinden. Morgen klaart het wat op en stijgt de temperatuur opnieuw naar hoge waarden. In het weekend krijgt lagedrukgebied Iwan meer invloed, vanaf dan gaan de temperaturen wat omlaag en wordt het iets wisselvalliger.

De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Gisteren: behoorlijk warm en zonnig!
Na een koude nacht, waarin het lokaal vroor aan de grond, warmde het snel op. Mist die lokaal voorkwam verdween al snel en de ochtend verliep overal dan ook strakblauw. Onder invloed van de zon, die vrijwel overal meer dan tien uur scheen, steeg de temperatuur naar waarden tussen de 15 en 21 graden. De hoogste temperaturen waren voor het zuidoosten met 20,9 graden voor Arcen en 21 graden voor Eindhoven.

In de middag stroomde er vanuit het zuiden wat instabielere lucht het land in. Tegen het eind van de middag werd het vanuit het zuiden dan ook bewolkter. In België ontstonden enkele pittige onweersbuien. In de avond trokken deze buien noordoostwaarts over Nederland, ook hier produceerden deze buien af en toe nog wat ontladingen.

“Zonsondergang met toenemende bewolking”, aldus Martin Vye, die gisteravond deze foto maakte.

Vandaag: meest bewolkt en lokaal lichte regen
Vanochtend begint op veel plekken met bewolking. Met name in het midden en noorden van het Nederland valt ook wat lichte neerslag. Elders kan de zon af en toe even schijnen, maar de kans op bewolking blijft overal groot. In de middag trekt de neerslag oostwaarts. In het noorden en oosten blijft de kans op wat regen dus het langst aanwezig. Door de bewolking wordt het niet zo warm als gisteren; de temperatuur stijgt naar 12 tot 17 graden Celsius. De hoogste temperaturen zijn voor België weggelegd, de laagste temperaturen zijn voor het noordwesten van Nederland. Lokaal blijft de temperatuur hier zelfs op nog lagere waarden steken. De zuidwestelijke wind is matig, kracht 4.

De verwachte neerslag vandaag aan het begin van de middag. Er is kans op wat lichte regen. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Vanavond en vannacht is het vrijwel overal droog. Lokaal klaart het iets op. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 7 graden in het zuiden van België tot 10 graden in Groningen. Ook neemt de zuidwestelijke wind in kracht af.

Morgen: warme dag
Morgen is er iets meer ruimte voor de zon, maar nog steeds zijn er ook veel wolkenvelden en sluierbewolking aanwezig. De kans op wat lichte (mot)regen valt niet uit te sluiten, maar over het algemeen blijft het droog. De temperatuur stijgt naar 17 tot 20 graden Celsius. De hoogste waarden zijn voor het midden en het zuiden van de Benelux. Hoe warm het precies wordt hangt af van hoeveel ruimte de zon krijgt; klaart het iets meer op dan verwacht dan zijn temperaturen van 21 a 22 graden niet uitgesloten. Is de bewolking wat hardnekkiger dan verwacht, dan zal het niet warmer worden dan een graad of 19. Het GFS-model is in ieder geval enthousiast met op uitgebreide schaal een maximumtemperatuur van 20 graden. De wind is zuidwestelijk, kracht 3.

De verwachte maximumtemperaturen volgens het GFS-model. Bron: Wetterzentrale

In de namiddag en avond is er een kleine kans op een enkele bui, op de meeste plekken zal het echter droog blijven. In de nacht naar vrijdag koelt het af naar zo’n 9 a 10 graden Celsius.

Vrijdag: nog wat warmer, toenemende neerslagkans
De vrijdag verloopt naar verwachting nog iets warmer en zonniger dan de donderdag. De maximumtemperatuur komt tussen de 19 en 22 graden te liggen. Lokaal is een graadje hoger ook mogelijk. In de loop van de dag neemt de kans op een enkele bui wel toe, ook onweer is niet uitgesloten. De wind is zuidelijk, kracht 3.

De weerkaart voor zaterdagochtend. Lage druk neemt de overhand in onze omgeving. Bron: GFS/Wetteronline

Komend weekend: wisselvalliger
In de nacht naar zaterdag wordt de hoge druk verdreven en neemt lage druk de overhand. De stroming draait van zuid naar een meer westelijke richting. Daarnaast ligt de oorsprong van de lucht noordelijker. Als gevolg hiervan wordt het in het weekend dus kouder. De zon laat zich af en toe zien, maar ook vallen er af en toe buien. Daarnaast neemt de wind in kracht toe. De maximumtemperaturen liggen tussen de 11 en 15 graden, de minimumtemperaturen tussen de 6 en 10 graden.

Pluimen:
Als we nog even naar de pluimen kijken valt op dat donderdag en vrijdag voorlopig de warmste dagen zijn. In het weekend is er duidelijk een dipje te zien, na het weekend gaat de temperatuur weer iets omhoog. Eind volgende week lijken temperaturen tegen de 20 graden opnieuw mogelijk, het gemiddelde blijft echter rond de 15 graden Celsius.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.

De neerslagpluim laat erg weinig neerslagsignalen zien. Vandaag, donderdag en vrijdag is er kans op een enkele bui of wat lichte neerslag, maar het blijft meest droog. In het weekend neemt de kans op buien wél significant toe. Volgende week wordt het echter weer droog, ook komende week lijkt dus, ook gezien de aardige temperaturen, opnieuw een prima week te worden.

De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw weerbericht en ikzelf verzorg zaterdag het weerpraatje weer.

Ik zou zeggen blijf het volgen, vertel het verder en breng iedereen op de hoogte van het dagelijkse weerpraatje voor de Lage Landen. Net als afgelopen winter is er ook de rest van het jaar elke dag een uitgebreid weerpraatje.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen!

Ook deze foto werd gemaakt door Martin Vye.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

summer or winter, be prepared!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 218 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer