Algemene situatie: 
Op de weerkaart vinden we het hogedrukgebied Ingrid boven Rusland en het hoog Johanna boven het zuidwesten van Europa. Daartussenin zitten diverse lagedrukgebieden en vandaag zorgt depressie Adriano voor een kletsnatte woensdag. De komende dagen trekt het hoog Johanna meer naar onze streken en wordt het geleidelijk droger en ook wat zachter.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: eerst bewolkt en lokaal wat regen, in de middag langzaam opklarend
We begonnen de dag gisteren met vrij veel bewolking en verspreid over het land viel wat lichte regen of kwam het tot een enkele bui. Gistermiddag klaarde het vanuit het zuidwesten flink op en kwam de zon op veel plaatsen nog tevoorschijn, maar in het noorden bleef het grijs en bewolkt. De zon scheen in Zeeland zo’n 5-6 uur. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 5° in het noorden (Nieuw-Beerta 4,9°) en naar bijna 11 in het zuiden. Gilze-Rijen noteerde maximaal 10,5 en Ell 10,8°. In België lagen de maxima tussen de 7 en 11° met in Retie, Schaffen en Ukkel 10,9°. In de Ardennen werd het een graad of 4-5.

ook vandaag zullen de krokussen niet volop bloeien, maar ze krijgen te maken met regendruppels. De foto werd gemaakt door Martin Vye.

Vandaag: geruime tijd regen
Het wordt een kletsnatte woensdag, want het frontensysteem van depressie Adriano trekt over onze streken en zorgt voor vrij veel regen. Vanmiddag wordt de regen buiig van karakter, maar vanuit het noordwesten wordt het later vanmiddag ook geleidelijk droog met opklaringen. In het zuiden en niet in de laatste plaats in België blijft het bewolkt en regenachtig, want het front lijkt daar te gaan slepen.

Er wordt vandaag regen van betekenis verwacht. Vooral in de zuidelijke helft kan meer dan 10 millimeter vallen. Bron: ECMWF

De matige en aan zee (vrij) krachtige zuidenwind draait naar west tot noordwest en neemt in kracht af en de temperatuur stijgt naar 9° in het noorden en naar 11 in het zuiden van het land. In België kan het 12, lokaal 13° worden, maar in de Ardennen wordt het maar een graad of 7.


Vanavond en de komende nacht blijft het in het zuiden van de Lage Landen bewolkt en regenachtig. In het noorden en middag is het droog met een afwisseling van wolkenvelden en flinke opklaringen. De zwakke tot matige west tot noordwestenwind draait weer naar zuid tot zuidwest en de temperatuur daalt in opklaringsgebieden naar waarden rond het vriespunt. In het bewolkte en regenachtige zuiden wordt het niet kouder dan een graad of 8.

er waren gisteren ook gebieden met zonneschijn. Deze foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.

Morgen: buien
Morgen beginnen we in het noorden nog met opklaringen, elders is het bewolkt en vanuit het zuiden neemt vooral landinwaarts de kans op buien toe. Morgenmiddag trekken de buien naar het oosten weg en vanuit het westen klaart het weer op. De zwakke tot matige zuidenwind draait naar west en neemt toe naar matig tot vrij krachtig over land en naar krachtig aan zee, windkracht 4 tot 6 en de temperatuur stijgt naar maximaal 10° in het uiterste noorden en naar 13-14 in het zuiden van de Lage Landen.

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en flinke opklaringen. Het wordt overal droog en bij een weer in kracht afnemende westenwind daalt de temperatuur weer flink, want in opklaringsgebieden kan het weer licht vriezen.

het hogedrukgebied Johanna zorgt vrijdag en zaterdag voor best aardig weer.

Vrijdag en de dagen daarna: hogedruk krijgt het voor het zeggen
Vrijdag en ook zaterdag profiteren we van het hogedrukgebied Johanna. Het blijft beide dagen droog en naast wolkenvelden zijn er ook perioden met zon. De wind waait zwak tot matig uit het zuiden tot zuidoosten en de temperatuur stijgt vrijdag naar 10° in het noorden en naar 14 in het zuiden en in België. Zaterdag liggen de maxima tussen de 11 en 14, in België lokaal 15°.

de verwachte maxima voor aanstaande zaterdag volgens ECMWF.

Later op zaterdag neemt vanuit het zuidwesten de kans op regen weer toe en ook zondag en maandag blijft het op veel plaatsen niet droog met van tijd tot tijd wat regen of enkele buien. De grootste kans op nattigheid maakt het midden en zuiden van de LL. In het noorden lijken de neerslagkansen een stuk kleiner. Na het weekend is hogedruk weersbepalend en vallen de neerslaghoeveelheden wel mee.

De temperatuur komt voorlopig uit op waarden rond de 11-12° en dat is goed zichtbaar in onderstaande temperatuurpluim. Later volgende week gaat de temperatuur mogelijk weer wat naar beneden.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Vandaag wordt een natte dag en dat is ook zichtbaar aan onderstaande neerslagpluim. De komende dagen kan er soms wat regen vallen, maar de neerslagsommen vallen reuzemee.

De neerslagpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we tot slot nog even naar de temperatuurpluim van de Amerikanen dan zien we dat de temperatuur de komende dagen stijgt tot (iets) boven de 10°. De zwarte lijn is het ensemblegemiddelde en daaraan kunnen we zien dat na het weekend het gemiddelde rond de 10° ligt. Deze 10° wordt ook de rest van de pluim verwacht met dus uitschieters naar boven en naar beneden.

vandaag de pluim van GFS, het Amerikaanse weermodel. Bron: wetterzentrale.de

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer en kijken we weer verder naar de weerkaarten en naar de ontwikkelingen op termijn.

Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen, want net als in de afgelopen winter zijn we er ook de rest van het jaar met elke dag een weerpraatje.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar wees niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015

Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 363 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer