Advertentie



 

Algemene situatie:
Dankzij hogedruk in het zuiden en oosten van Europa hadden we de afgelopen dagen te maken met heet zomerweer. Ook vandaag wordt het weer op uitgebreide schaal tropisch, maar verandering ligt op de loer: vanavond trekt een koufront – behorend bij een lagedruksysteem in de buurt van IJsland – over de Lage Landen. Het wordt minder heet (aangenamer?) en ook in het weekend blijft het met een westelijke stroming vrij koel. Of de afkoeling ook betekent dat er een eind komt aan de extreme droogte lees je hieronder.

De weerkaart voor vandaag. Op de convergentielijn in Duitsland (oranje lijntje) zullen vanmiddag (flinke) onweersbuien ontstaan. Bron: KNMI

Gisteren: opnieuw heet, in zuiden tropisch
Gisteren scheen de zon weer flink. Af en toe dreven er ook wolkenvelden/stapelwolken over, maar de zon was over het algemeen de baas. Het werd opnieuw een hete dag; de temperaturen liepen uiteen van 24 graden in het noorden tot 32 graden in het zuiden van Nederland en België. In Westdorpe werd het met 33,0 graden het warmst. Op veel plekken waar de 30 graden werd gehaald kon gesproken worden van een (regionale) hittegolf. Aan de noordkust en op de wadden bleef het met 21 tot 23 graden wat koeler dan in de rest van het land. Met een zwakke tot aan de kust lokaal matige oostelijke wind (2 tot 4 beaufort) stond er soms een aangenaam briesje.

Deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Ook deze mooie, zomerse foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Afgelopen nacht verliep zeer warm. De minimumtemperaturen liepen uiteen tussen 13 graden in het noordoosten en een zeer warme 23 graden in Zeeland en grote delen van België. Opklaringen en enkele wolkenvelden wisselden elkaar af en er stond een zwakke zuidoostelijke wind.

Martin Vye schoot gisteren dit mooie plaatje.
De natuur heeft snel regenwater nodig…. Meteo Roodeschool maakte deze foto.

Zonkracht 8!! verbranding: snel / roodkleuring onbeschermde huid: 10-15 min!

Vandaag: tropisch, afgesloten door onweer?
Vandaag wordt het een zeer warme dag. Al voor het middaguur kunnen de temperaturen in het binnenland en in België de 30 graden overschrijden. Vanmiddag stijgen de temperaturen nog verder. Aan de kust ligt de maximumtemperatuur tussen de 23 en 28 graden, verder stijgt de temperatuur over het algemeen naar waarden tussen de 29 en 32 graden. Nog verder in het binnenland (en dan met name Limburg en centraal/oost België) zijn temperaturen van 33 tot 34, heel lokaal nog iets meer, niet uitgesloten. De matige wind van 4 beaufort is aanvankelijk zuidelijk, maar draait in de loop van de dag steeds meer naar het westen.

De verwachte temperaturen volgens Hirlam om 12z (oftwel 14:00 vanmiddag) Bron: Wetterzentrale

De zon zal met regelmaat schijnen, maar omdat de atmosfeer behoorlijk instabiel opgebouwd is, komen er ook vrij veel wolkenvelden voor. In de middag zullen zich bovendien stapelwolken gaan ontwikkelen. Deze stapelwolken kunnen, met name in de (zuid)oostelijke helft van de Benelux, uitgroeien tot een stevige onweersbui. De situatie is uiterst complex en omdat er niet veel vocht voorhanden is, is de kans dat het op de meeste plekken droog blijft ook zeker aanwezig. Desalniettemin kunnen er, wanneer er extreme temperaturen (>34 graden) worden bereikt of de atmosfeer orografisch getriggered wordt (hoogteverschil; denk aan Veluwe, Ardennen etc.) stevige buien ontstaan. Nogmaals, wanneer de buien wel getriggered worden kunnen het gevaarlijke exemplaren worden (zware regen, bliksem en flinke hagel), dus hou de radar in de gaten! De kans op onweer wordt groter richting het (zuid)oosten, dus zeker aan de oostgrens of (net) over de grens in Duitsland is de kans op onweersbuien wel groot.

Later vanmiddag en vanavond passeert er een koufront van west naar oost, ook hierop kunnen flinke buien ontstaan. De kans op onweer is nu groter, ook voor andere delen van de Benelux zoals het noorden – maar nog steeds geldt: hoe verder naar het oosten, des te groter de kans op zwaar weer!

Achter het koufront is het een stuk kouder. In de nacht naar zaterdag kan er nog steeds een (onweers)bui vallen, maar vanuit het westen klaart het wat op. De temperatuur daalt naar 14 tot 19 graden Celsius.

De CAPE (Convective Available Potential Energy) waardes voor vanmiddag. Deze waardes geven de convectieve energie in de atmosfeer aan. Waardes van 3000 tot 4000, zoals deze kaart aangeeft zijn vrij extreem voor onze omgeving. Mocht deze instabiliteit benut worden, dan kan het goed losgaan. Bron: WRF4km/Modellzentrale

Morgen: minder heet
Morgen wisselen wolkenvelden en zon elkaar opnieuw af. Er is lokaal kans op een buitje, maar over het algemeen blijft het droog. In het noorden en midden van Nederland liggen de temperaturen tussen de 21 en 24 graden, in het zuiden, oosten en in België wordt het met 23 tot 26 graden enkele graden warmer, lokaal stijgt de temperatuur in het zuidoosten en België tot 28 graden. De wind is westelijk, kracht 3 tot 4.

De maximumtemperaturen morgen volgens het WRF4km model. Hirlam en Harmonie laten hogere waardes zien, GFS laat vergelijkbare waarden zien. Bron: Modellzentrale

Weekend: koeler, minder zon, kans op enkele buien
In het weekend staan we dankzij lagedruk ten noorden van Groot-Britannië onder invloed van een westelijke wind. Er wordt lucht aangevoerd die zijn oorsprong in noordelijkere streken vindt; hierdoor wordt het een stuk koeler. Daarnaast is de aangevoerde lucht vochtiger: zowel zaterdag als zondag is er kans op wat (buiige) neerslag. Grote hoeveelheden zullen er (helaas voor de natuur) in het weekend echter niet vallen. Verder is het wat bewolkter dan we van de afgelopen dagen gewend zijn. De temperaturen schommelen tussen de 18 en 23 graden Celsius.

De weerkaart voor zaterdag. Bron: GFS/Wetteronline

Volgende week: na korte opleving nat begin van juli?
Na het weekend wordt de verwachting onzeker. Verschillende drukgebieden liggen dan zodanig gepositioneerd dat een klein verschil in ligging een groot verschil in uitwerking kan hebben. In ieder geval lijkt er maandag weer wat hogedruk te ontstaan net ten oosten van onze omgeving. Dit zou betekenen dat de stroming zuidelijk wordt, de temperatuur opnieuw omhoog gaat en er wat meer zon te zien zal zijn.

De weerkaart voor maandag. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

De pluim bevestigt dit beeld. Tot slot lijkt vanaf dinsdag lagedruk dan weer wat meer vinger in de pap te krijgen. De temperaturen gaan omlaag en de neerslag/buienkansen stijgen opnieuw. Of de droogte volgende week inderdaad eindigt blijft afwachten; de onzekerheid op deze termijn is vrij groot. De komende dagen wordt hier ongetwijfeld meer over bekend!

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw weerbericht, ikzelf schrijf volgende week weer. Fijne dag, hou de radar in de gaten en graag weer tot morgen!

Ook deze foto laat zien hoe erg de natuur water nodig heeft. Opnieuw werd de foto gemaakt door Meteo Roodeschool.

Join Alpenweerman community:
Wist je dat Alpenweerman naast diverse curcussen en trainingen ook weerberichten op maat maakt? Heb je bijvoorbeeld een evenement of outdooractiviteit en wil je dat het weer in de gaten wordt gehouden door ons, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Aan de hand van vooraf opgestelde weerlimieten kunnen we tot in detail het weer voor het evenement bewaken. Wij berichten je dan gelijk als de weersverwachting eventueel verandert.

Ook de dagelijkse weersverwachtingen voor de Alpen als voor de Lage Landen zijn ook de rest van het jaar hier te volgen. Kortom: JOIN US, wordt sponsor/partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 497 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier